První třída v novém Airbusu: to není sci-fi, ale realita. Pyžama jsou v ceně

Když se podíváte na fotografie nového luxusního Airbusu A380, asi ani nepoznáte, že jde o letadlo…

Zdroj: archiv

Už brzy vzlétne první Airbus A380 pod vlajkou aerolinek Quantas. Bude létat na trati Londýn-Sydney a Sydney-Los Angeles. Vybaven exkluzivní první třídou má připomínat kosmická plavidla nebo sídla padouchů z bondovek. My zvyklí na economy class se ptáme - a není to trošku zbytečný luxus? 

Interiér špičkového letadla vytvořilo designérské studio Marca Newtona. Je vybaven LCD dotykovými obrazovkami, koženými sedačkami, květináči se živými rostlinami, postelí pokrytou kožešinami z nejlepších novozélandských ovcí merino a videotékou s tisícovkou filmů. 

Každá kajuta první třídy má vlastní šatnu, ve které cestující najdou i pyžama – ta jsou samozřejmě v ceně letu. Centrální část, kde lidé normálně tráví většinu letu, slouží u této luxusní verze Airbusu A380 hlavně k socializaci. Byznysmeni a diplomaté (neboť právě ti mají být typickou klientelou) tam budou moci u stolečků nad sklenkou whisky nebo vína probírat aktuální témata, která hýbou akciemi. S dostatkem místa pro nohy… 

Porovnejte Airbus A380 s jinými obřími letouny:

 

Airbus A380 je v současnosti největším osobním dopravním letadlem na světě. Každý kus stojí 337 milionů dolarů (v přepočtu 6 740 milionů korun), měří 73 metrů a rozpětí křídel má 79,8 metrů. V závislosti na konfiguraci pojme od 525 cestujících do 853 při verzi economy. Z létajících strojů jsou větší než A380 už jen sovětský nákladní obr Antonov An-225, hydroplán Hughes H-4 Hercules a neslavně proslulá vzducholoď Hindenburg.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články