Video: Když na vás řve jak pavián. Vtipná hádka opičího páru v přímém přenosu.

Stává se vám, že na vás manželka řve jako opice? Odpovídáte, nebo jí ignorujete? Podívejte se na naše dnešní video, které vám ukáže hádku opičího páru v přímém přenosu. 

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Že vám to něco připomíná? Není divu. Chování paviánů je totiž v mnoha ohledech podobné lidskému, a zatímco laik z legrace přirovnává vybrané jedince ze svého okolí k opicím, vědci nacházejí na paviánech řadu znaků připomínajících člověka.

ŽEBŘÍČEK NEJVRAŽEDNĚJŠÍCH ZVÍŘAT AMERIKY: PŘEKVAPIVĚ ZVÍTĚZIL JELEN

Za povšimnutí stojí už hierarchie, která v paviánské společnosti panuje. Samci stojící na vyšší příčce společenského žebříčku si obvykle mohou vybrat, se kterou samicí se spáří. Paviáni z nižších vrstev se naopak musejí o svou vyvolenou často porvat. Ti chytřejší si její náklonnost získávají tím, že jí nosí dobrůtky, drbají ji na zádech nebo jí sem tam pohlídají mláďata. I mezi paviány tedy najdeme lamače srdce, kteří dobře vědí, jak pobláznit ženskou!

Ještě zajímavější je fakt, že hlasové projevy paviánů nejsou jen tak nahodilé skřeky. Některé tlupy vyvinuly vlastní primitivní jazyk, kterým se mezi sebou dorozumívají. Vědci u paviánů zaznamenali minimálně deset různých zvukových projevů nesoucích odlišný význam.

Samostatnou kapitolou je pavián pláštíkový, kterému nestačí jedna samice, ale vytváří si okolo sebe harém čtyř opičích krasavic. Šťastný to pavián, myslíte si? Při páření je to asi ráj na zemi, ale představte si tu hádku, kdy na ubohého opičáka ječí čtyři manželky najednou! To radši vzít hned do zaječích… nebo spíš do paviánských!

FRANCOUZSKÉ DĚTI NEZLOBÍ, MAJÍ TVRDOU VÝCHOVU, KTERÁ BY ALE V NAŠICH KONČINÁCH NEPROŠLA!

Související články