Nebezpečné video: Demolice obřích objektů, kde se odstřely vymkly z rukou

Demolice výškové budovy vyžaduje odborný přístup, aby se zabránilo pádu sutin do širšího okolí. Naše video ale dokazuje, že se leckdy nevyplatí důvěřovat ani odborníkům. Podívejte se na deset příkladů, kdy se demolice vymkla pyrotechnikům z ruky.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Autoři videa se dušují, že při demonstrovaných demolicích nezahynul žádný člověk a nikdo nebyl ani vážně zraněn. Diskutabilní je zvláště případ číslo 9, kde se budova řítí přímo na bagr, ze kterého na poslední chvíli vyskakuje řidič. Protože však u záběru není uvedeno místo ani datum demolice, podrobnosti se nedají dohledat.

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: MASAKR ZPŮSOBENÝ ZDIVOČELÝMI HYENAMI V MALAWI

Oproti tomu demolice označená číslem 5 zachycuje světově známý případ, který otřásl australskou veřejností v roce 1997. Mnoho lidí se tenkrát shromážilo v Canbeře, aby pozorovali demolici místní nemocnice z bezpečné vzdálenosti 500 m. Situace se ale vymkla kontrole a kusy zdiva se rozletěly do širokého okolí, na místě zabily dvanáctiletou dívku v přihlížejícím davu a zranily dalších devět osob.

Naopak pousmát se můžeme nad nezdařilou demolicí v tureckém Cankiri, ačkoli na záběrech vypadá skutečně hrůzostrašně. Místo aby se bouraná budova z roku 1928 poslušně sesunula k zemi, provedla výstavní kotrmelec a zůstala stát střechou dolů, podlahou vzhůru. Bylo jen štěstí, že se zastavila těsně u zdi chránící sousední obytný dům.

Až se tedy příště nachomýtnete k bourání opuštěného věžáku, ne aby vás napadlo sledovat celou akci z balkónu protějšího domu. Nikdy nevíte, kam se demolovaná budova zřítí, i když vás pyrotechnici budou přesvědčovat, že "to mají v rukou".

CO BY SE STALO, KDYBY ZEMI ZASÁHL OBŘÍ ASTEROID?

Související články