ŠTÍTEK: buňka

Vizualizace zimního stadionu v Žamberku.
Žamberk – Přesně před rokem Orlický deník psal, že sportovci v Žamberku mají naději, že k Vánocům konečně dostanou rozhodnutí zastupitelů o nejvhodnější variantě dostavby zimního stadionu. Nedostali. Letos se ale zřejmě dočkají.

Téma zimní stadion je v Žamberku stále aktuální

Orlicko
Kyjovská nemocnice otevřela rekonstruované oddělení patologie. Stavební úpravy vyšly Jihomoravský kraj na osm milionů sedm set tisíc korun.
Kyjov /FOTOGALERIE/ – Téměř devět milionů korun. Tolik si vyžádala rekonstrukce budovy patologického oddělení kyjovské nemocnice. Na dvoupatrovou budovu nebyl v předcházejících letech moc pěkný pohled, její stáří se promítlo jak navenek, tak vevnitř. „Budova pochází z padesátých let a za celou tu dobu se na ni nesáhlo. Byl to obraz děsu a hrůzy," popsala ředitelka nemocnice Danuše Křiváková.
11 fotografií

Šedesát let se na ni nesáhlo. Nyní je patologie jako nová

Hodonínsko
Břetislav Jakubík. Ilustrační foto.
Slovácko – Aby burčák chutnal nejlépe, musí vinař dokázat odhadnout správnou dobu k jeho konzumaci. O přípravu tohoto nápoje se ale jinak dokáže postarat sama příroda – kvašením. „Při tomto procesu se cukry mění v alkohol," vysvětluje v dalším díle seriálu Škola burčáku vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

Jak vzniká burčák? 
Zpočátku bouřlivě kvasí

Slovácko
Boje o Mosul
Bagdád - V bojích o Mosul, který ovládá Islámský stát (IS), se irácké a kurdské síly o víkendu přiblížily ke městu na pět kilometrů. Dobyly přitom desítky vesnic a rozšířily frontu v několika nových směrech. Irácké bezpečnostní složky také úspěšně vybojovaly bitvu o Kirkůk, kde se nakrátko rozhořely střety se spícími buňkami IS. Z okolí Mosulu uprchly podle OSN před boji asi čtyři tisíce lidí.

Boje o Mosul pokračují, jednotky se přiblížily na pět kilometrů

Svět
Hmyzí hotel v Rakovníku
Rakovník /FOTOGALERIE/ - Jednou z aktivit spolku Včelí stráž je propagace takzvaných hmyzích hotelů. Jedná se o jednoduché stavby či objekty, které se vyplní vhodným přírodním materiálem. Ten si pak vybere hmyz (včely samotářky, čmeláci, motýli, slunéčka, brouci či škvoři) k zazimování nebo k rozmnožení svých potomků.
4 fotografie

V Rakovníku stojí díky dětem hmyzí hotel

Středočeský kraj
Požár skladu krmiva.
Praha - Padesátitisícovou škodu zapříčinila neznámá osoba svým neopatrným chováním při používání otevřeného ohně. To jsou závěry pražských hasičů, kteří byli v pondělí deset minut před jedenáctou přivoláni k nahlášenému požáru hájenky poblíž ulice U Hostivařské přehrady. Vyhořela zde stavební buňka sloužící jako sklad krmiva pro zvířata, v jejímž okolí se podle svědků často pohybovali lidé bez přístřeší.
7 fotografií

Na krmivu si pochutnal oheň

Požáry
Oslavy ve volebním štábu ČSSD. Na snímku lídr kandidátky Jiří Zimola.
České Budějovice - Představitelé jihočeského ANO, které v krajských volbách skončilo druhé za ČSSD, se na jednání krajského předsednictva a nově zvolených zastupitelů dohodli, že přestanou jako koaličního partnera preferovat ODS. Budou otevření jednání s ostatními subjekty, které byly do zastupitelstva zvoleny. Řekla to předsedkyně jihočeské buňky ANO Radka Maxová.

Jihočeské ANO je po dnešním jednání otevřené všem subjektům

Česko
Operační sál. Ilustrační foto.
Praha - Větší výběr žijících dárců při párové výměně ledvin, a tím větší šanci najít toho vhodného dárce, má zajistit spolupráce Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se specializovaným centrem ve Vídni. IKEM spolupráci navázal v letošním roce a jejím prostřednictvím už byla provedena jedna výměna ledvin. Při příležitosti středečního otevření jednoho nového a jednoho rekonstruovaného operačního sálu řekl přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

IKEM spolupracuje s vídeňských centrem na výměnách ledvin

Praha
Ilustrační foto.
Třebíč – Kriminalisté zadrželi dva muže, které podezírají z toho, že na Třebíčsku vyráběli a distribuovali pervitin. Muži ve věku 41 a 54 let jsou mnohokrát soudně trestaní recidivisté. Mladší z mužů, který čelí obvinění ze zvláště závažného zločinu nedovolené výroby drog, skončil ve vazbě. Druhý podezřelý, obviněný z nedovolené výroby drog, je stíhán na svobodě.

Kriminalisté na Třebíčsku zadrželi dva výrobce pervitinu

Zločiny a soudy
Před univerzitním kampusem v brněnských Bohunicích začala kampaň Ostře sledovaná prsa, která má za cíl zlepšit znalosti o rakovině prsu.
Brno – Před univerzitním kampusem v brněnských Bohunicích se lidé naučí, jak si sami vyšetřit prsa. V úterý tam začala kampaň Ostře sledovaná prsa, která má za cíl zlepšit znalosti o rakovině tohoto orgánu. Samovyšetření učí pacientky, které trpí rakovinou, nebo už nemoc prodělaly. „V Brně je velká skupina mladých dívek, které chorobu měly a když učí jiné, jak se vyšetřit, vloží do toho svůj příběh. Toto osobní poselství je moc důležité," zdůraznila mluvčí kampaně Magdaléna Vošalíková.
17 fotografií

OBRAZEM: Zaměřeno na prsa. Samovyšetření učí ženy se zkušenostmi s rakovinou

Brněnsko
Rumunům shořela buňka v Ploskovicích
Ploskovice – Litoměřičtí hasiči vyjeli v pondělí ráno k požáru obytné stavební buňky obývané sezónními pracovníky z Rumunska, kteří pracovali v ovocnářských sadech v obci Ploskovice.

Rumunům shořela buňka v Ploskovicích

Požáry
Bývalá kontejnerová školka v Uhřicích.
Uhřice – Kontejnerová školka končí. Ojedinělý projekt, který umožňoval uhřickým dětem navštěvovat mateřskou školu, dokud se stavěla nová budova, ukončilo rozhodnutí zastupitelů. „Máme sjezdovku, akvapark, udržujeme kulturní dům, sportovní areály a ještě tohle? To už by bylo moc. Udržovat objekt, který je v podstatě navíc, by bylo finančně náročné," vysvětlil uhřický starosta Petr Tihelka.

Nová školka: kontejnerový projekt končí a důchodci mají rozvoz jídla zdarma

Hodonínsko
Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.
Praha - Radní souhlasili s budováním výjezdových základen zdravotnické záchranné služby (ZZS) v areálech hasičů. Vedení ZZS má zpracovat koncepci, časový harmonogram a finanční plán jejich rozvoje. O spojení obou základen se uvažuje například v Holešovicích, kde hasiči sídlí v Argentinské ulici. V Praze je v současné době 18 základen záchranářů a základen 11 hasičů.

Rada souhlasila se spojením základem hasičů a záchranářů

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Léčit cukrovku prvního typu bude zřejmě v budoucnu možné bez podávání inzulínu. Vědci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se věnují výzkumu mechanismu, kterým by bylo možné přeprogramovat buňky, které tvoří trávicí enzymy, na buňky produkující inzulín. Podle nich tato metoda dává pacientům šanci na úplné uzdravení. Informovala o tom mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Léčba cukrovky bez inzulínu? IKEM zkouší přeprogramovat buňky

Česko
Ilustrační foto, zkumavka.
Stockholm, Praha - Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získal Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie, tedy procesu, při němž buňky ničí část svého obsahu, zbavují se tak nežádoucích komponentů a následně svůj obsah recyklují. Jméno 71letého laureáta, který svou prací přispěl k lepšímu pochopení nemocí jako rakovina, Parkinsonova choroba či cukrovka druhého typu, dnes oznámil stockholmský Karolinský institut.

Nobelovu cenu za lékařství má Japonec Ósumi za buněčný výzkum

Svět
Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.
Praha - Pražská záchranná služba (ZZS) vlastní pouze jednu výjezdovou základnu z celkem 18, ve kterých sídlí. Tyto pronajaté budovy však nemůže opravovat tak, jak by potřebovala, navíc kapacitně prostory nestačí. Pomoci má spolupráce s hasiči. Vyplývá to z materiálu, který v pátek projednali pražští radní. Město hledá také místo pro novou administrativní budovu ZZS. Místo Troje bude možná na Palmovce.

Záchranáři v Praze vlastní jen jednu výjezdovou základnu z osmnácti

Praha