Škola pro gejši. Jak vypadá a co byste se v ní naučili?

Gejša je symbolem Japonska. Patří k němu jako suši nebo samurajové. Mladé dívky se musí docela dlouho učit, než se z nich stanou opravdové gejši. Co to ale konkrétně obnáší?

Škola pro gejši. Jak vypadá a co byste se v ní naučili?
Škola pro gejši. Jak vypadá a co byste se v ní naučili?
Zdroj: archiv

Učednice na gejšu se nazývají majko. Výchova budoucí gejši začíná už v útlém věku (u dcer gejš už ve 3 letech a 3 dnech). Děvčátka se začínají učit tančit, zpívat, společensky konverzovat. Učí se i nezbytnému umění čajového obřadu, kaligrafii, hru na šamizen (loutnu) a další hudební nástroje. V současnosti je už kariéra plně v rozhodnutí každé ženy.

Ve 14 letech se z nich stávají učednice a začíná se jim věnovat starší a zkušenější gejša. Učednice ji doprovází na různé společenské události a seznamují se s lidmi a novými zákazníky. Pravými gejšami se mohou stát až ve svých 18 letech. Tím ale učení zdaleka nekončí! Součástí celého života je neustálé vzdělávání.

  • Zajímavostí je, že původně toto povolání plnili jen muži, a až v 18. století se pomalu začaly prosazovat ženy. Na konci století se to stalo výhradně záležitostí něžného pohlaví. 
  • „Gejša“ pochází ze slova gej (umění) a ša (to znamená přítomnost nebo společnost ve smyslu doprovázení lidí). Slovo gejša tedy znamená přítomnost umění nebo doprovod umělkyně.  
  • Bílý make-up si gejši neroztírají až úplně ke vlasům, a přiznávají tak masku a současně poodhalovaly svou vlastní tvář. Ke zvýraznění obočí a na oční linky používaly uhlík vyrobený z větviček japonského stromu. Make-upem si opticky zmenšují rty, aby co nejvíce odpovídaly ideálu krásy. Účesy jsou velmi pracné a gejši nosí různě vyčesané vlasy podle věku a ročního období
  • Pásek obi je také samostatnou kapitolou. Začíná u hrudní kosti a končí u pupíku. Uzel na zádech je velmi komplikovaný, a aby správně vypadal, používá se spoustu vycpávek. Jiný uzel mají učednice (je větší a konce sahají až na zem) a jiný starší a zkušenější gejši (je jednodušší a kratší). 

Co ve skutečnosti gejši jsou?

Na Západě jsou gejši synonymem pro prostitutky. Tato interpretace však není správná. Pokud byla gejša žádaná a krásná, mohlo se stát (a asi se i stávalo), že jí muži nabízeli milenecký poměr. Tento vztah se ve společnosti nijak netutlal a gejša z něj měla nemalé výhody obvykle se pak nemusela starat o výdaje za bydlení nebo jídlo. 

Tradiční japonské prostitutky nosili podobné oblečení a účesy, takže bylo někdy těžké je odlišit. Jedinou výraznou odlišností byl jiný pásek obi. Na konci 40. let se začalo do Japonska cestovat více a návštěvníci nerozeznávali rozdíly mezi gejšami a prostitutkami. Japonská společnostbyla po 2. světové válce v těžké situaci, gejši stejně jako kdokoli jiný potřebovaly peníze, a tak některé z nich přistoupily na prostituci.

Tradice v současnosti upadá

Na začátku bylo v jednom městě až tisíce gejš, dnes je to pár tisíc na celé Japonsko (většinou jsou v Kjótu a Tokiu). Pro samotné Japonce se gejši stávají exotikou. Pracují spíš jako hostesky firemních večírcích a na ulici je nejspíš nespatříte. Leda byste měli opravdu velké štěstí. Úspěšné gejši mají zákazníky z politiky, byznysu nebo i podsvětí. Pak se jejich honoráře pohybují ve stovkách tisíc korun.

 

FOTO: Isifa 

Související články