ŠTÍTEK: festival

Druhý festivalový den sršil vtipy před kinem i v něm. O cenu smíchu soutěžily snímky Cool Girl a Grand Prix. Před kinem odpoledne zahrála kapela Revival Kabaret, pánové Dubnička a Lahoda, kteří hudbu prokládají vtipnými scénkami.
Dalšími produkcemi pokračoval v pondělí a v úterý 45. ročník Festivalu české filmové komedie. V novoměstském kině na začátku týdne soutěžili o přízeň diváků snímky Cool Girl a Grand Prix. Jisté je, že ani jeden z těchto snímků si diváckou cenu neodnese, neboť pomyslný žebříček smíchu vede se 17,3 procenty smíchu film „Život pro samouky", který v neděli celý festival odstartoval. Do nejvíce prosmátého filmu loňského ročníku ale stále chybí hodně smíchu - vloni kralovala komedie Mimořádná událost s 32,72 procenty prosmátého času.
16 fotografií

Ani Kozub není záruka Hrnce smíchu, komedie Grand Prix na metu nedosáhne

Volný čas
Miroslav Žbirka a Marika Gombitová (na snímku z roku 2001)
Sudičky ji obdařily neobyčejným pěveckým talentem. Kromě toho ale nekorunovaná královna slovenského popu Marika Gombitová, která 12. září oslavila sedmašedesáté narozeniny, hrála od dětství na klavír a kytaru. Později zářila jako součást několika kapel, šťastné a plodné období zažila zejména se skupinou Modus. Mimořádně úspěšná byla a je i na sólové dráze. Momentálně se těší na dva lednové koncerty v Praze.
4 fotografie

Žena s nezdolnou vůlí žít. Mariku Gombitovou nezastavilo peklo ani české fámy

Hudba
Kapela Olympic.
Čtvrtý ročník hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu do Ústí nad Labem přiveze bohatý kulturní program. Festival proběhne v pátek 15. a v sobotu 16. září v ústeckém Letním kině a návštěvníci se mohou těšit třeba na Annu K., Michala Hrůzu nebo Olympic. Cílem festivalu je propojení lokálních umělců se známými jmény a také podpora ekologie. Vstup je zdarma.

Festival Energie pro kulturu pobaví Ústí, těšte se na Olympic a Annu K.

Čtenář reportér
Příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník pivního festivalu.
/FOTOGALERIE/ Vyškov byl sice dlouho známý pro místní pivovar, v tom však už roky nikdo pivo nevaří. Jednoho dne proto dostaly zaměstnankyně turistického informačního centra nápad na pozvání menších pivovarů ze širokého okolí a uspořádání Pivního festivalu přímo ve městě. V pátek osmého září tak příznivce zlatavého moku nalákal na Masarykovo náměstí první ročník této akce.
100 fotografií

Najdete se na fotkách? Náměstí ve Vyškově poprvé ovládl Pivní festival

Vyškovsko
Honza a Honza Janečkovi. Mladší z nich se před 19 lety narodil přímo na festivalu Jičín - město pohádky.
/VIDEO/ Janečkovi se pyšní největším pojízdným lunaparkem v Královéhradeckém kraji. Na severu a východě Čech každou sezónu navštíví přes 20 různých poutí a festivalů. Nyní jsou v Jičíně i se svou novinkou - 32 metrů vysokým italským kolotočem Bomber. „Jsme velká rodina, dohromady je nás tak asi 10 chlapů Janečkových,” vypočítává Jan, který se narodil v Jilemnici. Jeho manželka Eva v Turnově, oba do tradičních kolotočářských rodin. 
5 fotografií

Kočovnictví musíte milovat, říká kolotočář. Na Pohádku do Jičína jezdí už 23 let

Jičínsko
Tisková konference ke K-Pop festivalu v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K-pop je aktuálně výkladní skříní korejské kultury napříč celým světem. Od svého vzniku v 90. letech minulého století se stal fenoménem ovlivňujícím nejen hudební scénu, ale také módu, kulturu a společnost obecně. Mladé kapely z Jižní Koreje postupně dobývají velká pódia ve všech koutech světa. V říjnu se vlna K-popu přelije i do Prahy.
7 fotografií

Korejské hvězdy míří do Česka. V Praze se uskuteční první festival K-POPu

Volný čas
Táborská setkání, ilustrační foto.
Dvaatřicátý ročník mezinárodního historického festivalu Táborská setkání se blíží. Letos se uskuteční třetí víkend v září a nabízí řadu novinek. Kromě historických průvodů v čele s vojevůdcem Janem Žižkou návštěvníci mohou očekávat oblíbený videomapping, ohňostroj, středověké tržiště či dětský ráj. Letošní novinkou bude katovská ulička a dobové ležení s ukázkami historických řemesel, nebude chybět ulička chudiny, přijedou hvězdy jako Vojta Dyk, Debbi a Monkey Business.
51 fotografií

Tábor se oblékl do svátečního hávu. Táborská setkání přináší řadu novinek

Táborsko
Koncert slovenské skupiny No Name uzavřel třídenní program Svatovavřineckých hodů v Přerově. 13.8.2023. Ilustrační foto.
Žhavou novinku v podobě připravovaného prvního ročníku festivalu „Velká Morava fest“ v Přerově představili ve středu zástupci vedení města a Kulturních a informačních služeb. Festival se uskuteční v sobotu 13. července příštího roku na louce u parku Michalov a jeho hlavními hvězdami budou Ewa Farna, Michal Hrůza, Janek Ledecký, Pokáč, Anna K. , kapely No Name, 05 a Radeček a Legendy se vrací. Předprodej vstupenek právě odstartoval.

Nový fesťák v Přerově: Velká Morava fest obsadí v červenci louku u Michalova

Přerovsko
Rozárka a Karolínka jsou velké bojovnice, letos je podpoří i Valdecký háj.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Pavcovi ze Stehelčevsi očekávali před sedmi lety narození vytoužených dvojčátek, uvědomovali si, že budou mít se dvěma miminky více práce. To však ještě zdaleka netušili, jak těžký životní úkol na ně čeká. Handicapované sestry Karolínka a Rozárka stále potřebují nákladné rehabilitace. Přispěje na ně i charitativní festival Valdecký háj, který se koná druhou zářijovou sobotu.
17 fotografií

Charitativní festival Valdecký háj: muzikanti hrají pro Karolínku a Rozárku

Kladensko
Handpanista Jiří Káš na festivalu Soundtrack v Poděbradech.
/VIDEO, FOTO/ Mezinárodní festival Soundtrack v Poděbradech každoročně nabízí to nejlepší propojení filmové hudby a multimédií. Přináší program největších hvězd filmového hudebního průmyslu a špičku domácí populární scény. Letošní osmý ročník se rozrostl do nových míst. Přibyla nová stage, kterou pořadatelé zasadili do nádherného prostoru zámecké zahrady.
5 fotografií

Soundtrack v Poděbradech nabídl hvězdný program. Představil se i handpanista

Čtenář reportér