ŠTÍTEK: buňka

Havlíčkobrodská Obchodní akademie a Hotelová škola připravila tradiční Den otevřených dveří a Den vánoční gastronomie.
Havlíčkův Brod – Havlíčkobrodská Obchodní akademie a Hotelová škola ve středu otevřela své brány veřejnosti a pozvala je na tradiční Den otevřených dveří a Den vánoční gastronomie. V pracovišti v ulici Bratříků na návštěvníky čekala řada zábavných soutěží, ve kterých si mohli ověřit své vědomosti i praktické dovednosti. Kdo chtěl, mohl si zkusit namíchat vlastní koktejl nebo si vlastnoručně připravit něco na zub.
14 fotografií

OBRAZEM: Škola návštěvníkům předvedla umění gastronomie

Havlíčkobrodsko
z Restaurace Na Verandách (Potrefená Husa)
Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.
9 fotografií

S Husou se rozhodně trefíte

Za jídlem
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Krádež pracovního nářadí, jehož prodejem se kdosi zřejmě bude snažit přijít k bezpracným ziskům, řeší policisté z Prahy-venkov: Západ. Ze stavební buňky v Černošicích zmizelo drobné elektrické nářadí v předběžné hodnotě 60 tisíc korun, informovala v pondělí policistka Jana Dětská.

Petlice se zámkem a kovové dveře k ochraně nářadí nestačily

Zločiny a soudy
Pražské ANO si na sněmu 11. listopadu zvolilo nové vedení, předsedou se stal Jan Říčař. Zleva místopředseda Miroslav Nauč, Jan Říčař a Martin Stropnický a Adriana Krnáčová.
Mladý podnikatel ovládl pražské ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš je se situací v Praze delší dobu nespokojený a doufá, že obměna povede ke zlepšení. A kdo je novou nadějí? Je mu 33 let, má oblibu v luxusních vozech, jezdí Bentley a Teslou a šéfuje firmě dodávající vysavače Rainbow. Tyto předpoklady ale stačily Janu Říčařovi (ANO) k tomu, aby se stal předsedou krajského výboru hnutí ANO v Praze.
33 fotografií

Pražské ANO vede Jan Říčař. Jak spasí hnutí mladík v Bentley?

Praha
Povolební vyjednávání klubu ČSSD v hotelu Clarion v Ostravě.
Praha, Cerhenice Volební debakl ČSSD opět mobilizoval místní organizaci v Cerhenicích na Kolínsku, aby Krajskému výkonnému výboru ČSSD v Praze předložila přihlášku Jiřího Paroubka. Ta jej přitom v červnu už jednou odmítla vzít zpět. Pražský výkonný výbor nakonec v pondělí s přijetím Paroubka souhlasil. Nyní je na tahu obvodní organizace Praha 5, která do 30 dní rozhodne. 

Přijměte Paroubka, volají Cerheničtí. Zradil, odmítá ho Praha

Praha
Ilustrační foto.
Pro placení drahé specializované péče zdravotními pojišťovnami mají být podle odborníků jasná pravidla. Nyní se platba péče o pacienty, kteří nesplní potřebná kritéria, často individuálně posuzuje na výjimku, kterou umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění. Informace v pátek zazněly na konferenci Udržitelnost zdravotní péče.

Odborníci: Pro placení drahé péče mají být pravidla, ne výjimky

Praha
Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Škrty v nemocnicích? Pro ty není v Česku vůbec žádný prostor, domnívá se šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Reaguje tak na vyjádření potenciálních ministrů nové vlády, kteří by chtěli počty nemocničních lůžek omezovat. Podle Duška by to byla chyba. Během dvou desetiletí totiž nabobtnají počty pacientů nejméně o pětinu – kvůli stárnutí populace.
8 fotografií

Nerušte nemocnice. Přibude pětina pacientů, tvrdí analytik

Česko
Městečtí jsou rozděleni do třech okrsků. Všichni však volí v sále kulturního domu.
Nymbursko /FOTOGALERIE/ – Nečekaně velký zájem voličů ve městech, naopak nízká účast hlasujících v malých obcích. A rozhodování se na poslední chvíli, koho zvolit. To jsou asi nejzajímavější zjištění v rámci prvního dne parlamentních voleb na Nymbursku.
46 fotografií

Ve městech se stály fronty u uren

Nymbursko
Ilustrační foto.
Kradl všechno, co se mu naskytlo, kdykoliv měl příležitost. „Kamarádovi ukradl herní konzoli a mobil, v barech zase kradl peněženky. V rodinném domě využil otevřených dveří a z chodby vzal kabelku s peněženkou i platební kartou. Na zastávce MHD mu neunikla únava sedícího muže a okradl ho o peněženku a mobil,“ popsala policejní mluvčí Kozumplíková.

Neštítil se okrást ani kamaráda

Zločiny a soudy
Otevření workoutového hřiště v Lišanech
Lišany /FOTOGALERIE/ – Víte co je to workoutové hřiště? Pokud ne, tak si představte takovou posilovnu pod širým nebem. A tou se už pár dní můžou chlubit Lišany. Hřiště za 399 tisíc korun tu nechala vybudovat a zaplatila obec. A to proto, aby měli místní dorostenci možnost, kde trávit volný čas.
50 fotografií

V Lišanech otevřeli workoutové hřiště

Rakovnicko
Ilustrační foto
Jihlava – Jedna zahradní chatka v Jihlavě se asi zalíbila pětačtyřicetiletému muži z Pardubicka. Ten se totiž do ní nejen vloupal, ale nanosil si dovnitř i své věci. Nerušeně v ní bydlel necelý měsíc.

Měsíc bydlel v cizí chatce

Zločiny a soudy
Pohodovou atmosféru degustačního odpoledne navodily také zvuky cimbálů v podání folklórního souboru Čtyřlístek.
Nové Strašecí - První říjnová sobota patřila v místním kulturním centru už třetímu degustačnímu odpoledni Zázraky vína, které i tentokrát přilákalo stovky zájemců o dobré pití plné vůní, chutí i barev. Stejně tak si přišly na své chuťové buňky návštěvníků v nabídce sýrů, medu, sladkostí, vynikajícího kančího guláše a dalších lákadel.
11 fotografií

FOTO: Ve Strašecí odhalili Zázraky vína

Volný čas
Ilustrační foto
Trpí jí téměř desetina české populace a každý rok přibývá zhruba 10 tisíc nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích. Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. V České republice se s ním léčí přibližně 800 tisíc lidí.
9 fotografií

V Česku přibude 10 tisíc diabetiků ročně. Na vině je i životní styl

Zdraví
Ilustrační foto
/INFOGRAFIKA/ Bolí to, myslí si o dárcovství kostní dřeně každý pátý Čech. Třetina lidí proto o něm nikdy ani ne-uvažovala. Výsledek: dárců kostní dřeně se u nás stále nedostává. Leukémií či jinou poruchou krvetvorby přitom ročně onemocní kolem dvanácti set lidí.

Dárců kostní dřeně je stále málo. Zbytečně se bojí bolesti

Praha
Nobelova cena. Ilustrační foto
Letošní první Nobelova cena putuje do Spojených států. Za to, že poodhalili fungování biologických hodin uvnitř zvířat i člověka, ji dostanou hned tři Američané: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Ocenění vědci zjistili, jak je možné, že živé buňky vnímají čas. 

Jak tikají biologické hodiny? To zjistili letošní nobelisté

Svět