SLIDESHOW: Dech rudého draka. Čína, která vám zachutná

Zhlédněte nejzajímavější scény, detaily, barvy a tvary ze současné Číny během tři a půl minuty v doprovodu čínské hudby ve slideshow Lukáše Synka.

SLIDESHOW: Dech rudého draka. Čína, která vám zachutná
SLIDESHOW: Dech rudého draka. Čína, která vám zachutná
Zdroj: archiv

Vypravit se v prvních letech po Sametové revoluci například do jižní Číny bývalo skutečné dobrodružství. Mimo největší města byla tehdy Čína neprobádanou a divokou zemí, obtížnou i pro zkušené cestovatele. Nikdo z domorodců nemluvil anglicky, na venkově sledovali bledé tváře v němém úžasu, hoteliéři často odmítali ubytovávat cizince, na veřejné záchody v podobě dlouhé stružky se nedalo ani pohlédnout, natož je použít, a obrovským problémem bývalo prosté zakoupení jízdenky na vlak.

To nejlepší z HedvabneStezky.cz: Poprvé v Číně aneb čemu se nedivit

Fenomenální přírodní i kulturní zajímavosti stávaly stranou zájmu běžných Číňanů. Tyto skutečnosti znám jen z vyprávění o něco starších cestovatelů, ovšem ne vše se změnilo, ačkoliv se Čína ubírá kupředu mílovými kroky.

 

Stará, nebo nová Čína?

I když jazyková bariéra zůstává pro nezávislé cestovatele stále tvrdým oříškem, mládež v Číně se už dnes povinně učí angličtinu. Neznamená to sice, že s vámi každý student je schopen a ochoten anglicky promluvit, nicméně sem tam na nějakého šikovného narazíte a vaše tápání pak konečně nabere směr.

Ubytování je v současnosti jen otázkou peněz a v době státních svátků především volného místa, neboť „Číňanů je moc“. Během našeho tříměsíčního putování napříč celou Čínou (z Kašgaru, přes jižní provincie do Šanghaje) jsme ovšem byli i my dvakrát vyhozeni z recepce jen kvůli barvě své pleti.

Byť unavený a hladový, byl jsem tehdy na takový staročínský cestovatelský zážitek náležitě pyšný. V západní Číně dokonce stále přežívají i pověstné záchodové stružky, kde si můžete v duchamorném smradu během své potřeby přátelsky pohovořit se sousedy dřepícími hned vedle vás.

Na druhou stranu ve známém historickém městečku Lijang mě recepční naleštěných voňavých veřejných záchodů osobně uvedl k jedné z kójí, kde se nasvítila barevná světla, vystříkla omamná vůně a vyklopil se monitor s filmem o himálajských rhododendronech doprovázený podmanivou hudbou.

Vlakové jízdní řády nyní existují i v anglické verzi on-line, navíc každé nádraží již disponuje alespoň jednou anglicky hovořící pokladní. Jen nezapomeňte zakoupit jízdenky dva tři dny předem, neboť „Číňanů je moc“. Ve Žlutých horách či mezi vápencovými homolemi v Yang-shuo dnes potkáte nejen skupinky cizinců, ale především tisíce rozjařených čínských turistů. Ano, cestování horní vrstvy společnosti po své vlasti, Tibetu i Ujgursku zažívá prudký rozmach, neboť i bohatých „Číňanů je moc“! V horách se staví lanovky, chodníky, hotely – zkrátka všude se dostanete v naleštěných polobotkách a obleku. Pro zvýšení požitku občas v lese narazíte na překrásný betonový pařez nebo na nekompromisní tabulku „Best photopoint, take a picture here!

Existuje ještě vůbec „stará Čína“? Ale ano, jen musíte stále výš a hlouběji do hor, nejlépe k zajímavým minoritním národům nečínského původu. Čína nabízí neuvěřitelné krásy všeho druhu, archeologické památky, řadu původních klášterů přeživších řádění kulturní revoluce, vynikající jídlo i odraz prastaré vyspělé kultury. Jestli však můžu doporučit, svoji cestu do Číny rozhodně dlouho neodkládejte. Stará Čína rychle mizí.

Podívejte se na slideshow Lukáše Synka:

Soutěž Slideshow Awards vyhlašuje Karel Wolf v rámci našeho největšího cestovatelského festivaluKolem světa. Projekce s hudbou složené z fotografií mají délku do 3 minut. Nejlepších 10 snímků vybere před festivalem porota, o nich pak hlasují diváci na festivalu. Synkova slideshow „Hedvábná stezka“ získala 1. místo v roce 2007. I další slideshow Lukáše Synka získaly ocenění: „Svět ve svých rukou“ (2. místo, 2008), „Hřbitovy všech zemí, spojte se!“ (2. místo, 2009).

Úvodní foto (Vápencové homole v Yang-shuo): Lukáš Synek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články