Dokážou dvě sondy vychýlit asteroid, který se řítí k Zemi?

Agentura ESA se zřejmě inspirovala trochu filmem Armagedon a chce vyslat k asteroidu Apophis dvojitou sondu. Jedna na asteroid udeří a druhá se bude dívat.

Dokážou dvě sondy vychýlit asteroid, který se řítí k Zemi?
Dokážou dvě sondy vychýlit asteroid, který se řítí k Zemi?
Zdroj: archiv

Šance, že se asteroid Apophis srazí se Zemí v roce 2036, je 1:250 000.

Viděli vědci v Evropské kosmické agentuře hollywoodský film Armagedon?  Jejich mise nazvaná Don Quijote, by tomu napovídala, protože chtějí vyslat k asteroidu Apophis dvě sondy, které mají prověřit možnost vychýlení půlkilometrové hroudy kinetickým bombardováním.

Mise počítá s vysláním dvou sond.

Sancho

Jeden a půl tunový Hidalgo má do asteroidu, jehož oběžná dráha protíná i dráhu Země, narazit rychlostí 36 tisíc kilometrů v hodině. Druhá sonda Sancho bude vše zpovzdálí pečlivě sledovat a měřit.

V hollywoodském trháku rozerval těsně před Zemí výbuch jaderné nálože hrdinně usazené v srdci asteroidu partou nezvedených olejářů s Brucem Willisem v čele. ESA má tedy s nepilotovanou misí menší cíle a název naznačuje i jistou míru bláznovství a nabízí se příměr boje s větrnými mlýny. 

Šance, že se Apophis, nazvaný podle egyptského boha „Ničitele“, srazí v roce 2036 se Zemí, je 1: 250 000. ESA však nezveřejnila pravděpodobnost, s jakou by mohla sonda asteroid vychýlit špatným směrem a srážku se Zemí uspíšit. Kdyby však znali všechny možné účinky, nemuseli by vědci sondu vůbec vysílat.

Nicméně mise byla zatím odložena. Původně měly sondy startovat letos a k asteroidu dorazit po sedmi letech. Nyní se počítá se startem mise v roce 2015. Kdyby chtěli být otcové projektu styloví a vzdát čest filmu Armagedon, mohla by sondy pokřtít Liv Tyler s Benem Affleckem za tónů písně skupiny Aerosmith.

Související články