ŠTÍTEK: buňka

Policie. Ilustrační foto.
Veselí nad Lužnicí - Policisté pátrají po zloději, který se v době od půl páté hodiny odpolední pondělí 25. září do půl sedmé hodiny ranní následujícího úterý vloupal do stavební buňky, umístěné v areálu firmy ve Svinenské ulici na západním okraji města Veselí nad Lužnicí v blízkosti stavby dálnice D3.

Ze stavby zmizel laser za 40 tisíc

Zločiny a soudy
Světla nad bunkry u řopíku ve Smečně. Akci zde uspořádala Společnost patriotů Slaného.
Kladensko /FOTOGALERIE/ - Na mnoha místech republiky se v sobotu 23. září rozsvítila světla nad bunkry. Jednalo se o stejnojmennou dobrovolnickou akci věnovanou k výročí všeobecné mobilizace československé branné moci 1938. Nejen vyznavači vojenské historie, ale i další účastníci akce se v sobotu v podvečer sešli u bunkrů, nejčastěji v okolí svého bydliště, aby společně rozsvítili světlo nad řopíkem.
31 fotografií

Také na Kladensku rozsvítili lidé světla nad bunkry

Volný čas
Ilustrační foto
Jihlava – Čtvrtá zářijová sobota 23. září bude na jihlavském Masarykově náměstí patřit oblíbené pochoutce, guláši. Na své si přijdou ti, kteří jej rádi vaří, a své chuťové buňky oblaží i ochutnávači. Benefiční akci s názvem Hvězdný gulášfest pořádá nadační fond Šťastná hvězda.

Na náměstí v Jihlavě uvaří hvězdný guláš

Jihlavsko
Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná
Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Jičínsko
Dárce kostní dřeně. Ilustrační foto.
Do registru dárců krvetvorných buněk Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se za uplynulých osm měsíců letošního roku přihlásilo 2118 nových lidí. Vedení registru to označuje za rekord, je to více než za celý loňský rok. Pomohlo tomu zvýšení horní hranice pro vstup do registru, která se změnila z 35 na 40 let. Jen z této věkové kategorie je 1132 nových dárců.
7 fotografií

Přibylo dárců kostní dřeně v IKEM, i díky změně věkové hranice

Zdraví
Černá vdova
Nezvyklé pomocníky museli přizvat pracovníci laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy. Povolali deratizační firmu, protože ve své hale našli prudce jedovatého pavouka: černou vdovu s pěti desítkami mláďat. Podle Českého rozhlasu, který na událost upozornil, mladí nejsou pro člověka nebezpeční; dospělý jedinec snovačky jedovaté by ale byl schopen vážně ublížit. V případě samic je přitom riziko vážnější než při kousnutí menšími samci.
4 fotografie

Fyzici našli v bedně s laserem černou vdovu s desítkami potomků

Regiony
Mlynář Petr Čech má část expozice v Elektroskanzenu věnovanou právě záplavám.
Šlovice /FOTOGALERIE/ - Ničivé povodně v roce 2002 se nevyhnuly ani historicky a kulturně cenným památkám. Jednou z těch, které na velkou vodu značnou měrou doplatily, je i Čechův mlýn ve Šlovicích, o nějž se stará mlynář Petr Čech. Ten s velkou dávnou nostalgie i smíření vzpomínal, jak ho se ženou povodně před patnácti lety málem připravily o život. 
45 fotografií

Byl to boj o holý život, vzpomíná na povodně mlynář Petr Čech

Rakovnicko
Plumlovská přehrada 10. srpna 2017
/ROZHOVOR/ Člověk by se na sinice neměl moc zlobit, když se zasloužily o to, že je na Zemi život. Jenže když je jich moc uprostřed prázdnin ve vyhledávané rekreační nádrži a na teploměru jsou třicítky? Podle mikrobiologů se právě vzhledem k vedru dal očekávat masivní výskyt těchto jednoduchých fotosyntetizujících prokaryot na vodní nádrži Plumlov. Šok to pro odborníky nebyl.
11 fotografií

Bylo vedro, masivní dělení sinic se dalo čekat

Prostějovsko
Jiří Kajman Zicha - profilová fotka.
Ústecký kraj - Burcují veřejnost proti lidem jiného vyznání. Mohou se nelegálně ozbrojovat. Tak popisuje činnost skupin domobrany zpráva ministerstva vnitra o extremismu. Ze zhruba stovky podobných spolků jich na území Ústeckého kraje pod hlavičkou Národní domobrany operuje devět.

Domobrany jsou hrozbou, varuje vláda. V kraji je devět buněk

Z okolí
Jiří Kajman Zicha - profilová fotka.
Ústecký kraj - Burcují veřejnost proti lidem jiného vyznání. Mohou se nelegálně ozbrojovat. Tak popisuje činnost skupin domobrany zpráva ministerstva vnitra o extremismu. Ze zhruba stovky podobných spolků jich na území Ústeckého kraje pod hlavičkou Národní domobrany operuje devět.

Domobrany jsou hrozbou, varuje vláda. V kraji je devět buněk

Ústecko