ŠTÍTEK: Antarktida

Česká polární stanice Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.
Brno – Možná to bude průlom do energetiky. Na Mendelově vědecké stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě začne šest vědců z brněnské Masarykovy univerzity testovat nový druh generátoru vyrábějící obnovitelnou energii 
z větru. „Hlavní náplň pobytu je zpracování nasbíraných dat, údržba automatických přístrojů, testování odolnosti vybraných stavebních hmot a vyzkoušení generátoru," uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Vědci začali bádat v mrazu polárního léta

Česko
Ilustrační foto
Ostrov Jamese Rosse/Brno – Expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity dorazila do Antarktidy na Mendelovu vědeckou polární stanici na ostrově Jamese Rosse, kterou tam deset let provozuje tato vysoká škola. Cesta trvala o dva týdny déle, než se původně předpokládalo. Špatné počasí zabránilo jedenáctičlennému týmu počátkem ledna v odletu z patagonského Rio Gallegos. ČTK to dnes řekl vedoucí expedice Pavel Kapler. Vědci našli po příletu stanici neporušenou. V Antarktidě nyní panuje léto, což je nejvhodnější období k terénnímu výzkumu změny klimatu.

Brněnští vědci dorazili na antarktickou Mendelovu polární stanici

Česko
Brněnští polárníci z Masarykovy univerzity objevují Antarktidu
Praha – Z pražského letiště Václava Havla dnes odletěla expedice tvořená šesti vědci z brněnské Masarykovy univerzity do Říma a pak dále do Antarktidy, kde bude počátkem příštího roku pobývat na Mendelově polární stanici. Již před dvěma měsíci vědci odeslali na jih lodí zhruba dvě tuny materiálu potřebného k modernizaci stanice a novým výzkumům či testování, krátce před odletem to řekl vedoucí expedice Pavel Kapler.

Brněnští vědci odjeli do Antarktidy, zkouší tam i zcela novou techniku

Česko
Ilustrační foto
Brno - Desátá expedice vědců z Masarykovy univerzity v Brně do Antarktidy, kde budou pobývat na Mendelově polární stanici, bude o něco skromnější než ty předešlé. Místo skupiny 15 vědců pojede na jih tým šesti odborníků. Vědci totiž čekají na to, jakou finanční podporu získají od státu na své působení v Antarktidě na nadcházejících sedm let. Dnes to řekl vedoucí letošní expedice Pavel Kapler.

Antarktická expedice bude skromnější, vědci čekají na příspěvek

Česko
Ilustrační foto.
Brno - Ostatky uhynulých tuleňů jsou v polárních oblastech důležité v místech, z nichž ustoupil ledovec, pro vznik života v podobě bakterií, řas, mechů a lišejníků. Tato takzvaná kolonizace tuleních mumií přitom nemá jednoznačná pravidla. Dobré podmínky pro ni jsou, pokud jsou ostatky umístěny ve vlhkém prostředí. Zjistili to vědci z brněnské Masarykovy univerzity, která již jedenáct let provozuje na Rossově ostrově nedaleko Antarktidy Mendelovu polární stanici. Výzkum zveřejnili v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science.

Ostatky tuleňů napomáhají v polárních oblastech růstu vegetace

Svět
Mořeplavec Rudolf Krautschneider je rozený vypravěč a pábitel, ale občas je problém rozlišit, co říká vážně a co je žertovná nadsázka.
Mořeplavec, dřevorubec a spisovatel Rudolf Krautschneider byl hostem na setkání pracovníků sociálních služeb v Krnově. Bavil je svými historkami a šokoval svou nestandardní sociální strategií.

Mořeplavec bavil lidi svými historkami

Bruntálsko
Ilustrační foto
Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Milujete cestování a rádi se o něm i něco dozvíte? Tak to byste neměli zmeškat středeční cestopisnou přednášku ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. David Hainall ve své sérii povídání tentokrát zájemcům představí tajemné Maroko.

Pozvánky: Cestopisná přednáška vás tentokrát zavede do Maroka

Hradecko
Filmový festival Snow film fest představí 26.listopadu v krnovské dopravní škole přehlídku těch nellepších filmů s oblasti sněhu, ledu, extrémních výkonů a adrenalinu.
Zima pomalu přichází a s ní přehlídka nejlepších zimních filmů Snow film fest. V Krnově se bude promítat 26.listopadu ve Střední škole dopravy a cestovního ruchu od 17 do 21.30 hodin. Krnov je tak jedním z více než 200 českých a slovenských měst, kde proběhne maraton filmů o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších sněhových a ledových radovánkách.

Snow film fest v Krnově

Volný čas
V SEDLČANSKÉM muzeu a později u kašny na náměstí lidé zavzpomínají na listopadové události před 26 lety a na Václava Havla – tvář sametové revoluce.
Sedlčany – Sametovou revoluci a především její hlavní tvář Václava Havla připomenou významným počinem žáci a učitelé Základní umělecké školy Sedlčany. Zvou všechny, kteří se k nim chtějí přidat, v úterý 17. listopadu v 18 hodin do Městského muzea v Sedlčanech. V den státního svátku přiblíží tuto osobnost ve dvou dílech vzpomínkového pořadu Tváře Václava Havla.

Václava Havla připomenou mladí úsměvným pořadem

Volný čas
Snow film fest. Ilustrační foto
Chomutov, Kadaň - Pět filmů o absolutním extrému polárních expedic, šokujících výkonech sportovců i o tom jak prožívají své životy, když opadne adrenalin a je třeba se vyrovnat se situacemi na pokraji života a smrti. To je večerní festival Snow Film Fest, který uvedou v Chomutově a Kadani.

Mrazivý festival: Pět filmů o extrémních expedicích

Volný čas
SNÍMKY Z RŮZNÝCH FILMŮ Snow film festu napovídají, že půjde o nevšední diváckou podívanou podobně, jako tomu bylo při minulých ročnících.
Březnice – I v letošním roce zavítá do Březnice festival zimních adrenalinových filmů Snow film fest. Jeho pátý ročník od října do prosince nabídne ve více než 200 českých a slovenských městech snímky o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách. V sobotu 7. listopadu bude mít zastávku v březnickém Kulturním domě, projekce začínají v 18.30 hodin.

Snow film fest se v sobotu zastaví v Březnici

Volný čas
Ilustrační foto.
Kroměříž – Příchod zimy už tradičně předznamenává přehlídka Snow film fest. Od 19. října do 3. prosince se ve více než dvě stě českých a slovenských městech budou promítat filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších radovánkách.

V Kroměříži se chystá další Snow film fest

Volný čas
Pavel Kapler si "odskočil" z Antarktidy do Týnce nad Sázavou na Zamykání Sázavy.
Týnec nad Sázavou – Jedním, kdo i několikrát v průběhu léta sjíždí se svými kamarády z Týnce do Pikovic řeku Sázavu, tedy i při jejím zamykání, je Pavel Kapler, správce české vědecké stanice Johanna Gregora Mendela v Antarktidě.

Mini rozhovor Benešovského deníku

Benešovsko
Ilustrační foto.
Paříž - Letošní ztenčení ozónové vrstvy nad Antarktidou v důsledku meteorologických podmínek se blíží rekordním hodnotám z roku 2006, avšak situace není znepokojivá. Uvedly to dnes vedoucí výzkumnice z francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (CNRS).

Vědci: Ozónová díra se hodně zvětšila, ale nic nehrozí

Svět
Ilustrační foto
Praha -  Čeští paleontologové poprvé představili vědecké rekonstrukce vybraných křídových a třetihorních ekosystémů Antarktidy. Obrazy ukazují, jak kontinent vypadal v době extrémně teplého klimatu. Namaloval je výtvarník Petr Modlitba. Veřejnost si je může prohlédnout v Chlupáčově muzeu historie Země na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jsou součástí výstavy Pravěká Antarktida, která nabízí především rozsáhlou sbírku fosilií z Antarktidy včetně dobře zachované části kostry druhohorního mořského ještěra – plesiosaura.

Výstava Pravěká Antarktida ukazuje i nové vědecké rekonstrukce

Česko
Ilustrační foto.
Paseky nad Jizerou - Festival alpinismu a dalekých cest začíná pátek v Pasekách nad Jizerou. Dech hor, což je název akce, která se koná v Krkonoších už pošesté, přináší řadu přednášek, filmů, fotografií a další doprovodný program, který potrvá až do neděle.

Dech hor přinese spoustu aktivit

Krkonoše
Bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek.
Východní Čechy - Vážení čtenáři, v každém sobotním vydání prezentujeme zajímavosti z vašeho nejbližšího okolí. Nabízíme vám přírodu i vlastivědu, známé osobnosti, historické skutečnosti, akce a události spjaté s našimi oběma kraji. Stále chodí vaše připomínky a tipy na obohacení našeho hesláře, děkujeme za ně.

Východopedie - encyklopedie zajímavostí východních Čech

Z okolí
Bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek.
Východní Čechy - Vážení čtenáři, každý týden prezentujeme zajímavosti z vašeho nejbližšího okolí. Nabízíme vám přírodu i vlastivědu, známé osobnosti, historické skutečnosti, akce a události spjaté s našimi oběma kraji. Stále chodí vaše připomínky a tipy na obohacení našeho hesláře, děkujeme za ně.

Východopedie - encyklopedie zajímavostí východních Čech

Z okolí
Ilustrační foto. Snímky polární expedice Masarykovy univerzity.
Antarktida/Praha – Máte pocit, že je vám nesnesitelné vedro? Že byste se nejraději odstěhovali někam do polární krajiny a zchladili tak rozžhavené tělo? Možná by vás to brzy přešlo. Zatímco se Evropa peče ve vlně rekordních veder, na Antarktidě před pěti lety naměřili nejnižší teplotu na světě. Minus 93,2 stupně Celsia.

Opačné extrémy: Evropa se roztápí, na Jižním pólu mrzne rtuť

Svět
Ilustrační foto
Řím - Za posledních 11 let se rybolov v oblasti Antarktidy více než zdvojnásobil. Chráněné mořské zóny se tu příliš nedaří vytvářet. A nyní tu vyvstal i problém s pirátskými rybářskými loděmi. V době, kdy tání ledovců otevírá kolem jižního pólu nové cesty, projevují o tuto oblast zvýšený zájem velké rybářské společnosti, které přitahuje bohatství antarktických vod. V posledních 11 letech se objem vylovených ryb více než zdvojnásobil: ze 150.000 tun vzrostl na více než 310.000. 

Nelegální rybolov ohrožuje rovnováhu ekosystému Antarktidy, varují vědci

Svět
Rudolf Krautschneider
U Vamberka se krčí malá vesnička Lupenice a v ní stavení mořeplaveckého nestora, publicisty a dokumentaristy Rudolfa Krautschneidera. Na statku dnes dvaasedmdesátiletého pána se nachází pomyslné náměstí Eduarda Ingriše. Rudolf Krautschneider se však místo důchodcovského vysedávání po parcích připravuje na svou další plavbu. Na voru popluje po Atlantiku. Na svou cestu vyráží v neděli. O zmiňované výpravě i dalších cestách a osobnostech se rozhovořil v následujících řádcích.
4 fotografie

Rudolf Krautschneider: Nevzpomínám si, že bych měl někdy na moři strach

Cestujeme
Rudolf Krautschneider
Orlickoústecko, Rychnovsko – U Vamberka se krčí malá vesnička Lupenice a v ní stavení mořeplaveckého nestora, publicisty a dokumentaristy Rudolfa Krautschneidera. Na statku dnes dvaasedmdesátiletého pána se nachází pomyslné náměstí Eduarda Ingriše. Rudolf Krautschneider se však místo důchodcovského vysedávání po parcích připravuje na svou další plavbu. Na voru popluje po Atlantiku. Na svou cestu vyráží v neděli. O zmiňované výpravě i dalších cestách a osobnostech se rozhovořil v následujících řádcích.
4 fotografie

Nevzpomínám si, že bych měl někdy na moři strach

Z okolí
Literární pořad Listování s Lukášem Hejlíkem
Chrudim - V sále gymnázia se v útrý od 20 hodin koná druhé Listování. Cyklus scénických čtení představuje zajímavé, aktuální knihy, které se objevují na trhu. Vybraní autoři a jejich dílo jsou pak před diváky interpretováni v podobě scénického čtení.

Výtěžek Listování pomůže dětem v nouzi

Chrudimsko
Herec Lukáš Hejlík dorazil se svým projektem LiStOVáNí do písecké Sladovny.
Písek - Poslední předprázdninové LiStOVáNí se v Debatních trámech Sladovny uskuteční v pondělí 8. června od 19.30 hodin. Lukáš Hejlík, Petra Bučková (alternuje Věra Hollá) a Bára Jánová (alternuje Pavla Drtinová) budou listovat knihou Kde se touláš, Bernadetto! americké spisovatelky a scenáristky Marie Sempleové, odehrávající se v autorčině domovském Seattlu.

Listovat se bude v knize o hledání mámy

Volný čas
Dobruška - ilustrační fotografie
Dobruška - Letos na jaře již potřetí se Husův sbor v Dobrušce stane místem benefičního koncertu, již potřetí v něm bude znít hudba ve prospěch královského nástroje umístěného na kůru. Výtěžek ze vstupného je i tentokrát určen na záchranu unikátních varhan.

Koncerty pro unikátní varhany v Dobrušce gradují

Volný čas