ŠTÍTEK: buňka

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.
Znojemsko - S koncem kalendářního roku zaměstnávají představitele měst a obcí v regionu vyhlášky o poplatcích za odpad. V Únanově a Chvalovicích poplatek pro příští rok lidem odpustí, Miroslavští naproti tomu nepatrně zdraží. Na stejné částce zůstanou ve Znojmě a Moravském Krumlově.

Odpady? Obce řeší poplatky a modernizují sběrné dvory

Znojemsko
Ilustrační foto
Obecní úřad v Ostravici sídlí v budově, která přesluhuje. Mohl by se ale přesunout do reprezentativnějších prostor. Zastupitelstvo obce na svém jednání pověřilo radní, aby se začali zabývat investicí výstavby nové radnice a náměstí.

Ostravice plánuje vznik nové radnice

Frýdecko-Místecko
Ilustrační foto
Londýn - Británie se dnes oficiálně stala první zemí na světě, která výslovně povoluje počít dítě s genetickými informacemi od tří dárců. Uvedla to agentura DPA. Ratifikační proces, který začal loňským souhlasem parlamentu, dnes ukončil úřad pro fertilizaci a embryologii HFEA, který metodu schválil. Úprava buněk umožňuje předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě.

Británie jako první na světě povoluje počít dítě s DNA tří dárců

Svět
Miloslav Ludvík.
Praha - Pražská organizace sociální demokracie si včera zvolila nové předsednictvo. Post předsedy obhájil bývalý ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který se před pár dny stal ministrem zdravotnictví.

Přeměna ČSSD v Praze? Možná

Praha
Adventní pohoda na zámku
Bystré – V každém člověku je dnes kousek doby vánoční, který se zvětšuje úměrně tomu, jak se blíží nejkrásnější svátky roku. To platíi pro všechny klientya pracovníky Domova na zámku Bystré, a proto se rozhodli uspořádat vánoční trhy plné zábavy a veselí.
8 fotografií

Adventní pohoda na zámku

Svitavsko
Jiří Paroubek.
Praha - Pražská ČSSD neuvažuje o žádné formě spolupráce s někdejším předsedou strany a premiérem Jiřím Paroubkem. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda krajského výkonného výboru strany a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Paroubek ve čtvrtek v Lidových novinách a Mladé frontě DNES uvedl, že je připraven k návratu do politiky a vyjednává o něm se stranickými buňkami sociální demokracie.

Pražská ČSSD vylučuje spolupráci s někdejším premiérem Paroubkem

Praha
Ilustrační foto.
Příbram – Tepla na veřejných místech jako jsou nádražní budovy a zdravotní střediska v tomto mrazivém období častěji využívají lidé bez domova. Nejinak je tomu v Příbrami, kde by se takto sociálně vyloučených lidí daly napočítat desítky. Azyl se vším všudy najdou v denním nízkoprahovém centru na Rynečku, ale až na jaře. 

Denní centrum pro lidi bez domova se začne stavět v polovině prosince

Příbramsko
Ilustrační foto
Blansko – Vlhko a stísněné prostory. Atleti, kteří trénují na stadionu na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka v Blansku, nemají zázemí. Stavební buňka u tribuny jim slouží jako klubovna a sklad zároveň. „Dřív jsme měli věci ve fotbalových kabinách. Tam však po jejich rekonstrukci a stavbě hřiště s umělou trávou budou fotbalisté. Nové zázemí bychom určitě uvítali. To chce město pro nás i další sportovce udělat místo ubytovny, která stojí při vstupu na stadion," řekl trenér atletů Jiří Ošlejšek.

Starou ubytovnu Blanenští přestaví na klubovny

Blanensko
Požár unimobuňky v ulici Generála Štefánika likvidovali v pátek v noci hasiči.
Přerov – Z dosud neznámých příčin vzplála v pátek noci neobydlená unimobuňka v ulici Generála Štefánika v Přerově. K požáru unimobuňky o rozměrech pět krát pět metrů vyjížděli po půl dvanácté v noci profesionální, dobrovolní a drážní hasiči z Přerova.
2 fotografie

V Přerově hořela unimobuňka

Požáry
Zleva zástupce firmy Netcope Technologies, která získala Cenu ministerstva průmyslu zvanou Industrie a Helena Reichlová, jež obdržela Cenu nadačního fondu Česká hlava. Vedle Forejta je fyzik Radim Chmelík, jehož tým byl oceněn Cenou Invence.
Praha /FOTOGALERIE/ - Letošní ceny Česká hlava dostali vědci za vývoj první síťové karty pro rychlejší internet, nové poznatky v bezdrátovém napájení i vynález nového mikroskopu. Nejvýznamnější, Národní cenu vlády Česká hlava, si odnesl expert na molekulární genetiku Jiří Forejt z Akademie věd ČR. Dvaasedmdesátiletý vědec provádí výzkum myší, který je využitelný pro lidskou genetiku. Patnáctý ročník soutěže pro nejlepší vědecké projekty byl vyhlášen v úterý na tiskové konferenci. Česká hlava je udělována za celoživotní mimořádné výsledky ve výzkumu.
8 fotografií

Soutěž Česká hlava ocenila vývoj síťové karty i nového mikroskopu

Praha
Transfuzní stanice Nemocnice Hořovice
Hořovice - Transfúzní stanice v Hořovicích na Berounsku stále přijímá nejen dárce krve, ale i dárce krvetvorných buněk - kostní dřeně. Novinkou je, že Český registr dárců krvetvorných buněk Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze posunul hranici pro vstup do registru dárců krvetvorných buněk.

Horní věková hranice dárců krve a krvetvorných buněk se posunula

Regiony
Velké průhledné bubliny a v ní pohovky určené k odpočinku se objevily na dvou místech v Brně. Lidé na ně narazí na Moravském náměstí před Moravskou galerií a u nákupního centra Galerie Vaňkovka. Jde o reklamní kampaň.
Brno /FOTOGALERIE/ – Velké průhledné bubliny a v ní pohovky určené k odpočinku se objevily na dvou místech v Brně. Lidé na ně narazí na Moravském náměstí před Moravskou galerií a u nákupního centra Galerie Vaňkovka. Nejde o uměleckou instalaci, ale o reklamní kampaň nábytkářského řetězce. Má vyzývat lidi, aby se v předvánočním čase na chvíli zastavili a odpočinuli si od stresu.
8 fotografií

Netradiční reklama. Kolemjdoucí si odpočinou v průhledných bublinách s pohovkami

Podnikání
Dárce kostní dřeně. Ilustrační foto.
Jihlava – Může to být takový první krok k pomoci. Zajdete do jihlavské nemocnice a požádáte o vstup do registru dárců kostní dřeně. Během čtyř let, kdy Nemocnice Jihlava s Registrem dárců krvetvorných buňěk spolupracuje, dorazilo už přes tři stovky dobrovolníků. Jenom letos jich bylo dvaaosmdesát.

Pět lidí z Jihlavy dalo naději na život vážně nemocným

Jihlavsko
Ilustrační foto
Priština - Policie v Kosovu zabránila několika simultánním útokům teroristů z takzvaného Islámského státu (IS). Cílem se měl podle ní stát rovněž izraelský fotbalový tým, který hrál minulý víkend v sousední Albánii zápas kvalifikace o postup na světový šampionát. Zatčeno bylo 18 lidí v Kosovu a dalších šest v Albánii či Makedonii, uvedla podle agentury AP kosovská policie.

Policie v Kosovu prý zmařila plánované útoky IS

Svět
Transfuzní stanice Nemocnice Hořovice
Hořovice – Hořovická transfúzní stanice stále přijímá nejen dárce krve, ale i dárce krvetvorných buněk – kostní dřeně. O tom Berounský deník pravidelně informuje. Novinkou však je, že Český registr dárců krvetvorných buněk Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze posunuje od pátku 11. listopadu hranici pro vstup do registru dárců krvetvorných buněk.

Horní věková hranice dárců se od listopadu posouvá

Berounsko
Ilustrační foto.
Brno – Rýma nebo kašel. Jsou lidé, kteří si i na takové drobné problémy sami ordinují antibiotika. „Někteří pacienti si nevyužité léky schovávají a pak je užívají, aniž by navštívili lékaře," uvedla mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Kristýna Kounková.

Antibiotika? Někteří lidé 
si je ordinují sami, bez lékaře

Z okolí
Ilustrační foto
Brusel - Teroristická buňka, která loni v listopadu podnikla atentáty v Paříži a letos v březnu v Bruselu, se řídila rozkazy z "velmi vysoko" postaveného článku velení radikální organizace Islámský stát (IS). Agentuře AFP to dnes řekl belgický federální prokurátor Fréderic Van Leeuw. Vyšetřování atentátů podle něj ještě zdaleka neskončilo.

O atentátech v Paříži a Bruselu se prý rozhodlo velmi vysoko v IS

Svět
Premiér Bohuslav Sobotka.
Brno – Rádoby ochrana lidských práv, nárůst byrokracie a ztráta voličů – to jsou podle předsedy jundrovské buňky sociální demokracie Zdeňka Koudelky důvody, proč by měl premiér Bohuslav Sobotka odstoupit. Vyzval ho k tomu v úterý. „Sociální demokracie se musí rozejít s neomarxistickou touhou měnit společnost, která o to nestojí," kritizoval Koudelka.

Chceme hlavu Sobotky, hlásí buňka sociální demokracie v Brně

Česko
Premiér Bohuslav Sobotka.
Brno – Rádoby ochrana lidských práv, nárůst byrokracie a ztráta voličů – to jsou podle předsedy jundrovské buňky sociální demokracie Zdeňka Koudelky důvody, proč by měl premiér Bohuslav Sobotka odstoupit. Vyzval ho k tomu v úterý. „Sociální demokracie se musí rozejít s neomarxistickou touhou měnit společnost, která o to nestojí," kritizoval Koudelka.

Chceme hlavu Sobotky, hlásí jundrovská sociální demokracie

Brněnsko
Ilustrační foto
Hořovice – Horkou polévku, teplé oblečení i možnost vysprchování. To vše nabízejí denní centra osobám bez přístřeší, v Hořovicích ale stále chybí. To by se mělo ale do budoucna změnit. „Jde o dlouhodobý projekt, který provázela řada komplikací. Museli jsme je odstranit," konstatoval místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík.

Město připravuje centrum pro osoby bez přístřeší

Berounsko