Benátky na pokraji zkázy: Benátčané bojují proti masové turisice

Kdo si od návštěvy Benátek slibuje tichou plavbu na gondole opuštěným kanálem, měl by vynalézt stroj času a vrátit se o padesát let zpět. Benátky se v posledních letech prohýbají pod davy turistů a místním usedlíkům se to ani trochu nelíbí.

Zdroj: Shutterstock.com

Benátčané se masové turistice brání různými způsoby - od protestů aktivistů proti obřím parníkům hyzdícím pohled na lagunu přes brány regulující tok příchozích až po přemrštěné ceny typu 38 EUR za dvě kávy. Radnice dokonce v minulosti zkoušela uzavřít obytné čtvrti a turisty pouštěla jen do historické zóny. Kdo se chtěl dostat dál, musel se prokázat zvláštní kartičkou rezidenta.

Rodilí Benátčané mají pocit, že své město ztrácí. Lídr hnutí bojujícího za zákaz zaoceánských parníků v blízkosti Benátek Tommaso Cacciari k tomu poznamenal: "Destruktivní masová turistika ohrožuje Benátky od 80. let. Zcela změnila strukturu centra. Když jsem byl malý, obchody pod námi prodávaly vejce, chleba, mléko a zeleninu. Dneska nabízejí samé cetky pro turisty. Všechno je tu udělané jen pro turisty a rezidenti jsou vytlačováni ven."

Cacciariho slova potvrzují statistická čísla: zatímco v roce 1965 žilo v centru Benátek 122 tisíc obyvatel, dnes je to méně než 54 tisíc. Jen během roku 2017 přitom město navštívilo 26 milionu turistů.

Benátky dnesZdroj: Shutterstock.com

"Když lidé přicestují do Benátek, musejí znát určitá pravidla," říká benátská radní Paola Mar. "Benátky jsou unikátní, velmi zvláštní město. Můžete se tu bavit, ale musíte chápat, že Benátky nejsou pláž. Je to významné, křehké město."

"Lidé se mě často ptají, jaká místa jsou v Benátkách nejkrásnější," pokračuje Paola Mar. "Obvykle odpovím, že se v Benátkách musíte ztratit, abyste poznali ducha města a jeho normální život."

Deirdre Kelly působí na místní umělecké škole, která nedávno uspořádala výstavu na téma "Kam se poděli Benátčané". "Často si sama tuhle otázku kladu, když v pondělí ráno narazím na početnou skupinu turistů," uvedla Deirdre. "Denně se bavím tím, že turistům říkám, aby zavřeli Google mapy a místo toho se rozhlédli okolo očima. Krása je tu všude venku, jediné, co musíte udělat, je otevřít oči a vnímat, co vidíte. Bohužel spousta lidí se na tu krásu dívá skrz svůj telefon nebo videokameru."

Související články