ŠTÍTEK: festival

Hosty Jihočeské Porty bude Jan Nedvěd mladší.
Několik novinek přinese hudební přehlídka Jihočeská Porta 13. dubna v budějovickém Divadle U Kapličky. Jde o soutěžní festival zaměřený na mladé muzikanty, kapely i písničkáře hrající folk, country a příbuzné žánry. Kapelám a muzikantům nabídne rekordní počet odměn jako recitály na spřátelených festivalech nebo natáčení ve studiu. Formát poroty bude podobný soutěžím StarDance či SuperStar. Jako host zahraje Jan Nedvěd mladší a jeden z letošních vítězů bude mít recitál.

Jihočeská Porta nabízí rekordní počet odměn. Ozdobí ji Jan Nedvěd mladší

Českobudějovicko
Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět byl k vidění i v rakovnické knihovně.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nevyhasneme - snímek od režisérky Alisy Kovalenko měli možnost ve čtvrtek odpoledne vidět i rakovničtí žáci v rakovnické knihovně, a to v rámci mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět. Ten se v knihovně uskutečnil ve dnech 2. až 4. dubna. Vedle samotných projekcí pro děti i širokou veřejnost navštívilo festival i mnoho hostů, kteří s návštěvníky diskutovali o tématech filmů a komentovali otázky v oblasti lidských práv z celého světa.
19 fotografií

Rakovnická knihovna hostila festival o lidských právech Jeden svět

Volný čas
Slovenská kapela No Name má být jedním z headlinerů festivalu Velká Morava.
Uspořádat obří hudební festival, na který zamíří tisícovky návštěvníků na tak unikátním místě, jakým je přerovský park Michalov? Nebo pro tuto akci vybrat vhodnější místo, aby zvuk z reproduktorů nevyděsil ptáky uprostřed hnízdění? Pod peticí za změnu místa konání červencového festivalu Velká Morava fest už se sešla téměř tisícovka podpisů. Organizátoři petice chtějí archy ještě v dubnu předat vedení města.
52 fotografií

Tisíc podpisů proti megakoncertu. Petičníci chtějí chránit ptáky v Michalově

Přerovsko
Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Loni na něj zavítalo na 50 tisíc návštěvníků.
Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Chystá se řada akcí spojených se začátkem jara a blížícími se Velikonocemi, ať už jde o různé jarmarky či dílničky pro děti. Při příležitosti Světového dne vody se otevře Vodárna v Plzni i budova Povodí Vltavy v Plzni, v Klatovech se bude konat velká taneční soutěž.

Tipy na víkend: Festival Blik Blik, velikonoční jarmarky a taneční soutěž

Volný čas
Mezinárodní pivní festival v Litoměřicích.
Na zdraví! Oblíbený pivní festival, již 34. ročník, se opět chystá v Litoměřicích. Na výstavišti Zahrada Čech se představí stovky pivních značek z celého světa. Ochutnávat se budou speciály, světlá i tmavá piva, ale také cidery. Proběhne odborná degustační soutěž, na dva dny se může těšit také veřejnost, v nabídce bude mnoho značek zlatavého moku, chybět nebude ani kulturní program.

Do Litoměřic v dubnu zavítá pivní festival. Ochutnávat bude i veřejnost

Litoměřicko
Mora Fest 2023
Po prvním úspěšném ročníku se v srpnu opět otevřou brány areálu olomouckého zimního stadionu a vy budete moci prožít jedinečný kulturně-sportovní festival, který v ČR nemá obdoby. MORA Fest! Nenechte si ujít souboj O Vládce Hané – tři hokejová derby týmů HC Olomouc a HC Zubr Přerov; zhlédněte činoherní představení v podání Moravského divadla Olomouc, poslechněte si známé české kapely a zpěváky, užijte si křest dresu a bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. To vše na vás bude čekat 16. a 17. srpna 2024 v areálu zimního stadionu Olomouc! Akce proběhne pod záštitou Statutárního města Olomouc.
98 fotografií

MORA Fest bude letos dvoudenní. Bude se hrát o vládce Hané a dorazí i Xindl X

Hokej
Máte rádi fantasy? Vydejte se do Tábora na zaklínačský festival.
Skupina Newitcherpatelní, která stojí za akcemi jako Zaklínačský ples a Podsvětí: Ofierská mise, pořádá první ročník nového zaklínačského festivalu s názvem Con Morhen: Prokletá srdce. „Inspiraci jsme čerpali z veleúspěšného světa Zaklínače a známého příběhu z prvního rozšíření Srdce z kamene pro videohru Zaklínač 3: Divoký hon,“ vysvětluje hlavní organizátor Vojtěch Kačírek. Akce se koná 11. až 14. dubna v atraktivních prostorách Housova mlýna v Táboře.

Tip na výlet: Láká vás zaklínačský festival? Oblečte středověký kostým a vyrazte

Volný čas
Houslista Jaroslav Svěcený.
Ve dnech od 12. do 14. dubna se v Aši koná první ročník festivalu vážné hudby s názvem Ašské jaro. Kulturní centrum LaRitma jej pořádá ve spolupráci s Uměleckou agenturou Alexandry Benešové. Smyslem akce je rozšířit hudební nabídku městské organizace a oživit místní sakrální památky. Záštitu nad festivalem převzali houslista Jaroslav Svěcený a emeritní biskup plzeňský František Radkovský. Oba se hudební přehlídky osobně účastní.

První ročník Ašského jara oslaví vážnou hudbu a církevní památky

Čtenář reportér
Předávání cen Kulturní počin roku 2022 a 2023.
Klání o Kulturní počin Liberce za léta 2022 a 2023 má tentokrát poměrně jednoznačného vítěze. Divadlo F. X. Šaldy totiž získalo nejen první místa v obou soutěžních kategoriích, ale má svého oceněného i ve Dvoraně slávy. Narušit hegemonii divadla se tak podařilo jen na druhém a třetím místě v kategorii Počin na území města.

Cesta libereckého Divadla F. X. Šaldy vévodila soutěži o Kulturní počin

Liberecko
Festival Votvírák 2023 v pátek 16. června.
/FOTO, VIDEO/ Jaro začíná tento týden a výrazně se tak přiblížil čas letních festivalů. Na Nymbursku se navíc konají tři akce ještě před začátkem oficiální sezóny. Milovický Votvírák má dokonce symbolicky výkop hromadných akcí v názvu. Na koho se tedy návštěvníci festivalů mohou letos těšit? Nymburský deník přináší přehled čerpající z dosud zveřejněných informací od pořadatelů.
57 fotografií

Radůza, Vypsaná Fixa i Kryštof. Přehled nabídky letošních festivalů na Nymbursku

Nymbursko
Ze slavnostního zahájení osmého ročníku Benešovského literárního festivalu v Šímově síni Muzea umění a designu v Benešově. Na snímku herec Jiří Schwarz.
/FOTO/ Měsíc březen, vonící již jarem, býval dříve označován jako Měsíc knihy. Připomínala se tím důležitost a význam četby a literatury, i když to tehdy byl především nástroj ideologické propagace. Nyní, kdy už oficiální akcí není, se označuje spíše jako Měsíc čtenářů. Pro Benešov je březen již poosmé spojen s literárním festivalem, který se stal významnou součástí a obohacením jeho kulturního života.
8 fotografií

Osmý ročník Benešovského literárního festivalu zahájil Máchovým Májem

Čtenář reportér
Na Věnec se Šumavou Literou aneb Archeologická vycházka Pošumavím.
Již desátý ročník festivalu proběhne v polovině listopadu ve Vimperku, ale Šumava Litera nespí ani v dubnu. Loni bylo nominováno šedesát šest českých a třicet německých knih vydaných na téma Šumava v roce 2022. Letos jsme, i díky vám, zaznamenali již přes šedesát nominací na publikace vydané v roce 2023, ale vzhledem k tomu, že jde o desátý ročník festivalu, dali jsme si za cíl překonat stovku.

Šumava Litera sbírá knihy a zve na první akce

Čtenář reportér
Bonjour Olomouc. Festival francouzské kultury
Olomouc v úterý 12. března 2024 přivítala již pátý ročník festivalu francouzské kultury Bonjour Olomouc. Návštěvníci se mohou těšit na desetidenní program plný francouzského jazyka, workshopů, ochutnávek francouzských specialit, či dokonce povídání s rodilými Francouzi.

Bonjour Olomouc: festival francouzské kultury zahájen

Čtenář reportér