Vzorky DNA pozemského života mají přečkat i konec světa na dně oceánu

Vzorky genomu všeho živého chce nový projekt uložit do hloubky 11 000 metrů pod hladinou oceánu.

Vzorky DNA pozemského života mají přečkat i konec světa na dně oceánu
Vzorky DNA pozemského života mají přečkat i konec světa na dně oceánu
Zdroj: archiv
Hornsleth

Schránkou má být velká kovová skulptura, která bude ukrývat vzorky krve a vlasů 5000 lidských dárců z 30 míst na zeměkouli a také vzorky dalších živočichů a rostlin.  Více se o projektu dočtete na jeho stránkách.

Futuristická ocelová skulptura o rozměrech 8 x 8 x 8 metrů má klesnout na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu příští rok. A proč to všechno?

Můj nápad s Deep Storage má vytvořit umělecký projekt zkoumající pojem věčnosti. Jednou z prvních otázek, které jsem si na počátku položil, bylo, jak a proč si my lidé uchováváme kulturní identitu v naději, že tak předáváme sami sebe do dalšího období,”  vysvětluje na webu projektu jeho autor, dánský umělec Kristian von Hornsleth.

Schránka ve srovnání s člověkem

Deep Storage je tak podle něj obdobou pyramid nebo skalních maleb. Navíc pokud jednou život na Zemi zanikne, bude podle Hornsletha existovat alespoň šance, že někdo jednou život v jeho pestrých formách bude moci obnovit s pomocí těchto vzorků. Nikdo nedokáže nyní předpovědět, co bude za 500 nebo 100 000 let.

Kromě díla uloženého na dně oceánu bude po světě rozmístěna desítka sesterských skulptur jako připomínka projekt, který chce zachovat věčnou památku na život.

FOTO: Deep  Storage Project

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články