ŠTÍTEK: buňka

Realita versus vize.
Moravská Třebová – V pátek před polednem bylo, po několika měsíčních odkladech, uvedeno do provozu zázemí s kavárnou pro návštěvníky sportovního areálu na Knížecí louce. Stavba, která měla být původně dokončena už loni v srpnu, však budí rozpaky. Oproti původnímu projektu, který počítal s lehkou dřevěnou konstrukcí, nakonec město zvolilo modulární systém.
5 fotografií

Bouda, stavební buňka nebo totalitní sámoška? Nová stavba sklízí kritiku

Svitavsko
Ilustrační foto.
Hodonín – Občanští demokraté dvakrát ovládli komunální volby v Hodoníně a třikrát obsadili post starosty. Nyní ale nemají v zastupitelstvu nikoho a stranická buňka přišla o licenci. „Kvůli dlouhodobými problémům, se kterými se potýkalo místní sdružení, podala oblastní rada návrh na zrušení a založení nového,“ uvedl oblastní předseda ODS Jiří Kasala.

Přežije stranická buňka ODS? Rozhodne smírčí výbor

Hodonínsko
V loňském roce se transfúzní stanice hořovické nemocnice dočkala rekordního počtu dárců.
Hořovice - Transfúzní stanice v Hořovicích pravidelně zásobuje krví řadu pražských nemocnic. Ve svém registru eviduje přes 5.500 čestných dárců krve. Již několik let se v Hořovicích uskuteční ročně kolem 11 000 bezplatných odběrů krve, z toho přes 550 nových. Hořovické Transfuzní oddělení velmi úzce spolupracuje i s Českým registrem dárců krvetvorných buněk.

Hořovické transfúzní stanici patří prvenství v kraji

Berounsko
Zachranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící zvířata Jinonice.
Pražské zastupitelstvo ještě na svém lednovém zasedání schválilo změnu územního plánu, která umožní stavbu nové záchranné stanice pro hendikepované a volně žijící živočichy, jejímž provozovatelem jsou od roku 2012 Lesy hl. města. Současná stanice totiž už neodpovídá potřebám zvířat. Náklady se odhadují na 50 milionů. Stavět by se mohlo už letos.
19 fotografií

V Jinonicích vyroste nová stanice pro volně žijící zvířata. Možná už letos

Praha
Nepříjemně měkko, ale prý přijde mráz...
Pasov – V pátek 2. února ráno bylo v Thurmansbangu (okr. Freyung) už asi 2000 vyznavačů silných motocyklů, kteří se sem sjíždějí k 62. ročníku zimního srazu.

„Sloni“ u sousedů tonou v bahně

Z okolí
Speciální přístroj na ambulantní vyšetření děložního čípku, takzvaný kulposkopquot. Ilustrační snímek.
Když se část buněk organismu vymkne kontrole a začne nekontrolovatelně růst, je tady rakovina. Jen diagnózu nádoru děložního čípku si v České republice ročně vyslechne zhruba tisíc žen a každá čtvrtá na ni zemře. Častěji už lékaři ženám sdělují pouze diagnózu rakoviny prsu. U mužů jsou zase nejčastějšími formami zhoubného bujení kožní nádory či rakovina prostaty, jež každoročně postihne až sedm tisíc českých pacientů.
5 fotografií

Rakovina děložního čípku a prostaty. Shodně jsou druhými nejčastějšími

Zdraví
Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude testovat vakcínu pro nemocné cukrovkou 1. typu. Pro studii hledá pacienty od 12 do 24 let, kterým byla nemoc zjištěna nejpozději před půl rokem. Informaci IKEM zveřejnil na facebooku. Cukrovkou trpí v Česku kolem 860.000 lidí, takzvaný diabetes prvního typu má asi sedm procent z nich.

IKEM hledá dobrovolníky na testy vakcíny pro nemocné cukrovkou

Praha
Ilustrační foto.
Nepoměřice - Zřejmě v noci na 13. ledna se vloupal dosud neznámý pachatel do kanceláří jednoho zemědělského podniku v Nepoměřicích. "Zloděj nejprve překonal oplocení areálu, kde se následně vloupal do stavebních buněk, odkud nic neodcizil. Pachatel následně poškodil signalizační alarmovou sirénu a poté se vloupal do administrativní budovy," řekla policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Policisté žádají veřejnost o spolupráci při pátrání po pachateli

Zločiny a soudy
Voličské průkazy byly k vyzvednutí na úřadech
Kladensko – Volební místnosti se ještě ani neotevřely, avšak úředníci, kteří mají volební proces na starosti, mají už řadu dní plné ruce práce. Úderem dnešní 14 hodiny budeme volit nejdůležitějšího člověka v zemi, který bude reprezentovat Českou republiku v následujících čtyřech letech. Volbu hlavy státu proto nesmějí podcenit ani v té nejmenší obci naší vlasti a vše musí být perfektně připravené.
4 fotografie

Prezidentské volby odstartovaly ve čtrnáct hodin

Kladensko
Prezidentské volby v Mladé Boleslav, okrsek č.2
Mladá Boleslav - Volba prezidenta České republiky začíná i na Mladoboleslavsku dnes ve 14 hodin. Voliči budou mít možnost odevzdat svůj hlas jednomu z kandidátů až do 22 hodin. V sobotu se volební místnosti otevřou v 8 hodin ráno a volit se bude do 14 hodin. Případné druhé kolo volby prezidenta je naplánováno rovněž ve dvou dnech, a to v pátek 26. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 27. ledna od 8 do 14 hodin.
28 fotografií

Boleslaváci volí prezidenta v tělocvičně i ve stavební buňce

Boleslavsko
Ilustrační foto.
Střední Čechy – V pravidelném očkování došlo k několika podstatným změnám. S těmito slovy ve čtvrtek ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová upozornila na novinky týkající se očkování proti infekčním nemocem, které od roku 2018 mění očkovací kalendář. 

Nový rok s novými pravidly: mění se očkování miminek

Z okolí
Šálek kávy.
Kávová kultura v Česku vzkvétá, přesto dvě třetiny lidí stále pijí instantní kávu. Na každého Čecha připadne průměrně 201 vypitých šálků této kávy za rok. Jejich složení a kvalitu testoval spotřebitelský časopis dTest, který se zaměřil i na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.
25 fotografií

dTest: Která instantní káva je nejlepší? Pozor na jedy

Ekonomika
Zdenka Wasserbauerová dárce kostní dřeně shání už dvacet let.
ROZHOVOR / Náboru nových dárců kostní dřeně se sedmasedmdesátiletá Zdenka Wasserbauerová věnuje aktivně dvacet let, a coby seniorka v práci stále pokračuje. Svým osobním zápalem už získala do registru bez nároku na odměnu 12 800 potenciálních dárců. Podle ní je to však stále málo.

Dárců kostní dřeně máme pořád málo

Zlínsko
Ilustrační foto
Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.
11 fotografií

Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Společnost