ŠTÍTEK: Antarktida

Šestnáctičlennou výzkumnou expedici na Antarktidu vede věděc Filip Hrbáček z brněnské Masarykovy univerzity.
/FOTO/ Jede na Antarktidu a bere s sebou opalovací krémy, vlněné oblečení a kvalitní boty. Filip Hrbáček z brněnské Masarykovy univerzity má před sebou náročnou cestu i úkol. „Teplota se pohybuje mezi minus pěti a plus pěti stupni. Jelikož tam ale často a silně fouká, pocitová teplota klesá až k minus třiceti stupňům,“ popisuje v rozhovoru s Deníkem Rovnost.
9 fotografií

Nekonečné dny a voda z ledovce. Vědec z Brna vymění Vánoce za Antarktidu

Brněnsko
Prasklina v šelfovém ledovci Larsen C na západě Antarktidy
Plovoucí část jednoho z největších ledovců v Antarktidě nazvaného Thwaites by se mohla v příštích pěti až deseti letech "rozpadnout jako čelní sklo od auta," varují američtí a britští vědci, kteří ledovec o velikosti Floridy dlouhodobě studují. V takové případě by mohly dosud bezpečně zadržované pevninské části ledovce ztratit svou oporu a začít sklouzávat do oceánu, čímž by se zrychlilo zvyšování celosvětové hladiny moří, píší britská a americká média.
4 fotografie

Jeden z největších ledovců světa by se mohl rozpadnout. Narušují jej trhliny

Věda a technika
Noc literatury v Pečkách.
/FOTOGALERIE/ V rámci dalšího ročníku Noci literatury v evropských městech se tato akce konala i v Pečkách, a to potřetí. Byl pořádaný ve spolupráci s městskou knihovnou Svatopluka Čecha. Výběr míst je zaměřený tak, aby zpřístupnil méně tradiční místa spojená s literaturou, nebo architektonicky zajímavá. Posluchači mají možnost se seznámit v předčítaných ukázkách s překlady aktuálně vycházející evropské literatury.
8 fotografií

Na několika místech Peček předčítali z aktuálně vycházející evropské literatury

Volný čas
Ondřej Havelka
Mezi jachtami, otužilci či vodními skauty - tam všude se bude ve středu číst. 15. ročník festivalu Noc literatury má podtitul „Voda a život ve městské přírodě“ a tomu také odpovídají zvolená místa. V Praze si četbu z vybrané dvacítky knih užijí zájemci už podruhé v městské „čtyřce“, po Michli a Nuslích to bude Podolí a Braník, doplní je tradičně regionální knihovny, kterých je letos 75.
3 fotografie

Mlíkař, Kolibřík i Antarktida lásky na vlnách řeky. Začíná Noc literatury

Literatura
Záchrana. Snímek Franka Hurleye zachytil radostný moment, kdy se Ernest Shackleton vrátil pro členy expedice uvězněné na Sloním ostrově.
Když se mluví o zlatém věku objevování polárních oblastí počátkem 20. století, mezi nejvýznamnějšími nesmí chybět jméno Ernest Shackleton. Jeho osudem se stala Antarktida. Expedice, kterou absolvoval v letech 1914 až 1917, se ale proměnila v obří drama. Její členové totiž zůstali uvěznění dlouhé týdny na ledovci a Shackleton sám vyvinul téměř nadlidské úsilí, aby odtud své muže dostal. Povedlo se mu to před 95 lety.
9 fotografií

Expedice se změnila v boj o holý život. Polárník Shackleton to ale nevzdal

Svět
Geocaching. Ilustrační foto.
Pokud při letních výletech Plzeňským krajem nechcete sledovat jen turistické značky, můžete začít hledat malé schované krabičky. Budou v kořenech, pod kameny, magnetické na dopravních značkách nebo třeba vyřezávané na stromech. A radost z jejich nalezení mají nejen děti.

Výlety za schovanými překvapeními. To je geocaching

Čtenář reportér
Evropané se setkali s Maory - původními polynéskými obyvateli Nového Zélandu - poprvé v 17. století. Takto je ve svém deníku z roku 1642 vykreslil nizozemský cestovatel Abel Tasman
Historie průzkumu antarktické pevniny se jeví z pohledu lidských dějin velmi mladá. Její první potvrzené pozorování se donedávna přičítalo ruské expedici, která v lednu roku 1820 spatřila pobřeží princezny Marty. K prvnímu přistání na antarktické pevnině došlo ještě později. Nyní se však ukazuje, že původní obyvatelé Nového Zélandu - Maorové - mají s nejjižnějším kontinentem planety zkušenosti mnohonásobně starší. 
8 fotografií

Objevování Antarktidy: Maorové zemi ledu navštívili tisíc let před Evropany

Svět
Písničkář Pokáč přichází s novinkou Antarktida
Písničkář Pokáč dodržel dvouletý cyklus vydávání nových alb – minulý pátek se na hudebních pultech objevila jeho novinka Antarktida, nazvaná podle (pro něj) netypického songu s trošku vážnější tématikou. Posluchačům na ní opět předkládá pestrou paletu songů, na kterých si brousí svůj pověstný ostrovtip. Na desku Pokáč zařadil šestnáct písniček, které vybíral z celkových padesáti (napsal je během let 2019 a 2020).
3 fotografie

Pokáč: Stalo se, že písnička, která mi přišla spíš průměrná, měla dobrý ohlas

Hudba
Velikonoční ostrov (Rapa Nui) a sochy Moai
Cestovateli a malíři Vladimíru Váchalovi se v roce 2019 splnil sen, o který s nadšenci do cestování v sobotu 17. dubna podělí v rámci online přednášky. Váchal totiž po svém návratu z Antarktidy zamířil do Chile a poté na vysněný Velikonoční ostrov, kde spatřil dle svých slov dokonalost.

Cestujte s Vladimírem Váchalem až na Velikonoční ostrovy

Volný čas
Velikonoční ostrov (Rapa Nui) a sochy Moai
Cestovateli a malíři Vladimíru Váchalovi se v roce 2019 splnil sen, o který s nadšenci do cestování v sobotu 17. dubna podělí v rámci online přednášky. Váchal totiž po svém návratu z Antarktidy zamířil do Chile a poté na vysněný Velikonoční ostrov, kde spatřil dle svých slov dokonalost.

Cestujte s Vladimírem Váchalem až na Velikonoční ostrovy

Volný čas
Krnovský rodák Adam Martinec za svůj krátký film Anatomie českého odpoledne získal Cenu české filmové kritiky. Na Českých lvech byl jeho film nominovaný ve dvou kategoriích –  Krátký film a studentská Cena Magnesia .
Adam Martinec a Tomáš Klein pocházejí z Krnova. Oba jsou mladí filmaři na začátku kariéry. Oba se svým dílem v únoru uspěli při udělování Cen české filmové kritiky. Oba jsou nominovaní také na Českého lva. Jak si povedou v této prestižní soutěži, můžeme sledovat v přímém přenosu na ČT1 v sobotu 6. března od 20 hodin.    
6 fotografií

O Českého lva se uchází i dva filmaři z Krnova

Volný čas