Sicilská Etna jako testovací prostředí pro vesmírné roboty

Přes skalnaté svahy projíždějí roboti a prozkoumávají krajinu. Na první pohled věrohodná scéna ze sci-fi filmu. Ve skutečnosti se roboti neseznamují s povrchem neznámé planety, ale s nejaktivnější sopkou Evropy.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Tři stopy vysoký (necelý metr) čtyřkolový robot byl vyvinut pro budoucí mise na Měsíci. Testování je pod vedením Německého střediska pro letectví a kosmonautiku. Do výzkumu ROBEX (Robotické zkoumání extrémních prostředí) se však zapojili i odborníci z Velké Británie, Spojených států či Itálie.

„Cílem na Etně je simulovat přistání na Měsíci nebo na Marsu a vyzkoušet si, jak by celá akce probíhala s cílem zlepšit vybavení robotů, kteří budou využiti v prostoru," řekl Boris Behncke, vulkanolog z Národního vulkanologického institutu v sicilské Katánii, blízko sopky. Etna je pro simulaci ideální - jde o pustinu, kde je sucho, ale větrno.
Roboti při práciZdroj: REUTERS/Antonio ParrinelloVědci věří, že by mohli roboty využít také k prozkoumání hlubin Etny, díky čemuž by získali užitečné technické údaje o seismických vlnách. První fáze robotického testování proběhla v oblasti Piano Del Lago, v pustém úseku terénu se silnými větry. Dalším krokem bude právě příprava celé „posádky“, včetně kolových robotů a dronů, pro monitorování seismické aktivity.

Mohlo by vás zajímat: