ŠTÍTEK: Afrika

Žralok tygří, který může dorůst až pěti metrů, se během dne ke korálovým útesům prakticky nepřibližuje, takže se s ním člověk jen setká jen zřídkakdy.
Rudé moře je vnitřní moře Indického oceánu mezi Arabským poloostrovem a Afrikou. Mezi turisty je oblíbené především díky čistotě a bohatému podmořskému životu. Ale pozor, někteří mořští živočichové jsou sice krásní a lze se k nim přiblížit i jen na pár centimetrů, ale o to více mohou být pro člověka nebezpeční. Rejnoky, žraloky a hvězdice možná znáte, ale ublížit vám mohou i na první pohled bizarní ropušnice.
5 fotografií

Nejhorší zabijáci v Rudém moři. Turisté často netuší, kolem čeho mohou plavat

Do světa
V boji proti pytlákům v Kongu bude od podzimu pomáhat další pes z Česka. Vycvičila ho kynoložka Hana Böhme z Nového Boru.
V boji proti pytlákům bude v africkém Kongu od podzimu pomáhat další speciálně vycvičený pes z Česka. Sloužit bude u celníků na letišti v hlavním městě Brazzaville, čichem bude prohledávat zavazadla a odhalovat pašeráky slonoviny a trofejí zvířat. Belgického ovčáka jménem Avatar dnes oficiálně předala konžským celníkům kynoložka Hana Böhme z Nového Boru. Učinila tak na Afrických dnech v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, který k výcviku psů poskytuje pachové vzorky zvířat.
5 fotografií

Pes Avatar pomůže proti pytlákům v Kongu, vycvičila ho Hana Böhme z Nového Boru

Z okolí
IQLANDIA v Liberci láká malé i velké návštěvníky na expozici s názvem Člověk
Spoustu zajímavých novinek v expozicích a bohatý doprovodný program si pro rodiny s dětmi připravila oblíbená vědecká centra, planetária a hvězdárny. Na své si tam v létě přijdou nejen rodiny, ale také zahraniční turisté, senioři a lidé s hendikepem. Ve většině z nich je otevřeno každý den, někdy také v nočních hodinách a prostory jsou bezbariérové.
5 fotografií

S dětmi za zábavnou vědou. Science centra v Česku lákají na atraktivní program

Olomoucko
Ornitologický park v Jaroměři. Ilustrační snímek.
Orni Park v Jaroměři, který se teprve nedávno otevřel návštěvníkům, zažil velmi nepříjemnou zkušenost. Vandal tam poškodil expozice i otevřené výběhy. Škody jdou do desetitisíců korun a pohřešují se i některá zvířata. „Pokud v místě starého koupaliště na Úpě uvidíte běhat třeba králíčky nebo morčata či zahlédnete exotické barevné holuby nebo papoušky, napište nám, děkujeme," žádá Orni Park na sociální síti Facebook.

V jaroměřském Orni Parku škodil vandal. Poničil voliéry i otevřené výběhy

Náchodsko
Na Colours se vyšlapalo přes 140 tisíc pro autisty a děti z Afriky.
Návštěvníci Colours of Ostrava, kterým rozdávali radost a energii kapely z celého světa, ji přišli vrátit do ČEZ Energy zóny, kde se „šlapalo“ na Oranžových kolech Nadace ČEZ pro dobrou věc. Stovky nadšenců vyšlapaly během pátku a soboty více než 140 tisíc korun pro ostravské organizace Kola pro Afriku a MIKASA.

Na Colours of Ostrava se na Oranžových kolech vyšlapalo přes 140 tisíc

Podnikání
Předání psa Avatara celníkům z Konga i mix Mozarta s africkou hudbou. SAFARI PARK od pondělí ovládnou Africké dny
Týdenní přehlídka africké kultury, gastronomie a módy přinese do Podkrkonoší to nejlepší, co Afrika nabízí. Program se koná od 22. 7. každý den a vyvrcholí dvěma velkými koncerty a africkým tržištěm. SAFARI PARK s partnery z projektu Malina pro slona předá v rámci něj celníkům, kteří bojují v Kongu s pytláky, speciálně trénovaného psa Avatara.
3 fotografie

Hudba, tanec a exotické chutě. Safari park láká na africký festival

Krkonoše
Některé motoristické podniky patří k nejoblíbenějším sportovním akcím, ale zároveň jsou často těmi nejnáročnějšími a možná i nejšílenějšími. Snímek je ze závodu Baja 1000.
Extrém, dobrodružství, adrenalin nebo jen bláznovství. Možná stručná a pro někoho jasná charakteristika vybraných motoristických podniků. Ty patří k nejoblíbenějším sportovním akcím, ale zároveň jsou často těmi nejnáročnějšími a možná i nejšílenějšími. Pokusili jsme se upozornit na některé, které se opravdu vymykají běžnému standardu. Tady jsou nejdrsnější závody světa.
24 fotografií

TOP 12 nejdrsnějších závodů světa: od mexického šílenství po brutální džungli

Automagazín
Slon. Ilustrační foto
Španělského turistu na dovolené v Jihoafrické republice před zraky jeho snoubenky udupalo chovné stádo slonů. Podle tamních úřadů při projížďce v národním parku Pilanesberg zastavil auto a vystoupil, aby si mohl zvířata lépe vyfotit. Slonice ale chtěla ochránit svá tři mláďata, a tak na třiačtyřicetiletého muže zaútočila. Útok divokých zvířat měl pro muže fatální následky.

Chtěl fotku, zemřel. Španělského turistu ušlapalo v JAR stádo slonů

Svět
Objev letošního Wimbledonu Lulu Sunová z Nového Zélandu.
Mezi současnou tenisovou elitu vlétla doslova jako neřízená střela. Ještě před začátkem Wimbledonu o ní mezi fanoušky nepadlo ani slovo, nyní se však po naprosto senzační cestě z kvalifikace až mezi nejlepší osmičku travnatého grandslamu stala pomyslným hitem letošního léta. Za 23letou nadějí Lulu Sunovou přitom stojí velice unikátní životní příběh, sahající téměř do všech koutů světa.

Kdo je Lulu, která šokovala Wimbledon? Mladá světoběžnice baví divokým příběhem

Tenis
Mládě hrošíka liberijského ve dvorské zoo.
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského. Jde o čtvrté mládě narozené po téměř patnáctiletém přerušení odchovů. Předchozí hrošíci se v zoo v nové éře odchovů narodili v říjnu 2020, v únoru 2021 a v prosinci 2023. ČTK o tom dnes informoval mluvčí zoo Michal Šťastný. Dvorská zoo patří kraji a zaměřuje se na Afriku.
3 fotografie

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného hrošíka liberijského

Krkonoše
Monika Osičková Benešová si splnila svůj dětský den. Vylezla na Mount Everest
„Nejsem žádný horolezec ani hrdina. Jsem jen obyčejná holka, která si plní svoje sny.“ Tak o sobě mluví čtyřiatřicetiletá Monika Osičková Benešová z Velkých Bílovic na Břeclavsku, která vystoupala před měsícem na nejvyšší horu světa Mount Everest. Žena, která před pěti lety strávila pět měsíců v americké divočině, když sama přecházela nebezpečnou Pacifickou hřebenovku a také žena, která vylezla na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro.
23 fotografií

Trénink na Mount Everest? S pytlem písku a s pneumatikou, popisuje Češka

Regiony
Brazilský expert Cícero Moraes vytvořil podobiznu prvního Homo sapiens.
Brazilský expert Cícero Moraes, který je známý rekonstrukcemi obličejů, vytvořil možnou podobu tváře nejstaršího známého moderního člověka. Pravděpodobnou lebku člověka moudrého (Homo sapiens), který žil před 315 tisíci lety, vědci poskládali z ostatků několika lidí nalezených na marockém archeologickém nalezišti Jebel Irhoud.

Vědci ukázali podobu nejstaršího Homo sapiens. Nález ostatků přepsal historii

Věda
Argenio Greco předvádí tzv. křišťálovou lebku, vyřezanou z jednoho kusu fluoritu. Váží 4,8 kg a stojí 50 tisíc korun.
Bezmála pětikilová lebka vyřezaná z jednoho kusu fluoritu, jejíž hodnota je 50 tisíc korun, vzácný meteorit s olivíny nalezený v Africe, zhruba 500 milionů let starý trilobit, krásné šperky vyrobené z vltavínů a dalších vzácných kamenů. To jsou jen některé z lákadel, které nabídla prodejní výstava minerálů a zkamenělin, která se o víkendu konala v Plzni.
31 fotografií

Vzácné minerály a zkameněliny v Plzni. Výstava nabídla unikátní meteorit i lebku

Plzeňsko
Žralok tygří.
Češi tradičně o letních dovolených zamíří do mnoha přímořských destinací v Evropě a Africe. Jižněji položené oblasti světa jsou i útočištěm různých živočichů, na které by si lidé měli dávat pozor. Ačkoliv zpravidla nepředstavují smrtelné riziko, mohou způsobit bolestivé zdravotní komplikace. Deník proto připravil přehled zvířat v nejoblíbenějších zahraničních letoviscích českých turistů, u kterých je vhodné být obezřetný.
22 fotografií

Žraloci, hadi, ryby či medúzy. Nejvíc nebezpečných zvířat žije ve Středomoří

Věda
Trenér Miloslav Brožek
Poté, co se dosavadní kouč sigmáckého béčka a strůjce loňského zázraku Tomáš Janotka přesunul na lavičku prvoligového áčka, na jeho místo přišel zkušený Miloslav Brožek. Tento 49letý kouč, který si mimo jiné vyzkoušel i roli asistenta u jemenské reprezentace a nedávno pracoval jako skaut pražské Slavie, přichází na Hanou z Opavy, které v předminulé sezoně pomohl druhou nejvyšší soutěž udržet a nyní s ní dokráčel na konečné šesté místo a také do semifinále MOL Cupu.

Nový kouč béčka Sigmy: Laťka je tak vysoko, jako když už Duplantis skáče sám

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Krvácivou horečku dengue přenášejí komáři tygrovaní, kteří jsou i v Evropě.
Organizátoři letošního karnevalu v brazilském Riu de Janeiru rozdávali návštěvníkům z celého světa repelenty proti bodnutí komárem přenášejícím horečku dengue. Kvůli změnám klimatu může ale člověk onemocnět nejen v Jižní Americe, Asii či Africe, ale i v Evropě. I v té se totiž objevil komár tygrovaný, který může šířit právě horečkou dengue. Deník přináší odpovědi na základní otázky.

Horečkou dengue se lze nakazit už i v Evropě: Jak se projevuje, co očkování

Zdravotnictví
Fiat Grande Panda
V únoru letošního roku překvapil italský Fiat pěticí konceptů, postavených kolem designu originálního Fiatu Panda z osmdesátých let. Cíl je jasný – představit postupně několik různých vozů z rodiny „Panda“ a odstartovat tak novou éru praktických rodinných vozů z Itálie. Protože co si budeme – je to právě Panda, kterou mnoho lidí vnímá jako synonymum ke značce Fiat.

Fiat Grande Panda: kompaktní SUV s retro tvary a prostorem pro celou rodinu

Autosalon