Superpočítače by mohly ohrozit lidstvo. Vědci z Cambridge budou zkoumat rizika umělé inteligence

Vědci se obávají, že se může otevřít Pandořina skříňka, a tak se snaží na budoucnost připravit. Je to ale vůbec možné?

Superpočítače by mohly ohrozit lidstvo. Vědci z Cambridge budou zkoumat rizika umělé inteligence
Superpočítače by mohly ohrozit lidstvo. Vědci z Cambridge budou zkoumat rizika umělé inteligence
Zdroj: archiv

Univerzita v Cambridge otevře v příštím roce nové centrum zkoumající rizika, která plynou pro lidstvo z používání umělé inteligence. Univerzita plánuje dát dohromady akademiky, kteří budou zvažovat, jak překotný vývoj superpočítačů a dalších technologií "ohrožuje naši vlastní existenci".

Počítačové hry mění lidský mozek. Odhalila to magnetická rezonance

Podle agentury AP se nové středisko v Cambridge bude jmenovat Centrum pro studium existenciálního rizika. Profesor filozofie z Cambridge Huw Price řekl, že ačkoli se myšlenka o robotech ovládajících svět místo lidí může zdát velmi vzdálená, vyplatí se brát možná rizika vážně. "Musíme vzít vážně možnost, že v případě umělé inteligence může nastat moment Pandořiny skříňky, který když propásneme, může skončit katastrofou," řekl Price deníku Daily Mail. Centrum povede Martin Rees, člen královské vědecké společnosti a přední kosmolog. 

Nové centrum se bude zabývat největšími hrozbami pro lidstvo: umělou inteligencí, změnami klimatu, jadernou válkou a biotechnologiemi. V iniciativě se spojí vědci z mnoha oborů, kteří stejně jako zakladatelé věří, že tato problematika si zasluhuje nohem více péče než dosud.

 

Idea, že se stroje vzepřou lidem a zmocní se planety, je častým námětem vědeckofantastické literatury, autorem pojmu robot je spisovatel Karel Čapek. Vědci se však dosud věnovali spíše vymýšlení stále dokonalejších strojů než reflexi jejich možného vlivu na lidstvo. Jedním ze zakladatelů centra je astronom a jeden z nejznámější kosmologů světa Martin Rees, který před časem ve své knize varoval, že lidstvo se kvůli stále dokonalejší umělé inteligenci může samo vyhladit už na konci tohoto století.

Ilustrační foto: Thinkstock

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

Související články