Rusko už vesmírný závod prohrálo. Kvůli korupci a tajnůstkaření

Pozice Ruska jako kosmické velmoci slábne. V důsledku selhání rakety Proton-M, která se nedostala na oběžnou dráhu, byly ztraceny dvě drahé spojovací družice, napsal ruský list Vedomosti.

Rusko už vesmírný závod prohrálo. Kvůli korupci a tajnůstkaření
Rusko už vesmírný závod prohrálo. Kvůli korupci a tajnůstkaření
Zdroj: archiv

Úterní havárie je osmá od prosince 2010. Pravidelná selhání při vynášení kosmických přístrojů neznamenají jen ztracené peníze a ekologické hrozby. Na pozadí nedávného úspěšného výsadku amerického vozítka Curiosity na "rudé planetě" představují ošklivou ránu prestiži země.

Nutí také k úvahám o příčinách krize v oblasti, která se donedávna považovala za jednu z mála nesporných konkurenčních výhod Ruska. Situace si zasluhuje pečlivý nezávislý audit a zevrubnou veřejnou debatu.

Podívejte se na zkažený start rakety Proton-M:

Nepovedené starty ruských kosmických aparátů měly různé příčiny: chyby programátorů, selhání techniky, přehmaty. Během vyšetřování pádu meziplanetární sondy Fobos-Grunt se ukázalo, že 62 procent použitých mikroobvodů se pro kosmos nehodí, protože jsou náchylné k ozáření. Bylo by možné je použít jen na Zemi či v letadlech.

Lze hovořit i o systémových příčinách krize ruského kosmického odvětví. Jednou z nich je sovětské dědictví. Kvůli relativní lacinosti kvalitních raket naši konstruktéři nevěnovali dostatečnou péči vývoji spolehlivých elektronických součástek systémů řízení družic a kosmických lodí. V případě ztráty družice ji rychle nahradili jinou. Teď je zaostávání tak citelné, že se často používají zahraniční součástky, což vyvolává problémy s kompatibilitou.

Tajemství místo otevřenosti

Další problém představuje uzavřenost kosmického odvětví a navyklé tajnůstkářství jeho náčelníků. Využívají toho, že část programů je vojenská, aby utajili vše. Roskosmos na rozdíl od americké NASA či Evropské vesmírné agentury ESA vůbec nezveřejňuje zprávy o vyšetřování havárií. Utajeny zůstávají i závěry kontrol v samém úřadu. Například se tak stalo loni v září, kdy účetní komora ohlásila, že odhalila finanční prohřešky v Roskosmosu, ale zprávu o kontrole utajila.

OBRAZEM: Jak sovětská propaganda letěla do vesmíru

Nezávislí experti musejí pátrat po příčinách havárií neoficiálně, snažit se získat informace od pojišťoven. Chybějící oficiální informace umožňují hodnostářům manipulovat s veřejným míněním a hlásat v médiích absurdní verze havárií.

Kromě toho zákon přeměňuje Roskosmos v úřad, který si vystačí sám o sobě - sám tvoří kosmické programy a sám je kontroluje. V USA a ve Francii se výsledky posuzují otevřeně za účasti zainteresovaných úřadů a nezávislých odborníků a pak v parlamentu.

Korupce a krádeže

Utajení a uzavřenost představují živnou půdu pro zneužití prostředků a pro zlodějny. Loni v květnu účetní komora odhalila, že financování programu satelitní navigace Glonass bylo sice dostatečné - v letech 2002 až 2010 se utratilo 102 miliard rublů (asi 66 miliard Kč) - ale předpokládaných parametrů se podařilo dosáhnout jen u 18 z 28 ukazatelů. Před necelým měsícem odborníci na hospodářskou kriminalitu z ministerstva vnitra začali vyšetřovat vedení společnosti Rossijskije kosmičeskije systemy. Manažery podezírají, že z peněz na Glonass zpronevěřili 565 milionů rublů (asi 363 milionů Kč).

Je tu ještě jeden problém - chybějí jasné priority dobývání kosmu. Kompetentnost pokynů od politických šéfů je velmi pochybná. Příkladem se jeví nejnovější zanícení vicepremiéra Dmitrije Rogozina pro obranu Země před asteroidy a kometami; vicepremiér, který má na starosti vojensko-průmyslový komplex, vyzývá odvětví, aby se věnovalo právě tomuto úkolu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články