ŠTÍTEK: cestování

Ilustrační snímek.
Střední Čechy – Noční sněžení, které většinou pokračovalo i ráno, zkomplikovalo ve čtvrtek cestování do zaměstnání i škol v řadě míst středních Čech. Doprava se výrazně zpomalila i na hlavních tazích, a to včetně dálnic, kde jízda v prosoleném rozbředlém sněhu vyžadovala maximální opatrnost.

Sněžení podstatně zpomalilo dopravu, bouraly i autobusy

Z okolí
Tomáš Kundrátek (v bílém) dal proti Litvínovu svůj první extraligový gól.
Třinec – Svůj vůbec první gól v dospělé kategorii v české nejvyšší soutěži zaznamenal v utkání proti Litvínovu (4:1) třinecký bek Tomáš Kundrátek. Z Třince totiž před jedenácti lety odcházel do zámoří už v útlém věku a pak hrál dlouho v KHL, takže český ligový gól mu byl dlouho odepřen. Až do neděle.

Tomáš Kundrátek po své první extraligové trefě: Čekal jsem na ní dlouho

Hokej
Ilustrační foto
Jižní Morava – Vedle doktorského studia politologie na Masarykově univerzitě stíhá Alexandra Šmídová ještě péči o rodinu. „První syn se mi narodil hodinu po odevzdání diplomky, státnicovala jsem v šestinedělí a pak se mnou syn byl i u přijímaček na doktorát. Loni se nám narodila dcera. Láska v rodině stačí i na třetí miminko. I když se přiznávám, že s každým dítětem je těžší zvládat vědeckou kariéru,“ svěřuje se Šmídová. Podobně v současnosti k rozšiřování rodiny přistupuje stále více žen. Podle údajů Českého statistického úřadu v Jihomoravském kraji proto přibývá novorozených dětí.

Kariéra, cestování? Vítězí děti. Rodí se jich čím dál víc. Nejvíc Jakubů, Elišek

Z okolí
Historický program.
Písek - "Esperanto? To ještě existuje?" "Škoda, že se to neujalo, bylo by to fajn." Škoda je spíš, že jsou tyto věty slyšet tak často. Ve skutečnosti totiž má esperanto své příznivce a uživatele ve více než 120 zemích světa.
3 fotografie

Esperanto žije v Písku již 110 let

Písecko
Airbus A350 WB
Díky technologii 3D tisku se cestování letadly stane cenově dostupnějším a o poznání přívětivějším k životnímu prostředí. Letouny předních světových hráčů v odvětví včetně amerického Boeingu a evropského Airbusu již několika součástkami vyrobenými touto metodou disponují, zatím se však jedná jen o relativně malý podíl. V budoucnu proto plánují obě firmy počet takto vyrobených dílů razantně navýšit.
7 fotografií

Budoucnost letecké dopravy? Klíčem jsou 3D tiskárny

Věda a technika
Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.
Třešť – Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.
38 fotografií

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje z Třeště provázejí po celý život

Jihlavsko
Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.
Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.
38 fotografií

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje provázejí po celý život. První stavěl už v dětství

Regiony
Jemenka Šajma Svílahová po příletu do USA
Ve Spojených státech zemřel dvouletý chlapec, jehož jemenská matka několik týdnů bojovala s americkými úřady, aby mohla být se svým umírajícím dítětem. Šajma Svílahová, které se jako jemenské občanky týká zákaz cestování do USA vydaný prezidentem Donaldem Trumpem, se k synovi dostala pár dní před jeho smrtí, informovala dnes agentura AP.  

Jemenka chtěla být se svým synem v USA. Úřady jí vyhověly až před jeho smrtí

Svět
Michal Vaněk vyráží z Vacenovic na cestu kolem světa.
Vacenovice, Cotonou - Zcela jinak než kdykoli předtím slaví letošní Vánoce Michal Vaněk z Vacenovic. Místo tepla domácího krbu ho hřeje africké slunce v Beninu. Ve štědrovečerním menu tak bude mimo jiné chybět i kapr. „Zrovna jsem viděl v obchodě i králíka pěkně nachystaného na pekáč. Asi si ho během svátků upeču pěkně se špenátem a bramborovým knedlíkem,“ říká třicetiletý cestovatel.

Cestovatel Michal Vaněk z Vacenovic tráví Vánoce v Beninu

Hodonínsko
Sedmadvacetiletá učitelka z Hradce Králové stráví Vánoce v ostrovní zemi nedaleko Indie.
Hradec Králové - Sedmadvacetiletá učitelka Lucie Hatašová z Hradce Králové stráví letošní vánoční svátky na hodně exotickém místě – na Srí Lance. „Srí Lanka je pro mě taková tečka po několikaměsíčním cestování po Asii. V podstatě jsem se rozhodla díky Instagramu, kde jsem viděla zajímavá místa z Ceylonu,“ vysvětluje svoji motivaci k cestě.
4 fotografie

Vánoční exotika. Svátky prožije na srílanské pláži

Hradecko
Pavel Kelemen
Brno – Za dva měsíce absolvoval všechny čtyři díly Světového poháru. Z Francie letěl do Kanady, pak se přesouval do Berlína a o víkendu závodil v Londýně. Ani náročná klání, ani cestování ho zatím neunavily. Dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen totiž chytil formu, která ho nabíjí energií. „Pár dnů si teď umím bez kola představit, ale určitě nechci úplně vypnout. Mám chuť, závody mě naplňují,“ líčí sedmadvacetiletý dráhař.

Baví mě totální palba, odmítá dráhař Kelemen únavu

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Kolín - Basketbaloví Medvědi z Kolína se po dlouhé pauze způsobené reprezentační přestávkou opět představí na domácí palubovce. Soupeřem jim bude BK Opava, tým, který pod vedením Petra Czudka v loňském ročníku slavil zisk stříbrných medailí a zajistil si tak účast v prestižní Champions league.

Medvědi hostí účastníka Ligy mistrů

Ostatní sporty
Chrudim – Milovníci cestování i zprostředkovaného poznávání dálek se mohou v pátek 7. prosince v přednášce nazvané „Zběsilá Čína“s batohem a totální jazykovou bariérou vypravit napříč Říší středu.

Na cestě do Říše středu

Chrudimsko