Video: Experiment na hraně. Jak může had zabít, i když mu useknete hlavu

Při setkání s prudce jedovatým hadem má člověk v panice tedenci popadnout sekeru a přeseknout to vražedné monstrum vejpůl. Může jít přitom o osudovou chybu. Zabít vás dokáže i hadí hlava oddělená od těla.

Hadí hlava kouše vlastní oddělené tělo
Hadí hlava kouše vlastní oddělené tělo
Zdroj: Youtube

Pokud vám nevadí drastické záběry, podívejte se na video, ve kterém se přeseknutý ploskolebec snaží uštknout vlastní tělo. Video bylo kritizováno odbornou i laickou veřejností pro krutý způsob zabití zvířete, které po oddělení hlavy nečeká okamžitá smrt, ale dlouhé a zřejmě i bolestivé umírání.

Zdroj: Youtube

Autoři videa se zřejmě domnívali, že jde pouze o reflex mrtvého těla, a tak nad přeseknutým plazem bezostyšně vtipkovali. Mezi vědci však existuje podezření, že hlava rozpůleného hada může žít a cítit bolest ještě hodinu poté, co byla oddělena od těla.

HŘÍČKY MATKY PŘÍRODY: ŽIVOTASCHOPNÉ ZVÍŘECÍ MUTACE. TITO TVOROVÉ EXISTUJÍ A ŽIJÍ

Biolog Clifford Warwick poukazuje na fakt, že orgány studenokrevných živočichů odumírají mnohem pomaleji, než jak je tomu u savců. Oči přeseknutého hada ještě hodnou chvíli sledují okolní předměty a snaží se zaměřit pohled na nepřítele, zorničky stále reagují na světlo.

Byly zaznamenány i mnohé případy, kdy hadí hlava oddělená od těla uštkla člověka. Kuriózní tragédie se odehrála před čtyřmi lety v Číně, kde kobra napadla kuchaře, který se z ní chystal uvařit polévku. K útoku kobry došlo přímo v kuchyni restaurace dvacet minut poté, co jí kuchař odsekl hlavu. Muž zkolaboval a zemřel během převozu do nemocnice.

Pokud byste se tedy někdy ocitli tváří v tvář jedovatému hadu, neberte na něj mačetu. Odborníci radí, zachovejte klid, v tichosti se od hada vzdalte a přivolejte ochránce přírody, aby ho přijeli odchytit.

VĚDCI VYTVOŘILI MRAVENČÍ SUPERVOJÁKY, KTEŘÍ OBÝVALI PLANETU PŘED MILIÓNY LET

Související články