Země vře a chrlí lávu: Výbuch sopky na Pico di Fogo

Na Kapverdských ostrovech vybuchla sopka Pico di Fogo. Stovky obyvatel bylo evakuováno a bylo také uzavřeno místní letiště. V neděli byl vidět zvětšující se oblak kouře, nyní už sopka chrlí lávu. Podle odborníků se dá očekávat, že se sopka po devatenácti letech probudila s mnohonásobně větší silou.

Erupce sopky
Erupce sopky
Zdroj: čtk

Souostroví Kapverdských ostrovů u pobřeží západní Afriky se skládá z deseti sopečných ostrovů, z nichž je osm obydlených. Fogo je nejaktivnější sopkou v této oblasti.

Zdroj: Youtube

Ostrov Fogo tak trochu připomíná výjevy ze sci-fi filmů: Masivní ostrov ozdobený obřím vulkanickým kráterem se sopečným kuželem v samém centru, jenž se tyčí vysoko nad tropickou krajinou. Pod vrcholem se rozprostírá vyprahlá zem, kde vyrostla obydlí na podloží lávových proudů. Oblast kolem sopky Pico je populární turistickou destinací a také úrodnou zemědělskou oblastí, zvlášť pro vinnou révu.

Naposledy Fogo vybuchla v roce 1995. Vzhledem k povrchu ostrova se má zato, že sopka byla dlouho předtím v nepřetržité činnosti – v době osídlení místa Portugalci v letech 1500–1760.

Zdroj: Youtube

Mohlo by vás zajímat:

Sinaburg chrlí lávu

Sinabung na ostrově Sumatra má na svědomí už několik životů

Země vře i v Indonésii. Na ostrově Sumatra chrlí potoky žhavé lávy a obří oblaky popela sopka Sinabung. 2460m vysoký vulkán v tichosti spal celých čtyři sta let. Pak vybuchl před čtyřmi lety a od té doby o sobě dává často vědět. Letos sporadicky vypouští mraky popela a lávy už od září a jeho běsnění stále přetrvává.

Vroucí Havaj

Proudy lávy na Havaji zásahly i zemědělskou oblast

Dalším místem aktivní sopečné činnosti jsou Havajské ostrovy, Zde sopka Kīlauea konstantně chrlí lávu už od 27. června. Její aktivita v posledních dnech slábne.

Související články