ŠTÍTEK: Antarktida

Výstava v Univerzitním centru Telč. Foto: archiv UCT
Telč – Se třiceti nejzajímavějšími příběhy z Masarykovy univerzity se nyní mohou lidé seznámit v Univerzitním centru Telč. Jedná se o část výstavy 100 let – 100 příběhů MUNI. Ta byla připravena ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity a nabízí pohled na významné osobnosti a zajímavé projekty spojené s univerzitou v minulosti i v současnosti.
7 fotografií

Na výstavě lidé uvidí třicet nejzajímavějších příběhů

Jihlavsko
Svítících oblaků přibývá, což vyvolává určité obavy
Noční svítící mraky, tajemný atmosférický jev, který se každoročně objevoval za soumraku nebo rozbřesku po dobu pěti až deseti dnů nad polárními oblastmi, se v poslední době šíří i do dalších částí světa a také se vyskytuje delší počet dní. Zjistila to americká vládní agentura pro letectví a kosmonautiku NASA. Podle ní to souvisí s vyšším obsahem metanu v horní atmosféře.
6 fotografií

Nočních zářících mraků na obloze přibývá. Vyvolává to i určité obavy

Věda a technika
Ilustrační foto.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Cestopisná přednáška, vedená v úterý od 19 hodin v kulturním sále lázní v Bělohradu geoložkou Jitkou Míkovou, vás zavede do země ledu. Přijďte si poslechnout zkušenosti ženy, která strávila pracovně nějaký čas na České antarktické stanici Johanna Gregora Mendela.

Utečte horku na Antarktidu

Jičínsko
Festival Obscene Extreme láká metalovou komunitu z celého světa. Loni přijelo do Trutnova 73 národů z celého světa.
/VIDEO/ Nejdrsnější muzika, brutální sado maso praktiky, nespoutané šílenství v diváckém kotli, extravagantní účesy, tetování a piercing na všech možných i nemožných místech, bizarní masky. Ale také výhradně veganská a vegetariánská strava, pivní revoluce, charita ve prospěch Lékařů bez hranic a výzvy k ekologii a nulové toleranci k projevům násilí.

Bojiště zažije nářez hudební i sexuální s fanoušky ze všech světadílů

Volný čas
Daniel Quirsfeld
Cestování mě fascinovalo už od malička, když jsem v televizi pozoroval pořady mapující krásy z celého světa. Úplně sám bez rodiny jsem poprvé odcestoval s batůžkem do Holandska, kde jsem navštívil město Enschede. Paradoxně jsem nejel přímo do Amsterdamu, jak by se dalo očekávat. Objevuji radši méně turistické oblasti.

Daniel Quirsfeld: Cestování je pro mě smysl života

Zprávy z Česka
Šest českých výrobků získalo ochrannou známku Testováno v Antarktidě udělovanou brněnskou Masarykovou univerzitou.
Brno /FOTOGALERIE/ – Kde jinde lépe otestovat outdoorové vybavení než v extrémních podmínkách ledového kontinentu? Sněhové bouře, déšť, výkyvy teplot či vysoké dávky UV záření. Tomu všemu muselo odolat šest výrobků, jejichž výrobci v úterý v Brně získali ochrannou známku Testováno v Antarktidě, kterou uděluje brněnská Masarykova univerzita.  
34 fotografií

Přežily sněhovou bouři i mráz. České výrobky odolaly antarktickým podmínkám

Brněnsko
Představení nové politické strany Trikolora Václava Klause mladšího.
Na české politické scéně je ode dneška na pravoboku těsněji. Poslanec Václav Klaus ml., jenž byl v březnu vyloučen z ODS, totiž založil nové hnuté Trikolóra. Jak napovídá název, klade důraz na národní hodnoty. „Žijeme v České republice a proto nás vždy bude víc zajímat Jaroslav Novák v Pelhřimově než lachtani v Antarktidě,“ uvedl při představení svého hnutí Klaus.
12 fotografií

Klausova Trikolóra chce bránit normální svět

Česko
Mořeplavec Rudolf Krautschneider
Nová Paka - Rudolf Krautschneider, vášnivý mořeplavec, stavitel jachet, publicista a propagátor terapie na moři, který se převážně živí jako dřevorubec, zavítá ve čtvrtek 14. března do Nové Paky. V zázemí Karmelitánského knihkupectví od 18 hodin představí knihu Co přinesly vlny a odvál vítr.

Setkání s mořeplavcem

Jičínsko
Expediční kamera. Ilustrační foto.
Starý Kolín – Milovníci filmů se mají na co těšit. V sobotu 23. března se koná další ročník filmového festivalu Expediční kamera ve Starém Kolíně. Návštěvníky čeká i bonusový film od slovenského režiséra Kroky na hraně. I letos bude program skutečně nabitý.

Expediční kamera zavede na filmový dobrodružný výlet

Volný čas
Mladá vědkyně Olga Flegontova z českobudějovického Biologickégo centra Akademie věd České republiky při plavbě v Antarktidě.
Na palubě německého výzkumného ledoborce Polarstern, který se právě probíjí ledem Weddellského moře k Antarktickému poloostrovu, se plaví i Olga Flegontova, molekulární a evoluční bioložka z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Ta míří společně s pětačtyřicetičlennou německou expedicí k šelfovému ledovci Larsen C, od nějž se v roce 2017 odlomil obří kus ledovce A68 a odhalil tak pruh oceánu, který se skrýval před sluncem více než sto tisíc let.

Odhalí tajemství evoluce mořského života? Češka se účastní unikátní expedice

Věda a technika
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě
Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.
15 fotografií

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brněnsko
Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě
/FOTOGALERIE/ Již více než deset let pořádá brněnská Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.
15 fotografií

Antarktický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Věda a technika
Planeta Země. Ilustrační foto.
Ozonové díry se postupně zacelují. Ukazuje to zpráva OSN, která byla v pondělí zveřejněna na vědecké konferenci v ekvádorské metropoli Quitu. Štít, který chrání Zemi před rakovinu způsobujícím slunečním zářením, od konce 70. let minulého století poškozovaly nebezpečné chemikálie.

Ozonová vrstva se obnovuje. Díra nad Antarktidou zmizí jako poslední

Svět
Ilustrační foto
Ke kurióznímu sporu došlo mezi dvěma ruskými pracovníky na výzkumné stanici v Antarktidě. Pětapadesátiletého vědeckého inženýra Sergeje Savického rozzuřil dvaapadesátiletý svářeč Oleg Beloguzov, který měl trvalý zlozvyk vyzrazovat kolegům konce knih dřív, než je dočetli. Konflikt vyvrcholil tím, že Savickij bodl Beloguzova do hrudníku kuchyňským nožem. Jde zřejmě o první pokus o vraždu spáchaný v Antarktidě.
12 fotografií

Svářeč v Antarktidě vyzrazoval kolegům konce knih. Dostal nožem do hrudníku

Svět
Badmintonista SK STAVOS Brno Slatina Milan Ludík.
Brno – Pro některé domácí hráče jen krátká cesta autem, pro cizince od protinožců naopak celodenní putování přes půlku zeměkoule. Přesto, cíl mají stejný: badmintonový turnaj v Brně. Pořadatelé letošního Mezinárodního mistrovství České republiky zveřejnili seznam účastníků vrcholné domácí akce. Od 27. do 30. září budou proti sobě zápasit víc než tři stovky badmintonistů z rekordního počtu 45 zemí.

Badmintonový Wimbledon láká do Brna celý svět. Na atmosféru i na pivo

Ostatní sporty