Vertikální farma je stokrát efektivnější než venkovské pole

Za zcela ohromující označují odborníci celkové výsledky první velké městské farmy o rozloze 2300 metrů čtverečních, která produkuje salát uvnitř speciální budovy. Výlučné spojování zemědělství s venkovem se může stát minulostí.

Vertikální farma
Vertikální farma
Zdroj: Mirai Co.

Ve speciálních halách s osvětlením LED vyprodukuje průkopnická japonská společnost Mirai 100krát více než farmáři na klasickém poli na venkově. Spotřebují přitom o 40 procent méně energie, o neuvěřitelných 99 % méně vody a celkově se snižuje o 80 % plýtvání potravinou. Není proto divu, že podobné zařízení se již staví v Hongkongu, Mongolsku, Rusku a pevninské Číně.

Rostliny živené pouze LED světly v kontrolovaných podmínkách rostou až 2,5-krát rychleji. Prototyp městské farmy budoucnosti, dosud největší na světě, vybudoval v prostorách zaniklé továrny na polovodiče biolog Šigeharu Šimamura, který založil společnost Mirai Co. „Chtěli jsme ukázat, že zelenina se dá pěstovat kdekoli," říká Šimamura.

Málo místa a cunami

Je celkem logické, že přes plány na vybudování vertikálních farem v mrakodrapech, se nakonec prototyp objevil v ostrovním Japonsku, které bojuje s nedostatkem místa a zemědělskou půdu nakupovalo v Austrálii nebo Africe. Hlavní impulsem se však nakonec stalo katastrofické zemětřesení s cunami v roce 2011, kdy byla vážně narušena zemědělská produkce.

Šimamura zkrátil v umělém prostředí cyklus střídání dne a noci společně s optimalizací teploty, závlahy a hnojení. V obrovském prostoru o velikosti poloviny fotbalového hřiště tak vznikla unikátní farma, která denně vyprodukuje 10 000 hlávek salátu. Kromě kontroly podmínek byl navíc celý proces produkce z poloviny zautomatizován. Sklízení zatím probíhá ručně, ale společnost počítá s nasazením sklízecích robotů.

Související články