V Peru objevili masový hrob z předkolumbovské doby. Jeho původ je zatím neznámý

Na nalezišti Pachacamac nedaleko hlavního města Peru Limy byl nedávno objeven rozsáhlý hrob s více než sedmdesáti kostrami. Komu patřily, zatím nevíme.

V Peru objevili masový hrob z předkolumbovské doby. Jeho původ je zatím neznámý
V Peru objevili masový hrob z předkolumbovské doby. Jeho původ je zatím neznámý
Zdroj: archiv

Pachacamac patří mezi slavná předkolumbovská naleziště v Andách. Není sice tak známý, jako Tíwanaku či kultura Mochiků, Chimuánců nebo Inků, nevytvořil rozsáhlou civilizaci a jednalo se spíše o izolované město, které se rozvíjelo od konce středního horizontu až téměř do španělské conquisty.

Skutečný význam nálezu nejstaršího mayského kalendáře

Zato však proslul jako centrum kultu stejnojmenného místního boha, o němž se věřilo, že stvořil svět. Uctívali jej dokonce i Inkové, byť pro ně měly samozřejmě větší význam jejich vlastní božstva, jako především hlavní bůh Wiracocha či sluneční božstvo Inti.

Předpokládá se, že kult Pachacamaca existoval v oblasti už od devátého století n. l. a i přesto, že božstvo bylo uctíváno i na jiných místech, než zde, bylo město Pachacamac trvale považováno za jeho domov. A to i poté, co původně nezávislou kulturu dobyli Inkové. 

Co ukrývá tajemný masový hrob?

V současnosti probíhají v lokalitě, kde bylo už dříve odkryty rozsáhlé komplexy budov, archeologické výzkumy. Ty odhalily nejen incká skladiště z konce pozdního horizontu, ale před hlavním chrámem Pachacamaca odkryly i dvacet metrů dlouhou zahloubenou pohřební komoru s více než sedmdesáti těly obou pohlaví včetně ostatků novorozenců a malých dětí. Některé z mrtvol byly mumifikovány, jiné doprovázely do hrobu milodary.

Na základě těchto fakt je jasné alespoň to, že nejde o lidské oběti – a podle odborné analýzy kostí se zdá, že se možná alespoň v části případů jde o členy téže příbuzenské skupiny. Zároveň, jak ukázaly už starší vykopávky v místě, vykazovalo mnoho z ostatků stopy nemocí: koloniální kroniky pak zaznamenávají, že kult Pachacamaca přitahoval nemocné, kteří doufali, že na posvátných místech s pomocí mocného boha opět naleznou ztracené zdraví. Možná že někteří z nich po pouti zemřeli a byli pochováni právě zde?

Informaci o objevu přinesl portál Heritagedaily.com.

FOTO: Wikimedia Commons (naleziště Pachacamac v Peru)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články