ŠTÍTEK: Antarktida

Ledovec v Antarktidě
V Antarktidě byla poprvé naměřena teplota přesahující 20 stupňů Celsia. Podle agentury AFP o tom ve čtvrtek informovali vědci. Rekord 20,75 stupně Celsia byl zaznamenán 9. února na Seymourově ostrově. Na jižní polokouli panuje nyní léto. Seymourův ostrov, který je domovem argentinské vědecké základny Marambio, se nachází poblíž Antarktického poloostrova - úzkého pruhu pevniny táhnoucího se směrem k Argentině.    
12 fotografií

Rekord padl. Teplota na Antarktidě poprvé překročila dvacet stupňů

Svět
Antarktida. Ilustrační foto.
Městská knihovna Kutná Hora připravila na úterý 18. února od 17 hodin zajímavou popularizačně vzdělávací diashow na téma ohrožené Antarktidy. „Prezentace fotografií a krátkých filmových spotů doprovázená mluveným slovem a besedou s odborníkem zachycuje přírodu a život českých výzkumníků na nejdrsnějších místech na Zemi – v Antarktidě a Arktidě,“ prozradila Šárka Jungwirthová z knihovny.

Besedu v knihovně věnují ohrožené Antarktidě

Volný čas
Sochař Petr Váňa při fotografování pro Deník 16. ledna v Praze.
Akademický sochař Petr Váňa s napětím vzhlíží ke čtvrtečnímu zasedání pražských zastupitelů, kteří by mohli odblokovat umístění jeho věrné kopie Mariánského sloupu na místo, kde stál do roku 1918. Umělec každého zastupitele pozval, aby se na jeho dílo přišel podívat zblízka. „Někteří přišli a zkusili si sekat do kamene. Zjistili, že je to celé o něčem jiném, než o čem se běžně diskutuje. Normální argumenty a setkání s kamenem často přehlušuje hlasitá hádka dvou táborů,“ říká Váňa s tím, že kameny přivezl loni na pronajaté lodi do Prahy a pozval k nim veřejnost právě proto, aby napomohl věcné diskusi. „I řada z politiků, kteří dorazili, podle mě pochopila celý příběh. Před čtvrtečním hlasováním proto věřím, že to dobře dopadne,“ prohlásil také sochař v rozhovoru s Pražským deníkem.
12 fotografií

Mariánský sloup byl ve své době přelomové a geniální dílo, říká autor kopie

Praha
Ďábel medvědovitý alias tasmánský čert.
V pražské zoologické zahradě se 28. března otevře nová expozice Darwinův kráter s podtitulem Tasmánie a Austrálie. Dosud se pro ni používal pracovní název expozice australské fauny. Oficiální jméno spolu s datem otevření uvedl na tiskové konferenci ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Expozice vzniká nedaleko hlavního vchodu. Její hlavní atrakcí budou ďábli medvědovití neboli tasmánští čerti.
33 fotografií

Darwinův kráter. Pražská zoo představí v nové expozici tasmánské čerty

Praha
Ledové kry v Antarktidě
V Antarktidě se minulý týden utrhla obří ledová kra o rozloze 1636 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek území českého hlavního města Prahy. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vědce z australského antarktického programu, kteří oblast dlouhodobě sledují. Podle nich tato událost nesouvisí s klimatickými změnami, ale je částí normálního cyklu šelfových ledovců.
12 fotografií

V Antarktidě se odtrhla obří ledová kra. Má rozměry jako tři Prahy

Věda a technika
Mezinárodní letiště princezny Juliany, Svatý Martin
Létání je v současnosti zřejmě nejbezpečnější formou dopravy. Přesto z něj má řada lidí hrůzu, a to může celá cesta probíhat bez komplikací. Na zemi však existují místa, která mohou nahnat strach i zkušeným cestovatelům. Podívejte se s Deníkem na deset letišť, která bývají označována za nejnebezpečnější na světě a nezapomeňte v anketě zvolit to, které nejvíce děsí vás.
10 fotografií

Z těchto deseti nejnebezpečnějších letišť světa budete mít noční můry

Břeclavsko
Sopka Mount Erebus, Rossův ostrov, Antarktida
Víte, že Česká republika má vlastní vědecký program v Antarktidě? Zastřešuje ho Masarykova univerzita, která od roku 2006 provozuje Českou vědeckou stanici J.G. Mendela na ostrově Jamese Rosse a od roku 2018 i stanici CzECO Nelson na ostrově Nelson Island v Antarktidě. Za tu dobu se tam vystřídalo již více než sto třicet výzkumníků z více než třiceti vědních oborů.

Tip na čtvrtek 19. září: Česká Antarktidaj

Volný čas
Ilustrační foto
Polná - Víte, že Česká republika má vlastní vědecký program v Antarktidě? Zastřešuje ho Masarykova univerzita, která od roku 2006 provozuje Českou vědeckou stanici J.G. Mendela na ostrově Jamese Rosse a od roku 2018 i stanici CzECO Nelson na ostrově Nelson Island v Antarktidě. Za tu dobu se tam vystřídalo již více než sto třicet výzkumníků z více než třiceti vědních oborů.

Pavel Kapler přiblíží Českou Antarktidu

Jihlavsko
Mezinárodní horolezecký filmový fesstival v Teplicích nad Metují.
Tento týden ve čtvrtek vypukne v Teplicích nad Metují již 36. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který nabídne až do neděle opět bohatý program.

Teplice se stanou lezeckou Mekkou

Náchodsko
Vědci objevili v antarktickém sněhu, napadaném za posledních 20 let, "otisk prstu" po explodujících hvězdách nebo supernovách. Na snímku část zbytku supernovy Vela
Vědci objevili v antarktickém sněhu, napadaném za posledních dvacet let, rozptýlené stopy železa pocházejícího pravděpodobně z explodující hvězdy nebo supernovy. Pozoruhodné je na tom právě to, že tento mezihvězdný materiál se dostal na Zemi zřejmě až v poslední době. U dosavadních nálezů se totiž předpokládalo, že pocházejí z doby před miliony let.
12 fotografií

Pozoruhodný úkaz. Antarktidu v posledních 20 letech zasypal mezihvězdný prach

Věda a technika
Mezinárodní letiště princezny Juliany, Svatý Martin
Létání je v současnosti zřejmě nejbezpečnější formou dopravy. Přesto z něj má řada lidí hrůzu, a to může celá cesta probíhat bez komplikací. Na zemi však existují místa, která mohou nahnat strach i zkušeným cestovatelům. Podívejte se s Deníkem na deset letišť, která bývají označována za nejnebezpečnější na světě a nezapomeňte v anketě zvolit to, které nejvíce děsí vás.
10 fotografií

Z těchto deseti nejnebezpečnějších letišť světa budete mít noční můry

Cestujeme