SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let

Sto let není úplně dlouhá doba. Ve středověku se za ni ani nevyměnily dvě dynastie. Podívejte se ale, jak se za tu dobu vyvinul a změnil sport.

SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let
SROVNÁNÍ: Tak neskutečně se změnily olympijské sporty za 100 let
Zdroj: archiv

Je k nepoznání. Na 100 let starých záběrech se na olympijských fotografiích nešikovně pohybují komicky oblečení strejdové a obtloustlé tety. Mají na sobě buď neprakticky cudné šaty, anebo na koleni spíchnuté dresy, které by si na sebe dnes nevzal ani žák základní školy. Dnešní sportovci ve srovnání s nimi vypadají jako antičtí polobohové. Jenže rozdíly nejsou jen povrchu: dnes na olympijské hry cestují profesionálové, pro něž je sport jediným smyslem života a současně dobře vynášejícím byznysem. 

 Vzpírání: dnešní ženy by tehdejší siláky porazily bez problémů

Zdroj: null

Na první pohled je zřejmé, jak moc se vyvinula technika vzpírání, výbava i oblečení. Nejvíc však vývoj vynikne, když srovnáme tehdejší a dnešní výkony. Na olympijských hrách v Antverpách zvítězil v nejtěžší váhové kategorii jedenatřicetiletý Ital Filippo Bottino výkonem 270 kilogramů. Na minulých olympijských hrách v Pekingu zvedla pětasedmdesátikilová Číňanka Lei Caová 282 kilogramů. Není to tím, že by dnešní ženy byly o tolik silnější, výrazně se ale změnily techniky.

Tenis: Ze sukní do posiloven 

Zdroj: null

Dnes už jen těžko věříme tomu, že se mohly olympijské sportovkyně vydávat na kurty v dlouhých šatech, se sukní, na kterou si musely šlapat. Tenis a jeho předchůdci se však pokládali za hru gentlemanů a příslušníků vyšší společnosti – odpovídající oblečení se považovalo za nutnost. Dres jiné než bílé barvy budil na kurtech pohoršení ještě v 80. letech 20. století.

Šerm: neměnná elegance

Zdroj: null

Pro kontrast: jeden ze sportů, který se změnil nejméně, je šerm. Zbraně i výbava jsou téměř k nerozeznání od dobových; velký rozdíl není ani v základních technikách. Velká změna se však skrývá pod povrchem. Zatímco před 100 lety se často jen obtížně odhadovalo, zda a kam byl šermíř zasažen, dnes se každý zásah okamžitě objeví na elektronické displeji.

Box: Od člověka k nadčlověku

Zdroj: null

Když se podíváte na tyto dva obrázky, co myslíte, jak dlouho by by vydržel borec boxer z olympijských her roku 1912 konaných ve Stockholmu proti kterémukoliv z bratří Kličkových? Box je dnes úplně jiný, rychlejší, techničtější i mnohem, mnohem náročnější.

Skok do výšky: smrtelně nebezpečný 

Zdroj: null

Skok do výšky žen se poprvé objevil na olympijských hrách roku 1928. Zvítězila v něm tehdy Kanaďanka Ethel Catherwoodová světovým rekordem 160 centimetrů. Jen pro připomenutí – současný rekord drží Bulharka Stefka Kostadinova. Podařilo se jí překonat laťku ve výšce 209 centimetrů.

 

Plavání: Dříve se topili, dnes létají 

Zdroj: null

O medaile v plavání (100 metrů volný způsob) se na olympiádě roku 1912 popralo 34 sportovců. Zvítězil exotický  Duke Kahanamoku z USA rekordním výkonem 1:03 minuty. V Pekingu stejná délka trvala Francouzi Alainu Bernardovi jen 47,21 sekund. Ještě děsivěji sto let starý čas působí, když si uvědomíme, že současný ženský rekord na 100 metrů je 1:05 minut. Ale když ženy plavou prsa!

Lukostřelba: ze středověku do budocunosti

Zdroj: null

Při pohledu na zbraně, jimiž jsou vybavené současné závodnice, by člověk z počátku 20. století asi jen těžko poznal, že se jedná o luky. Změnily se materiály, technika, prakticky všechno… Elegantních klobouků z prvních moderních olympiád je však veliká škoda.

Gymnastika: Stejné výkony, jen hlavou dolů

Zdroj: null

Fotografie přinášejí jasné vysvětlení změn, k nimž došlo za 100 let ve sportovní gymnastice. Kdybychom si odmysleli, že je současná sportovkyně hlavou dolů, vypadaly by oba cviky téměř stejně. Vzhledem k plandavému úboru je však výkon gymnastky z minulého století obdivuhodný. Tehdy se navíc sportovkyně nezačínaly na kariéru připravovat ve čtyřech letech a netrénovaly 6 hodin denně. Šlo o obyčejné dělnice nebo matky "od ploten".

Cyklistika: Změny kosmického věku

Zdroj: null

Do cyklistiky bohužel vnesla nejvíc změn moderní chemie. Kauzy, které ji v posledních letech zamořily, poutají pozornost víc než rekordy a pokrok ve vývoji bicyklů. Jenže když se podíváme do minulosti, uvidíme že cyklistika byla zamořená drogami a nepovolenými podpůrnými prostředky odjakživa. Už roku 1886 zemřel při závodě jeden z borců – pitva odhalila, že se předávkoval směsí kofeinu, kokainu a strychninu.

Plavání žen: Něco módní inspirace

Zdroj: null

Zvláštní paradox: Po sto letech experimentů se móda v ženském plavání vrátila k základům. Současné plavecké dresy však připomínají ty staré jen střihem. Jsou vyrobené z materiálů, které lépe rozrážejí vodu a současně jsou pro těla plavců extrémně pohodlné. 

Disk: Antická tradice 

Zdroj: null

Diskem se háže už od antiky - technika je v podstatě stejná od sochy slavného Discobola, až po nejsoučasnější současnost. Je to jeden z mála sportů, který se téměř neproměnil –  a to včetně velmi podobných úborů. Je fascinující, že sport, který se nedá provozovat jinde než na stadionu, vydržel tak dlouho – a prakticky beze změn…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články