Video: Takto vypadá ničivá vlna tsunami. Jaké jsou následky té nejhorší?

Když se 11. března 2011 v moři u ostrova Honšú otřásla země, řada obyvatel pobřeží se domnívala, že po zemětřesení bude následovat jen další z menších tsunami, které v této oblasti nejsou ničím neobvyklým. Důsledky podcenění situace byly tragické. Zhruba dva roky po ničivém zemětřesení začalo moře u amerických břehů vyplavovat nejrůznejší předměty, které vlna spláchla s sebou zpátky do moře. Děje se tak dodnes. 

Tsunami v Japonsku
Tsunami v Japonsku
Zdroj: Youtube

Zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály bylo ve skutečnosti nejsilnějším v dějinách Japonska a vyvolalo tsunami vysoké místy až 38 metrů. Přestože japonská meteorologická agentura vydala před tsunami varování a vyhodnotila je jako nejzávažnější, v některých postižených oblastech včetně Fukušimy odjelo hledat úkryt do vyvýšených poloh jen 58 procent lidí. Ostatní se spolehli na hradbu desetimetrových vlnolamů, které v minulosti před tsunami obstály vždy na výbornou.

Podle oficiálních statistik zahynulo v důsledku ničivé vlny 15 889 lidí a 2 601 osob se dodnes pohřešuje. Neuvěřitelnou sílu vodního živlu připomíná unikátní video:

Zdroj: Youtube

Zemětřesení poblíž japonských břehů však mělo smutnou dohru i v oblastech, kde by ji nikdo nečekal. Vlna, která se roztříštila o atol Midway patřící zeměpisně k Havajským ostrovům, měřila sice jen půldruhého metru, ale dokázala zabít 110,000 mořských ptáků hnízdících na pobřeží.

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: ZDIVOČELÍ LVI Z NJOMBE ZMASAKROVALI 1500 LIDÍ

O neuvěřitelné síle zemětřesení svědčí rovněž fakt, že se v rytmu seismických vln pohybovala i voda v norských fjordech a u Antarktidy se zbořilo několik ledovců.

Šokující reminiscencí tragické události pak byly japonské předměty nejrůznějšího druhu a velikosti, které moře začalo vyplavovat zhruba dva roky po zemětřesení u amerických břehů a vyplavuje je dodnes. Američané na západním pobřeží dodnes objevují japonské doky, úlomky rybářských lodí i dětské hračky. Spolu s haraburdím do Ameriky připlouvá také řada mořských živočichů, kteří se typicky vyskytují okolo Japonska. Vědci z plovoucích předmětů vyjmuli a identifikovali téměř 300 druhů, jež zázračně přežily dlouhou cestu napříč oceánem, a dokonce se přitom často stihly rozmnožit.

HISTORICKÉ ABSURDITY: MRTVÍ Z TITANIKU. KAM SE PO HAVÁRII PODĚLA JEJICH TĚLA?

Související články