ŠTÍTEK: buňka

Rakovnický místostarosta Miroslav Samaš na ustanovujícím zasedání zastupitelstva města.
Rakovník – Vedení rakovnické buňky hnutí ANO 2011 vyzvalo místostarostu města Miroslava Samaše k rezignaci. Hlavním důvodem je neplnění volebního programu. Miroslav Samaš nařčení odmítá a celou záležitost vnímá jako osobní spor.

Spor v hnutí ANO. Rezignuje místostarosta?

Rakovnicko
Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
Praha – Dneska k obědu řízek se salátem, zítra svíčkovou se šesti – a mezi tím ještě brambůrky nebo buráky večer u televize? Pro leckoho realita, pro lidi trpící cukrovkou, kteří musejí respektovat dietní režim, tak nanejvýš sen. Navěky to tak ovšem zůstat nemusí. Deníku to ve čtvrtek řekl Marek Beneš; gastroroenterolog z pražského IKEMu – Institutu klinické a experimentální medicíny.
8 fotografií

IKEM hlásí objev: cukrovka je pryč během několika minut

Praha
Vyšetření mateřského znaménka. Ilustrační foto.
České Budějovice – Až tři stovky Čechů ročně zbytečně zemřou kvůli rakovině kůže. Přitom se tomu ve většině případů lze vyhnout ochranou před nadměrným sluněním nebo alespoň včasnou diagnostikou.

Melanomy není radno podceňovat

Českobudějovicko
Přerovská nemocnice se zaměří na osvětu mozkové mrtvice
V průměru třicet Čechů zemře denně v důsledku mozkové příhody, dalších šedesát tisíc pacientů ročně je v souvislosti s tímto onemocněním hospitalizováno. Přesto je povědomí lidí o mozkové příhodě stále velice nízké. Jak lidem postiženým zákeřným onemocněním pomoci, a jak vůbec rozpoznat prvotní příznaky chce v úterý 16. května přiblížit přerovská nemocnice.

Přerovská nemocnice vás zve na osvětu mozkové mrtvice

Přerovsko
Hasiči v Bělčicích dohašují požár
Černý dým vzniká kvůli nedostatku vzduchu při hoření. Obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky, neboli PAHs. Ty charakteristicky zapáchají, páry dráždí oči a kůži a byly prokázány i negativní účinky na ledviny a játra. Mají vliv na snížení plodnosti a vývojové vady potomků.

Co všechno nesl černý dým z hořících pneumatik?

Požáry
Ilustrační foto
Sedlčany - Pobočka České spořitelny v Sedlčanech v ulici 28. října bude na několik týdnů uzavřena. Důvodem je rekonstrukce celého pracoviště v červenci a srpnu. Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel informoval v polovině dubna, že podle zaslaných podkladů bude zřejmě mobilní buňka, v níž budou pracovníci banky vyřizovat záležitosti s klienty, u prodejny Billa.

Rekonstrukce uzavře banku v Sedlčanech

Příbramsko
Ilustrační foto.
Příbram – Obyvatelé Příbrami bez střechy nad hlavou, kteří mají zájem o pomoc a radu, si budou muset na zázemí nízkoprahového centra na Rynečku ještě počkat. Firma Staler, která provádí montovanou stavbu z takzvaných kontejnerů, bojuje o čas. Pokud nestihne dokončit práce do prvního června, čeká ji pokuta za každý den prodlení, jak uvedl starosta Příbrami Jindřich Vařeka při úterní schůzce s novináři.

Centrum na Rynečku: každý den po termínu vyjde firmu na patnáct tisíc

Příbramsko
Obecní dům. Ilustrační foto.
Praha - V pražském Obecním domě se ve čtvrtek večer uskutečnilo slavnostní oceňování dárců kostní dřeně. Mezi 44 dárci z celé republiky mělo opět zastoupení i Orlickoústecko. Zástupci Českého národního registru dárců dřeně a Nadace pro transplantace kostní dřeně poděkovali Zuzaně Fouskové ze Žamberku.

Zuzanu do registru dárců kostní dřeně dovedla náhoda

Praha
Ilustrační foto.
Vlašim – Jen si to představte. Je příjemně, svítí sluníčko a vy si unavení po práci chcete odpočinout na vlastní zahradě a dát si šálek lahodné kávy. Jenže kvůli nesnesitelnému zápachu to tam vydržíte jen chvíli a musíte utéci domů. A protože je právě opravdu pěkně teplo, rádi byste otevřeli okna a vyvětrali. To samozřejmě také nejde. Ten příšerný zápach by se vám natáhl i do bytu.

Zapáchání kanálů mají zabránit bio filtry

Benešovsko
Prohlídka mateřských znamének.
Praha – Na různých místech centra Prahy se zájemci mohou v úterý setkat s osvětou věnovanou zdraví. Ovocný trh bude až do středy – vždy mezi 10. a 18. hodinou – hostit akci Stan proti melanomu, v jejímž rámci si každý příchozí bude moci bezplatně nechat obornými lékaři vyšetřit pigmentová znaménka na pokožce, přičemž výsledek se dozví ihned na místě.

Se znaménky poradí lékaři, se zuby studenti

Praha
František Szymczysko.
Společné zážitky stmelují. O této pravdě jsou přesvědčeni v Městské knihovně Český Těšín, a proto už podruhé vyhlásili mezinárodní rodinnou pátrací hru. Rodiče či prarodiče s dětmi se tentokrát vydávají po stopách tajemných a kouzelných stromů.

Pátrací hra pobaví celé rodiny

Karvinsko
Vazební věznice v Litoměřicích, ilustrační foto.
Lukáš Borl, který byl držený ve vazební věznici v Litoměřicích od září minulého roku, byl dnes propuštěn. Na soud tedy bude čekat mimo zdi věznice. Borl je obviněn ze tří trestných činů. Anarchistický aktivista je spojován s takzvanou Sítí revolučních buněk, která se mimo jiné přihlásila k několika útokům na pražskou restauraci Řízkárna.

Anarchista spojovaný s útoky na Řízkárnu byl propuštěn z vazby

Česko
Ilustrační foto
Krnov - Nemoc člověku změní život. Nemůže dělat vše, co dosud. Často kvůli tomu přijde i o přátele. Pacienti s Parkinsonovou chorobou z Krnova a okolí ale mají štěstí. Funguje zde klub, díky němuž mohou žít dál aktivním životem.

Parkinsonici slaví svůj den pohybem na Cvilíně

Bruntálsko
Léčitelka Miroslava Netíková.
Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného.

Geopatogenní zóny oslabují i imunitu

Chebsko
Peníze. Ilustrační foto.
Slaný - Slaňáci se po pěti letech konečně dočkají potřebného zázemí u atletického stadionu. Ten byl rekonstruován v roce 2013. Předběžně odhadnuté náklady na vybudování potřebného příslušenství přesáhnou deset milionů korun. Nyní je na řadě příprava projektu.

Ve Slaném vybudují u stadionu zázemí za deset milionů korun

Kladensko
Ilustrační foto.
Staré Ouholice – Zaparkovaný nákladní automobil začal hořet. Plameny zachvátily zadní kolo návěsu, plastový blatník a část plachty na zadní části vozu.

KRIMI MIX: Plameny zažehly kamion

Požáry
Budova bývalé finanční stráže v Horní Lipce.
Králíky, Horní Lipka - Více než 13 milionů korun bude stát modernizace budovy po finanční stráži v Horní Lipce. Objekt by poté mohly využívat například školy na lyžařské kurzy nebo školy v přírodě.

Do budovy po financích se bude jezdit na lyžák

Orlicko
Miloslav Ludvík.
Praha - Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík se nebude ucházet o post lídra pražské kandidátky ČSSD pro sněmovní volby. Uvedl to v pondělí server Seznam Zprávy. Ludvík serveru řekl, že odstoupil, protože se mu nepodařilo prosadit jeho podobu kandidátky. Dalšími uchazeči o post lídra jsou podle dřívějších informací pražský radní Petr Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Lídra zvolí straníci.
8 fotografií

Ministr Ludvík odmítl post volebního lídra ČSSD v Praze

Praha
Miloslav Ludvík.
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík se nebude ucházet o post lídra pražské kandidátky ČSSD pro sněmovní volby. Uvedl to v pondělí server Seznam Zprávy. Ludvík serveru řekl, že odstoupil, protože se mu nepodařilo prosadit jeho podobu kandidátky. Dalšími uchazeči o post lídra jsou podle dřívějších informací pražský radní Petr Dolínek a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. Lídra zvolí straníci.
8 fotografií

Ministr Ludvík odmítl post volebního lídra ČSSD v Praze

Česko