V Brazílii vytvořili obličejovou protézu pomocí telefonu

Na univerzitě v Sao Paulu našli levný způsob, jak pomoci lidem, kterým rakovina zničila část obličeje. Tým Dr. Salazara věří, že technologii využijí i lékaři v částech světa, kde pacienti nemají přístup k nákladné zdravotní péči.

Carlito Conceicao (54) je prvním člověkem, kterému byla vytvořena 3D protéza pomocí bezplatné mobilní aplikace.
Carlito Conceicao (54) je prvním člověkem, kterému byla vytvořena 3D protéza pomocí bezplatné mobilní aplikace.
Zdroj: Profimedia.cz

Následkem agresivního typu rakoviny přišel prodavač Carlito Conceicao v roce 2008 o pravé oko, lícní kost a část nosu. „Moje první epitéza byla velmi nekvalitní, spojená jen pomocí lepidla. Nevypadala věrohodně, a navíc začala postupně odpadávat. Cítil jsem se jako netvor a podlehl depresím. Odmítl jsem chodit ven."

Dr. Rodrigo Salazar přiznal, že Brazílie nemá dostatečné finanční prostředky vybavit všechny své kliniky přístroji s vysokou technologií k vytvoření kvalitních náhrad pomocí 3D tisku. Dva roky trval jeho výzkum na univerzitě v Sao Paulu. „Hledali jsme levnější způsob a rozhodli se využít bezplatnou mobilní aplikaci Autodesk 123D Catch. S její pomocí jsme získali velmi kvalitní 3D model," vysvětluje Dr. Salazar.
Dr. Rodrigez Salazar pracoval na modelu 20 hodin..Zdroj: Profimedia.czStačilo nahrát patnáct snímků pacientovy tváře z různých úhlů a ve třech výškách. Lékař získal data, jako kdyby použil zařízení, které stojí statisíce liber. „Důvodem, který hraje pro chytrý telefon, je, že všechny nové verze již mají integrovaný akceleometr, ke kterému je připojen gyroskopický senzor, který sloužil jako vodítko pro 3D zaměření během sekvence snímání," vysvětluje Dr. Rodrigo Salazar.

Lékař pracoval na modelu celkem 20 hodin, během kterých v počítači zdravou část obličeje zrcadlově obrátil a poté ji digitálně dotvořil. Díky 3D tiskárně pak vznikla silikonová náhrada, které stačilo dodat odpovídající barvu pleti, textury a vrásky, aby působila co nejvíce přirozeně. „Obličejová protéza ze silikonu vrací pacienty k plnohodnotému životu - mohou se s ní sprchovat, zajít si zacvičit do posilovny a nemusí se bát toho, že by se při pádu poškodila. Zároveň ji večer můžou vyndat a očistit."

Mohlo by vás zajímat: