ŠTÍTEK: festival

Baskytaristka a zpěvačka Suzi Quatro.
Nejstarší český festival mainstreamové hudby Benátská! s Impulsem zná vedle termínu konání i své zahraniční hvězdy. Jubilejní 30. ročník hudebního festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. července v libereckém sportovním areálu Vesec, nabídne nálož skvělé muziky na třech pódiích. Vedle toho organizátoři odtajnili tři zahraniční hvězdy festivalu, které mají jedno společné. Jejich jména začínají na písmeno „S“ a jedná se o německou skupinu Scooter, nestárnoucí baskytaristku Suzi Quatro a legendární rockery Slade.
65 fotografií

Tři magická S! Jubilejní ročník Benátské odtajnil své zahraniční hvězdy

Liberecko
Držitelkou Ceny města Jičína  je sokolka Blažena Bohuňovská.
Sokolka Blažena Bohuňovská se zařadila mezi osobnosti, které se výjimečným způsobem zasadily o život ve městě Jičíně a jeho věhlas. Prestižní Cenu města převzala z rukou jičínského starosty Jana Malého. V letošním roce přešla Cena města do rukou osobnosti, která celý svůj život věnovala spolkovému životě v Jičíně, především v TJ Sokol Jičín, ale také v Klubu českých turistů nebo ve festivalu Jičín – město pohádky.
4 fotografie

FOTO: Držitelkou prestižní Ceny města je sokolka Blažena Bohuňovská

Jičínsko
Se začátkem adventu získala na naléhavosti otázka, čím obdarovat blízké na Vánoce. Nemusí to přitom být jen oblečení či elektronika, ale také dary na první pohled nehmotné. Milovníky kultury může potěšit voucher či vstupenka na divadelní představení, koncert nebo festival. Filmoví fanoušci zase pravděpodobně nepohrdnou předplatným své oblíbené streamovací platformy. S předstihem se dá pořídit i vstupné do galerie, kam se dá vyrazit třeba s dětmi. Deník přibližuje i další tipy na kulturní nadílku.

Tipy na vánoční dárky: Jaké jsou lístky na koncerty, festivaly, do divadla

Ostatní
Březovský Krimifest nezapomněl ani letos na pozůstalé po hasičích a policistech.
Pořadatelé, spolu s účastníky letošního Krimifestu v Březové, ani letos nezapomněli na pozůstalé hasičů a policistů. Vybrali úctyhodných 44 tisíc korun. Symbolický šek s finančním darem předal starosta Březové Jaroslav Bělíček řediteli Nadace policistů a hasičů Vlastimilu Kašparovi. Březová u Sokolova pořádala velký festival kriminálních filmů a prevence kriminality již po popáté. Nabídl řadu nejen filmových promítání, ale také bohatý doprovodný program čítající kulturní akce, výstavu a program, na kterém se podíleli samotní policisté.
11 fotografií

Březovský Krimifest nezapomněl ani letos na pozůstalé po hasičích a policistech

Sokolovsko
Karel Telecký, ředitel benefičního festivalu Hudba pomáhá.
/ROZHOVOR/ Benefiční festival Hudba pomáhá podporuje rodiny s postiženými dětmi už sedmnáct let. V sobotu začala v Morašicích šňůra koncertů pro nemocnou Klárku Doležalovou ze Suché Lhoty. Rodina po prvním hudebním večeru převzala šek téměř na 400 tisíc korun. Vypadá to, že letošní ročník bude rekordní. Příběh jedné sousedské benefice přibližuje v rozhovoru Karel Telecký, ředitel festivalu Hudba pomáhá a také zpěvák v Hudbím orchestru.
5 fotografií

Hvězdy šoubyznysu nepotřebujeme. Fesťák Hudba pomáhá prodáme sami, říká Telecký

Svitavsko
Loď Florentina pluje nejen Českým středohořím.
/FOTOGALERIE, ANKETA/ V lednu příštího roku jí bude pětačtyřicet let. Váží skoro tisíc tun. Má tři strojovny. Během jedné noci na ní může přespat necelá stovka hostů a naráz pojme až tři sta lidí. Hostí tak koncerty, festivaly, svatby, oslavy, ale hlavně pluje po Labi přes Portu Bohemicu - neboli Bránu Čech - až po Týnec na Kolínsku, vidět ji můžete i v Praze. Vítejte na české hotelové lodi Florentina!
26 fotografií

VIDEO: Florentina zdobí Portu Bohemicu. Hotel na Labi v Česku touží zůstat

Ústecko
Vladimír Lengál (na snímku ve žlutém) a Radek Roušal patří do organizce Oktagon MMA.
Kdo zavítá na veletrh Life! na brněnském výstavišti, nejspíš si řekne, že bohatý doprovodný program už sotva půjde posunout na vyšší úroveň. A přesto se to pořadatelům každý rok daří. V letošním roce přichystali hned několik velkolepých lákadel. Vedle SKI365 Arény, kde je možné vyzkoušet běžecké i sjezdové lyžování, poutá velkou pozornost sekce Oktagon MMA.
40 fotografií

Hvězdy MMA na festivalu Life! Poradí také, jak zvládnout šikanu

Ostatní sporty
Spisovatel Petr Borkovec.
Od roku 2003 se v Liberci koná festival autorských čtení Literární pozdravy. Na akci se každoročně představují významné osobnosti české literatury i zajímaví místní tvůrci, včetně začínajících autorů z řad studentů. Podobně jako v minulých letech se čtení budou konat v kině Varšava, v prostoru bývalého klubu Barandoff. Tento víkend, 24. a 25. listopadu, vždy od 18 hodin.

Liberec hostí festival autorských čtení. Ve Varšavě vystoupí Petr Borkovec

Čtenář reportér
Kapela Poletíme?
/ROZHOVOR/ 15. výročí lze slavit různě. Jde-li o výročí skupiny, hodí se oslava živá. V Česku je jen pár part, které za to umí vzít jako osmičlenná turbošansónová parta Poletíme? Dynamika i energie, díky nimž je vítají kluby i festivaly Čech, se letos, v roce oslav jejich patnáctin, dařilo přenést na „živák“ Best of do gramofonu s podtitulem 15 let ve vzduchu. Nejen live CD na dvojkoncertě z Flédy v Brně s Poletíme? je tématem rozhovoru s lídrem i výtvarníkem Rudou Brančovským. Kapela pobaví v klubu Le Garage Noir v Děčíně, 15 let tour tu začne od 22 hodin už v pátek 24. listopadu.
6 fotografií

Baví-li se lidi, bavíme se i my, ví Poletíme? z Brna. Kapela míří do Děčína

Volný čas
Kapela Poletíme?
/ROZHOVOR/ 15. výročí lze slavit různě. Jde-li o výročí skupiny, hodí se oslava živá. V Česku je jen pár part, které za to umí vzít jako osmičlenná turbošansónová parta Poletíme? Dynamika i energie, díky nimž je vítají kluby i festivaly Čech, se letos, v roce oslav jejich patnáctin, dařilo přenést na „živák“ Best of do gramofonu s podtitulem 15 let ve vzduchu. Nejen live CD na dvojkoncertě z Flédy v Brně s Poletíme? je tématem rozhovoru s lídrem i výtvarníkem Rudou Brančovským. Kapela pobaví v klubu Attic v Litvínově, 15 let tour tu začne od 20 hodin už v sobotu 25. listopadu.
6 fotografií

Baví-li se lidi, bavíme se i my, ví Poletíme? z Brna. Kapela míří do Litvínova

Volný čas
Vyhlášení výsledků festivalu Šumava Litera.
Již podeváté se konal ve Vimperku literární festival Šumava Litera. Letošní téma, odkazující ke 100. výročí úmrtí Karla Klostermanna, bylo “Učitelé a školy na Šumavě a v Bavorském lese”. V průběhu celého minulého týdne se konaly v jihočeském městečku a jeho okolí přednášky, projekce a debaty, všechny tématicky zaměřené na učitele, Šumavu, její dějiny a literární poklady.

Vimperský knižní festival Šumava Litera zná vítěze

Čtenář reportér
Marek Novotný, Max Makagonov.
/FOTO/ Knihovna v žitavské Solnici ukrývá příjemný sál jako stvořený pro klubové koncerty. O sobotním večeru už je v celém okolí Salzhausu parkování zdarma – to jen tak na okraj pro ty, kteří třeba jen kvůli takové maličkosti s návštěvou žitavských koncertů váhají, je tu klid, lidé buď doma anebo na koncertě festivalu Mandava Jazz – Marek Novotný Quartet. Naprosto přirozený a neokázalý je začátek – muzikanti sedí de facto mezi lidmi a v jednu chvíli se zvednou a jdou k nástrojům. Tohle je Mandava Jazz. Žádná hra na hvězdy a čumily, ale spontánní zážitek na obou stranách a možnost debaty kohokoli s kýmkoli. Však se tentokrát po koncertu s muzikanty povídalo skoro půl hodiny – jen tak, neplánovaně.
6 fotografií

Čeští jazzmani ohromili Žitavu na dalším z řady koncertů Mandava Jazzu

Čtenář reportér