Migingo: Bizarní miniostrůvek "nikoho", kde na 500 lidí připadá jediná toaleta

V útrobách afrického kontinentu, na Viktoriině jezeře, se nachází malý ostrůvek Migingo o rozloze 2000 čtverečních metrů. Zdálky připomíná obří skládku plechu. Ale když připlujete blíž, zjistíte, že jde o vesničku zbudovanou z dřevěných trámů a plechových dílců, obývanou rybáři a jejich rodinami. Jaký zde může být život?

Zdroj: Youtube

Když odhlédneme od estetického hlediska a přimhouříme oko nad všudypřítomným plechem, na který celé dny pálí horké slunce, stejně z tohoto místa nebudeme mít nijak dobrý dojem. Na ostrůvku o rozloze fotbalového hřiště se tísní přibližně 500 obyvatel, kteří se živí převážně rybolovem. Mouchy a zástupci podobného dotěrného hmyzu se narozdíl od lidí spočítat nedají. Bzučí všude.

Mezi plechovými příbytky se klikatí cestičky, kterými se dá jakžtakž procházet, chůzi ovšem ztěžuje skalnatý povrch ostrova. Na Migingu existuje jediné sociální zařízení, většina obyvatel si vystačí s vykonáváním potřeb do jezera. Do vod obklopujících ostrov ostatně putuje veškerý odpad a myje se v nich i nádobí.

Ostrov MigingoZdroj: Youtube

Kvůli nedostatku hygieny se řada místních obyvatel potýká s průjmovým onemocněním. Na druhé straně zde funguje lékárna, která se snaží špatnou situaci zmírnit. Na Migingu je dokonce v provozu i kadeřnictví a čtyři bary. Místo tu zbylo i na několik nevěstinců - v noci se sem údajně sjíždějí prostitutky z Keni, Tanzanie a Ugandy.

Politicky dodnes není jasné, zda ostrov spadá pod Keňu nebo Ugandu, obě země si na něj v minulosti činily nároky, protože jde o strategickou rybářskou oblast ležící na jejich hranicích. Poslední dobou ale politický konflikt přestává být vyhrocený, zástupci Keni a Ugandy se spíš shodují na tom, že by měli obyvatelům Miginga společnými silami pomoci ke kvalitnějšímu životu.

Související články