VIDEO: Aligátoři si s krutými mrazy v Americe poradili po svém. Hibernují!

Aby aligátoři z parku v Severní Karolíně přežili ve studené vodě extrémní chlad a vítr, který na severovýchod USA dorazil s bouří „Bomb Cyclone“, vystrčili nozdry na hladinu a cíleně zpomalili svoje metabolické funkce.

Aligátoři prokazují svoji obdivuhodnou schopnost přežití.
Aligátoři prokazují svoji obdivuhodnou schopnost přežití.
Zdroj: Profimedia.cz

Aligátoři nepatří mezi teplokrevná zvířata, a tak jsou schopni žít ve vodě o teplotě kolem 4 °C, což je pro některé druhy už životu nebezpečné.   

To, co aligátory chrání, je jejich instinkt. Vědí, když teplota vody začne klesat a automaticky přestanou žrát. Uvědomí si i přibližující chvíli, kdy voda zamrzne, a proto ve správný okamžik přilepí nosní dírky nad hladinu a umožní vodě, aby kolem nich dělala, co potřebuje.

Dokud se voda neohřeje, aligátoři se 'neprobudí'.Zdroj: Youtube.com

Aby přežili, vstoupí do stavu hodně podobnému hibernaci. Podle odborníků jsou aligátoři schopni regulovat teplotu těla hodně dlouhou dobu, proto vydrží na místě, dokud led neroztaje a pro aligátory bude opět bezpečné dát se do pohybu.

V parku Shallotte River Swamp Park v Severní Karolíně, kde mají dvanáct aligátorů zachráněných ze zajetí, museli zvířata v posledních dnech čelit extrémně nízkým teplotám v souvislosti se zimní bouří Grayson. Návštěvníci parku tak v těchto dnech můžou vidět jen nozdry s vyceněnými zuby, které na první pohled děsivě vystupují z ledu.

Zdroj: Youtube

Aligátoři však jen chytře vyčkávají na správnou chvíli, než se bezpečně "probudí". Do té doby si uchovají energii, kterou potřebují k udržení správné teploty.

Mohlo by vás zajímat: