Sliznatá ryba s lidským obličejem vyhrála titul nejošklivějšího zvířete světa

Při pohledu na rosolovitého živočicha neurčitého tvaru s legračním, až téměř lidským obličejem se kdekdo zasměje. Sliznatá ryba, oficiálně nazývaná Psychrolutes marcidus, dokonce vyhrála nepěkný titul nejošklivějšího zvířete na světě. Ve skutečnosti si ho ale vůbec nezaslouží.

Zdroj: archiv

Domovem sliznaté ryby jsou hluboké vody u pobřeží Austrálie a Tasmánie. A když říkáme "hluboké", myslíme tím opravdovou hloubku, kam už ani neproniká sluneční světlo. Abychom byli přesnější, tento druh ryby se nikdy nepohybuje výše jak 300 m pod hladinou moře, dolní hranicí je pak pro něj hloubka asi 1200 m.

Stavba těla sliznaté ryby je přirozeně přizpůsobena těmto extrémním hloubkám. Přítomný tlak by normální rybí struktura nevydržela, sliznatá ryba proto nemá ani páteř ani plynový měchýř, skládá se z rosolovité hmoty, která obrovskému tlaku odolá.

Ve svém přirozeném prostředí Psychrolutes marcidus překvapivě vypadá jako každá jiná ryba. Vůbec byste neřekli, že je na ní něco ošklivého. Jakmile ji ale rybáři nebo vědci vytáhnou na mělčinu, kde je mnohem nižší tlak, než na který je zvyklá, zhroutí se v neforemnou hromádku slizu. Odtud pak pochází legrační fotografie, na kterých sliznatá ryba vypadá jako to nejošklivější stvoření, co jste kdy viděli.

Titul nejošklivějšího živočicha světa tedy vůči této rybě určitě není fér. Jen si představte, jak by asi vypadalo vaše vlastní tělo, kdybyste ho vystavili tlaku srovnatelnému s tlakem v kilometrové hloubce pod mořskou hladinou. A abyste nám uvěřili, že sliznatá ryba je vlastně hezká ryba, podívejte se na následující video, které ji zachytilo v její domovině:

Zdroj: Youtube

Související články