Krutá pověra na Madagaskaru: Když se narodí dvojčata, přijde na rodinu kletba

Když se Ursule narodila dvojčata, manžel jí řekl, že je musí dát pryč, protože určitě přinesou smůlu. Ursula neposlechla. Brzy nato jí zemřela matka a všichni ve vesnici se shodli na tom, že jde o trest za její paličatost. Mladá žena musela i s dětmi komunitu opustit a našla útočiště v jakémsi provizorním uprchlickém táboře pro matky s podobným osudem.

Zdroj: Youtube

Ve stanovém táboře, kde není elektřina, tekoucí voda ani dostatek jídla, žije také Carolin. Té se dvojčata narodila dokonce třikrát. Ve své vesnici nemohla sehnat bydlení, snad třicetkrát se stěhovala kvůli pověrčivým majitelům nebo sousedům. Nakonec vesnici opustila nadobro.

Pověra, že s dvojčaty přichází na rodinu kletba, je na Madagaskaru rozšířena mezi domorodými kmeny, které se živí převážně zemědělstvím, žijí starým způsobem života a dosud se k nim nedostala technologie typu televize, která by jim zprostředkovala informace z moderního světa. Britská reportéra Kiki King navštívila místní stařešiny, aby odhalila kořeny podivného místního tabu, jež nutí matky vzdávat se svých dvojčat.

Zdroj: Youtube

Nikdo z "rady starších" jí ale nedokázal říct, odkud se tato pověra vzala. "Vysmáli se mi. Vychovávat dvojčata je jako jíst vlastní lejna, řekli doslova. Je to prý jejich rčení, které si nechali přeložit do angličtiny dvěma experty," napsala Kiki King. "Dokud jsou naživu, nikdo z kmene nesmí znevážit tradici předků. Věří, že když si matka dvojčata nechá, nemá duši."

V minulých dobách se stávalo, že dvojčata byla hned při narození usmrcena. Dnes je rodiče zanechávají v dobročinných centrech, kde jsou nabídnuta k adopci. Většinou najdou novou rodinu v zahraničí, hlavně v zemích jako Francie, Itálie, Švédsko nebo Kanada, případně je adoptuje někdo z vyspělejších částí Madagaskaru, kde už tabu neplatí.

Související články