ŠTÍTEK: Afrika

Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk.
Podnikatel Milan Zádamský exkluzivně pro Deník: Ostrovský podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 
8 fotografií

Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám, říká Milan Zádamský

Karlovarsko
Barbora Holická a Lucie Engová
Víc než dakarské vozidlo připomíná pohupující se „kachna“ autíčko hipíků mířících na festival do Woodstocku. Přesto se dvojice odvážných Češek vydá s Citroënem 2CV na Rallye Dakar Classic, tedy klání historických aut. I když se v případě Barbory Holické a Lucie Engové jedná o zkušené účastnice automobilových soutěží, půjde o dobrodružství. S ikonickým vozítkem totiž v lednu zažijí dakarskou premiéru.
11 fotografií

Dorazí francouzská kachna prvně do cíle Dakaru? Pokusí se o to dvě Češky

Motorismus
Charlene, kněžna monacká, je bývalá jihoafrická plavkyně. Během sportovní kariéry získala několik medailí, včetně zlata na africkém šampionátu. Jižní Afriku reprezentovala na olympijských hrách v Sydney
Po období psychických propadů se kněžna Charlene ujala úředních povinností a znovu objevila svou vášeň pro sport. Image spokojené rodiny v čele s manželem, monackým knížetem Albertem, však není příliš věrohodná. I když se pár v poslední době snaží o bezchybnou prezentaci a fotky idylce nahrávají. Spekulace o nestabilitě páru však v médiích neustávají.
5 fotografií

Monacká kněžna Charlene bez snubního prstenu: Údajně žije mimo Monako

Společnost
Olga Lounová se v prosinci zúčastní náročné soutěže historických vozů East African Safari Classic. Do Afriky pojede se svou dcerou a nejbližšími.
Zpěvačka Olga Lounová se extrémů nebojí. Možná by se dokonce nechala zlákat ke zdolání nejvyšších vrcholů světa. Ale teď má rodinu, své první dítě. Přestože jejím aktuálním životním vrcholem je mateřství a chce se věnovat jen prospěšným věcem, jedna adrenalinová akce ji vzdor tomu čeká. V prosinci se chystá na rally s přesahem do Keni. Pojede tam i s dcerou Arianne, kterou stále kojí.
4 fotografie

Olga Lounová: Mount Everest? Možná bych do extrému šla. Ale teď mám miminko

Společnost
Beseda o cestování po Africe s Jiřím Kolbabou v Kolíně
/FOTOGALERIE/ Sto čtyřicet zemí světa navštívil za svůj cestovatelský život v Brně žijící fotograf a cestovatel Jiří Kolbaba. „Za tu dobu mě nikdy nikdo neuhodil, nenapadl, nepřepadl a když se mě někdo zeptá, které místo je nejnebezpečnější, odpovím, že dálnice D1 a při cestě sem jsem se o tom zase přesvědčil, řidiči vůbec nedodržují předpisy,“ zmínil v úvodu své besedy v Kolíně pro zhruba sto padesát fanoušků turistického ruchu. 
35 fotografií

Jiří Kolbaba pozval posluchače na cestu po Africe, nechyběla lekce fotografování

Kolínsko
Pavel Březina, majitel firmy Nirvana Systems. Ta na letišti v Bochoři u Přerova vyrábí padáky i virníky
Majitel firmy Nirvana Systems Pavel Březina, která vyrábí na bochořském letišti u Přerova vírníky, padáky a další produkty, se v těchto dnech ocitl v centru pozornosti médií. Paraglidingové vybavení firmy Nirvana podle záběrů z videa, které odvysílala zahraniční média, pomohlo teroristům z palestinské organizace Hamás proniknout 7. října na izraelské území.
10 fotografií

Majitel firmy na paraglidy z Přerova: Udělali z nás lumpy, poškodilo nás to

Přerovsko
Podle agentury Bloomberg se ceny kakaa už v uplynulém roce zvýšily téměř o polovinu. Analytici varují, že porostou i nadále.
Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Může za to mimo jiné slabá úroda klíčové suroviny. „Kakaové boby, z nichž se vyrábí, jsou nyní nejdražší v historii Česka, což způsobí citelný růst ceny čokolády a čokoládových cukrovinek v tuzemských obchodech,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj za to může situace na světovém trhu. 

Čokoláda se stává luxusem. A zdraží ještě víc, předpovídají analytici

Ekonomika
Nový šéf Mezinárodní asociace exorcistů Karel Orlita na snímku vpravo dole.
Katoličtí biskupové by chtěli mít ve svých diecézích více vymítačů ďábla, často se jim ale nedaří nalézt kněze vhodné pro výkon této činnosti. V rozhovoru s katolickou agenturou SIR to řekl nový předseda Mezinárodní asociace exorcistů (AIE) a český katolický kněz Karel Orlita. Zdůraznil rovněž, že je mylné pohlížet na exorcisty jako na katolické čaroděje.

Ďábla do temnoty sváže. Šéfem exorcistů se stal Čech. Čarodějové nejsme, říká

Česko
Migranti na italském ostrově Lampedusa, ilustrační foto.
Migrační dohodu s možnými dopady na celou Evropskou unii oznámily Itálie s Albánií. Domluvily se na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi, kam budou vozit nelegální běžence chycené italskou stranou na moři. Evropská komise v prvních dnech úmluvu nekomentovala. „Pokud se projekt uskuteční, bude to průlomové,“ tvrdí expert na migrační problematiku Vít Novotný z bruselského Centra pro evropská studia Wilfrieda Martense. V rozhovoru pro Deník hovořil i o dění na balkánské trase nebo o tom, co svazuje vládám ruce při potírání nelegální migrace.

Expert: Obavy z africké migrace? Oprávněné. V Německu posiluje krajní pravice

Státy EU
Výstava o Africe v Jihočeském muzeu nabídne v Jihočeském muzeu besedu o Tanzanii.
Nová výstava v Týně nad Vltavou připomene známou výtvarnici. Na Borku začaly taneční večery pro seniory. V Jihočeském muzeu bude beseda o Africe. V Bavorsku i v Čechách uctí Karla Klostermanna. V budějovickém divadle U Kapličky nabídnou další hudební Večer S. jihočeské divadlo chystá několik premiér. V Alšově jihočeské galerii vystavují díla Miloše Ševčíka.
8 fotografií

Kultura v regionu: Tančení na Borku, kuchyňka v Týně, muzika na Večeru S

Volný čas
Na návštěvě v Kunovicích.  Výroba L410 v Aircraft Industries
Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě 213,2 milionu korun, o rok dříve vykázal zisk přes 54 milionů korun. Hospodaření podniku v roce 2022 zásadně ovlivnily protiruské sankce, před válkou na Ukrajině byl pro něj ruský trh stěžejní. Společnosti meziročně výrazně klesly také tržby. Zatímco předloni utržila z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží téměř 1,782 miliardy korun, loni to bylo zhruba 527,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.
52 fotografií

Aircraft Industries loni skončil ve ztrátě, projevily se protiruské sankce

Podnikání
Zpěvačka Angélique Kidjo bývá nazývána první dámou africké hudby.
Je držitelkou pěti cen Grammy a čerstvou laureátkou hudební nobelovky Polar Music Prize. Rodačka z Beninu, žijící od osmdesátých let ve Francii, bývá právem považována za největší žijící africkou zpěvačku. Osmnáct nadšeně přijatých alb mluví za vše. Stejně jako duety s nejzářivějšími hvězdami současnosti, mezi nimiž nechybí Bono, Peter Gabriel, Alicia Keys, Carlos Santana ani Sting. Výjimečná umělkyně překračuje žánry s lehkostí tance, kterým doprovází svá vystoupení. V úterý 7. listopadu bude Angélique Kidjo hvězdou festivalu Prague Sounds.
10 fotografií

Angélique Kidjo: Do Afriky se vracím s pocitem, že ji nikdy nepřestanu objevovat

Hudba
Děti z hasičského kroužku při SDH Hamr vyráběly ze sena postavy do betlému.
V neděli 29.řijna po sobotním svátku vzniku republiky děti z hasičského kroužku při SDH Hamr se sešli spolu se svými rodiči, vedoucími mládeže, zastupiteli obce a dalšími nadšenci a příznivci výzdoby hamerské návsi v adventním období, aby vyrobili postavy do tradičního betlému ze sena, který zdobí náves obce již kolem 15 let. Za příspěvek a krásné fotky děkujeme starostovi sboru Janu Pumprovi.
17 fotografií

OBRAZEM: Malí hasiči z Hamru vyráběli postavy pro vánoční betlém

Čtenář reportér
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Z okolí
Částečné zatmění Měsíce v květnu 2022.
Částečné zatmění Měsíce budou pozorovat v sobotu osmadvacátého října také obyvatelé jižní Moravy. Podle odborníků k tomu budou velmi dobré podmínky. „Lidé tak uvidí zatmění pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer,“ informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Částečné zatmění Měsíce uvidí lidé na jižní Moravě i pouhým okem

Vyškovsko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Vesmír
Pozorování na Hvězdárně Uherský Brod. Ilustrační foto
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Mimořádné pozorování zatmění Měsíce nabídne i hvězdárna v Uherském Brodě

Slovácko
Zatmění Měsíce
V sobotu bude v pozdních večerních hodinách možné pozorovat částečné zatmění Měsíce. Podle odborníků by měly být velmi dobré pozorovací podmínky, částečné zatmění bude vidět pouhýma očima bez dalekohledu i z měst, především mezi devátou a jedenáctou hodinou večer. Informoval o tom v pondělní tiskové zprávě Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Při zatmění budou lidé moci pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter.
16 fotografií

Víkendová podívaná: Sobotní obloha nabídne zatmění Měsíce i jasný Jupiter

Zlínsko
Na trať mezi Hronovem a Náchodem se úderem jedenácté hodiny vydalo 443 běžců. Najdete ve fotogalerie sami sebe nebo své známé?
Trénovaní běžci myslící na vítězství nebo i maminky a tatínkové s kočárky - ti všichni se sešli v sobotu dopoledne na hronovském náměstí, kde startoval již 65. ročník tradičního silničního běhu Hronov - Náchod. Z vítězství a čtyřtisícové prémie se mohli radovat vytrvalci původem z Afriky - mužskou i ženskou kategorii ovládli Keňané.
72 fotografií

OBRAZEM: Keňský tandem ovládl běh Hronov - Náchod. Běželi jste také? Najděte se

Ostatní sporty
Obojky pomohou poznat a chránit lvy. Safari park zahájil výzkum šelem v Tanzanii
Tým odborníků z Česka a Tanzanie označil v tamějším národním parku Mkomazi trojici lvů telemetrickými obojky. Data, která budou přístroje pravidelně poskytovat, pomohou ochráncům přírody poznat způsob života lvů, předcházet jejich konfliktům s lidmi a chránit je. Projekt je dalším krokem v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a NP Mkomazi, který povede k ochraně populací tamějších zvířat i celého prostředí.
3 fotografie

Obojky pomohou poznat a chránit lvy. Safari park zahájil výzkum šelem v Tanzanii

Krkonoše
Cvičení záchranných složek v novoměstské nemocnici
/FOTO, VIDEO/ Z Afriky přijela do nemocnice v Novém Městě na Moravě pacientka nakažená ebolou. Rozpoutala tím kolotoč, kdy musí spolupracovat policisté, hasiči, záchranáři i hygienici. Mluvčí záchranářů Petr Janáček Deníku přibližuje cvičení v okolí infekční ambulance. „Máme tu pacientku s podezřením na krvácivou horečku ebolu. Spustil se tím kolotoč, kdy při cvičení musíme zajistit okolí a spolupracovat napříč záchrannými složkami,“ popisuje mluvčí v pondělí ráno.
85 fotografií

VIDEO: V novoměstské nemocnici je pacient s ebolou. Složky cvičí, jak reagovat

Žďársko
U obchodního centra Nová Karolina protestovali aktivisté ve zvířecích maskách, 11. října 2023.
Obránci zvířat protestovali ve středu odpoledne před Novou Karolinou v Ostravě. Aktivisté si sebou vzali masky nejčastěji transportovaných zvířat a drželi plakáty s burcujícími fotkami a nápisy. Ve stánku promítali záběry z převážení zvířat do zemí Blízkého východu. Smyslem akce bylo upozornit na špatné podmínky při transportech zvířat mimo Evropskou unii.
8 fotografií

VIDEO: V Ostravě znovu protestovali aktivisté ve zvířecích maskách

Ostravsko
Na amatéra bojovníka nezapomněli.
Od roku 1997 vyhlašuje jednota rakouských fotbalistů (VdF) na památku reprezentanta Bruno Pezzeye, zesnulého roku 1994, Ceny Bruna. Na 27. Gala ve Vídni vyhlásili vedle mistra ligy (Red Bull Salcburk) a vítěze poháru Sturm Graz také nejoblíbenějšího amatérského hráče sezony. Stal se jím kapitán Pregartenu z hornorakouské ligy Markus Blutsch (27), středopolař, který letos překonal rakovinu varlat.

Od sousedů: Vyhlásili nejoblíbenějšího fotbalového amatéra

Z okolí
Hostem Večera s detektivkou byl v příbramské knihovně úspěšný a oblíbený spisovatel Jiří Březina.
/FOTOGALERIE/ Po příjemném, veselém i vážném večeru se spisovatelem Jiřím Březinou, jeho detektivními romány a také s nočním sluncem. Přichází čas na besedu s reportérem z válek, mešit i bazarů. Pavel Novotný zvaný Pawluscha bude nejen o své knize Proč Alláh stvořil kalašnikov? hovořit v příbramské knihovně Jana Drdy ve středu 18. října od 18 hodin.
10 fotografií

Detektivku v příbramské knihovně vystřídá beseda s Pavlem Pawluschou Novotným

Čtenář reportér