V Pákistánu zakázali veřejné oslavy svatého Valentýna

Přestože si mladí Pákistánci oblíbili únorový den, kdy si můžou vyznat svoji lásku, regulační úřad pro elektronická média dal za pravdu hluboce věřícím a rozhodl, že se svátek všech zamilovaných nesmí veřejně propagovat.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Pákistán zakázal, aby se v médiích mluvilo o čemkoli, co se týká svátku svatého Valentýna. Rozhodnutí vydal nejvyšší soud v loňském roce na základě petice, která prohlásila, že 14. únor je kulturní dovoz ze Západu a brojí "proti učení islámu", které je v zemi státním náboženstvím.

Více než 60 procent populace muslimů je přitom mladších 30 let, a právě ti si 14. únor oblíbili a zvykli si vyznávat lásku prostřednictvím dárků, balonků či čokolády.

Silná slova prezidenta

Pákistán však zůstává hluboce věřící muslimskou zemí, a proto je rozhodnutí nezvratné. O svátku všech zamilovaných se nesmí mluvit v televizi, v rozhlasu ani se o něm psát v tištěných médiích. Zákaz platí i pro všechny oslavy.

„Žádná událost na oficiální úrovni, žádná slavnost na veřejných místech,“ nařídil soud.

Navzdory zákazům veřejných oslav svátku sv. Valentýna pákistánští obchodníci vědí, že o zboží bude zájem.Zdroj: REUTERS/Fayaz Aziz

Politické strany, mezi nimiž je i Jamiat Ulema-e Islam, která je spojována s Talibánem, v posledních letech pořádaly shromáždění, aby odsoudily tento svátek.

Nesouhlas se zamilovaným 14. únorem vyslovil i prezident Mamnún Husajn, který svátek označil jako "vulgární a neslušný".
 
Řekl, že takový svátek nemá v muslimské většinové zemi místo, a vyzval mladé lidi, aby se raději zaměřili na své studium.

Pákistánci bez jednotného názoru

Přestože stát vydal jasné nařízení, obyvatelé Pákistánu se v názoru rozcházejí. "Jsme muslimové. Naše náboženství zakazuje události, jako je Valentýn," prohlašuje Taufeeq Leghari. Květinářka Salman Mahmúd mu však oponuje: "Nevím, jakému nebezpečí budeme čelit, když obchodníci jeden den prodají více květin a zamilovaní oslaví svoji lásku."

Mladí lidé se zákazem příliš ovlivňovat nenechají. "Valentýn bude," říká 21letý vysokoškolský student Abid Ansari z Islámábádu a dodává: "Je to moje soukromá volba."

V ulicích Pákistánu však nastane klid.

Přitom ještě v roce 2013 aktivistka za lidská práva Sabeen Mehmud uspořádala ve městě Karáčí protestní akci "Let's happen happen", kdy vyslovila nesouhlas s výzvami zákazu svatého Valentýna. O dva roky později zemřela…

Ve večerních hodinách jela se svou matkou domů. Když její auto zastavilo na červenou, přijeli k ní na motocyklu dva muži, z nichž ji jeden zastřelil. Podle policie šlo o přímou vraždu a označila čin jako teroristický útok. O měsíc později byl pachatel Saad Aziz dopaden a zatčen.

Mohlo by vás zajímat: