ŠTÍTEK: festival

Snímek jednoho ze soutěžních filmů letošního MFOF.
Do dvaceti měst v České republice a také v Polsku zavítá letos program jednadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů (MFOF). Ten začíná 18. října v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě a zakončí ho vyhlášení nejlepších filmů s předáním cen přítomným filmařům v přímém televizním vysílání TV NOE v sobotu 9. prosince.

Podzim plný adrenalinu aneb Outdoorové filmy nejen v Ostravě

Volný čas
Milan Krejsa z Krupky.
Miluje muziku, houbaření a vandr. Milanu Krejsovi z Krupky se hodně pod kůži dostaly písně Karla Kryla, hrát je začal už na učňáku. S kytarou objel několik festivalů. Úspěšný byl třeba na Portě v Ústí nad Labem, kde vyhrál autorskou část společně s Marií Havlovou. „To moje vandrování za muzikou po festivalech mi krapet překopalo plány. Prodal se barák, přišel rozvod a zůstal jsem zase jen se svoji muzikou a mými koníčky,“ svěřil se Milan Krejsa.

V srdci je koňák, v uších mu zní Kryl. Je nadčasový, říká Milan Krejsa z Krupky

Teplicko
Úvodní koncert prologu Československého jazzového festivalu v Přerově patřil ve čtvrtek večer zpěvačce Heleně Vondráčkové, kterou na pódiu doprovodili špičkoví muzikanti z Charlie bandu. Přerovské publikum ocenilo zpěvačku bouřlivým aplausem a nechyběly a
/VIDEO/ Méně známou jazzovou tvář legendy české populární hudby Heleny Vondráčkové, ale také funk-soulový nářez amerického zpěváka Raye Greena nabídl ve čtvrtek večer prolog tradičního přerovského festivalu. Na hlavní program jubilejního čtyřicátého ročníku Československého jazzového festivalu se mohou posluchači těšit už příští týden - třídenní svátek potrvá v Městském domě od čtvrtku 19. do soboty 21. října.
43 fotografií

Možná ještě natočím jazzovou desku, prozradila v Přerově Helena Vondráčková

Přerovsko
Ilustrační foto
Před námi je víkend plný zábavy a kreativity. V pátek se v Horním parku ve Znojmě koná Dýňová stezka plná úkolů a překvapení pro děti. V sobotu se zase můžete těšit na Burčák Fest v Moravském Krumlově, který chystá spoustu skvělého burčáku, vína, a také hudby. Přijďte si užít podzimní atmosféru a radost ze společných zážitků. 

Tipy na víkend na Znojemsku: Dýňová stezka i festival plný burčáku

Cestujeme
Ohlédnutí za setkáním milovníků nejostřejších pochoutek u břeclavského zámku. Archivní foto.
Nadcházející víkend bude na Břeclavsku ve znamení jídla. V sobotu se v areálu pod břeclavským zámkem koná kulinářský festival pikantních a pálivých jídel "Kotle hoří dál". Kdo se odváží, muže vyzkoušet nejostřejší pálivé pochoutky. Ve stejný den, u Cykloterasy Na Bažině, se můžete těšit na "Gulášfest na Bažině", kde se utkají milovníci vaření gulášů. Jejich vůně vás bude dráždit celý den. 
39 fotografií

Tipy na víkend na Břeclavsku: Ochutnávka nejostřejších jídel i guláše

Cestujeme
V kultovním pražském Kinu MAT proběhla ve čtvrtek 5.října tisková konference k blížícímu se 26. ročníku Sportfilmu.
Liberec hostí 26. ročník Mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm, který se letos v městě pod Ještědem uskuteční v termínu od čtvrtka 12. do neděle 15. října. Festival nabídne nejen zajímavou sportovní podívanou, ale otevře i mnoho témat diskutovaných ve společnosti. Vedle filmových projekcí je na letošním programu také řada besed a výstav. Nebude chybět ani konference Mental health a sportovní eventy.
8 fotografií

V Liberci začíná festival sportovních filmů. Program láká na řadu besed a výstav

Volný čas
Kapela Gamba Blues Band.
/VIDEO/ To nejlepší z tvorby Boba Dylana zazní už v pátek na Festivalu Křídla v kulturním domě v Křídlech u Nového Města na Moravě. Koná se tam totiž dvoudenní festival věnovaný nejen tomuto hudebnímu velikánovi. Hvězdou pátečního programu bude bubeník Winston A. Watson junior, který s Dylanem hrál více než čtvrt století. Sobotní program potom sází na mladší kapely alternativnějšího rázu.
16 fotografií

Festival v Křídlech bude poctou Bobu Dylanovi. Přijede i jeho bubeník

Volný čas
Michal Rolčík, vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu ve Vyšším Brodě.
Michal Prokop Trio, stezka odvahy a lampionový průvod, Krampus Lauf. To je jen pár blížících se akcí, které má ve Vyšším Brodě nově „pod palcem“ Michal Rolčík, který je od léta vedoucím tamního Odboru kultury a cestovního ruchu. Muž, který má za sebou práci pro velké festivaly Rock for People nebo United Islands, chce dát dění ve městě nový impuls.
22 fotografií

Nový šéf kultury ve Vyšším Brodě: chceme více oživit klášterní zahradu či kino

Českokrumlovsko
Izraelský voják na místě festivalu Supernova, kde ozbrojenci Hamásu zabili více než 260 lidí a další unesli.
Hudební festival Supernova nedaleko Pásma Gazy měl být odreagováním pro mnoho lidí. Organizátoři akce slibovali nádherné výhledy a víkend plný lásky a porozumění za doprovodu skvělé hudby. Někteří lidé i tak na událost odjížděli s vědomím, že by se mohly objevit rakety. Že se ale z festivalu stanou krvavá jatka s doprovodem staccata automatických pušek, nikoho nenapadlo ani v tom nejhorším snu.
7 fotografií

Lidé byli jako lovná zvěř. Objevily se další detaily masakru festivalu v Izraeli

Svět
Fenomenální hornista Radek Baborák bude hlavní postavou druhého koncertu letošního 56. ročníku Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové. Ten pokračuje koncertem, který bude stejně jako zahajovací také orchestrální. Ve čtvrtek 12. října 2023 se od 19:00 v Hankově domě představí komorní orchestr Pražští komorní sólisté. Dirigentem a zároveň sólistou bude bývalý sólohornista Berlínské filharmonie Radek Baborák.
3 fotografie

Bývalý sólohornista Berlínské filharmonie zahraje na koncertu ve Dvoře Králové

Čtenář reportér
Stěhování sochy Ježíše Krista z chrámu svaté Barbory
Barokní kamenná socha Ježíše Krista z chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře, která začátkem září sehrála svou roli na čáslavském festivalu Dvorky, je jednou velkou záhadou. Přestože před časem prošla poměrně složitým restaurováním, dodnes se nepodařilo zjistit, kde byla původně umístěna ani kdo je jejím autorem. Otazník visí i nad tím, jak měla vlastně socha osobu Ježíše znázorňovat, jestli jako rozjímajícího nebo bolestného.
11 fotografií

Záhada sochy Krista z katedrály svaté Barbory. Nikdo neví, kde se vzala

Kutnohorsko
Anna Paulová na 17. ročníku Klášterních hudebních slavností.
Poslední ze 17 koncertů uzavřel v sobotu 30. září 17. ročník Klášterních hudebních slavností, jediného hudebního festivalu, který přináší hudební zážitky do srdce Jeseníků od května do září. Stejně jako prologu na začátku festivalu, se jeho závěru ujala nejlepší česká klarinetistka, rezidenční umělkyně festivalu v roce 2023 Anna Paulová, a to po boku Pražského komorního orchestru.
3 fotografie

Klášterky zakončil famózní výkon Anny Paulové v šumperském divadle

Čtenář reportér
Karolína Nosková, její maminka Eva Zoltánová a její babička Eva Cigánková
Babička po šedesátce putovala stovky kilometrů pěšky jen s kamarádkou, bez jistoty noclehu nebo jídla. Maminka procestovala Evropu, USA a Kanadu s pouličním hudebníkem. A vnučka? Ta jezdila s rodiči po světě v obytné Avii již dva týdny po narození. Deník v novém seriálu Ženy tří generací přináší příběh prvních tří dam, které krom krve spojuje i část jejich životní cesty.
9 fotografií

Máme boty z toulavého telete, shodují se babička, maminka i dcera

Česko
Vyprošťování mrtvých a zraněných v Pásmu Gazy
Muži s automatickými zbraněmi v sobotu bez rozmyslu útočili na obytné domy, ale i na návštěvníky tanečního festivalu, když palestinské radikální hnutí Hamás proniklo na izraelské území z Pásma Gazy. Vypovídají o tom svědectví Izraelců publikovaná v médiích den po útoku, který šokoval Izrael a celý svět. Jedna žena vylíčila, že všude kolem ní umírali lidé.
43 fotografií

Teď umřu. Svědci popsali řádění ozbrojenců v Izraeli, stříleli i na festivalu

Svět
Maker Faire v Liberci.
/FOTO, VIDEO/ Na třicet tvůrců se představilo na třetím ročníku světové přehlídky kreativity, aby návštěvníkům představili teoreticky i prakticky své vynálezy, zasvětili do tajů svých projektů a zapojili do workshopů. Maker Faire se uskutečnil v krajském městě už potřetí a do prostor libereckého podnikatelského inkubátoru LIPO.ink přilákal stovky zvídavých zájemců, mezi nimiž nechyběla ani mladá generace.
39 fotografií

Kutilství, technologie i zábava. Vynálezci předvedli v Liberci svět bez hranic

Liberecko
Helena Vondráčková
Ve znamení jazzu a setkávání fanoušků tohoto hudebního žánru v přerovském „měšťáku“ se nese už tradičně měsíc říjen. Prolog Československého jazzového festivalu startuje ve čtvrtek 12. října a jednou z jeho hlavních hvězd bude populární česká zpěvačka Helena Vondráčková, která se tak vrací k počátkům své pěvecké kariéry. S jazzem totiž začínala interpretací Gershwinových skladeb.

Jazzový svátek v Přerově klepe na dveře, na prologu zazpívá Helena Vondráčková

Přerovsko
Vinný košt & festival chutí v Příbrami.
/FOTO, VIDEO/ Další víkend časného podzimu je před námi. Zůstanete doma, nebo vyrazíte za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky  tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na jarmarky, festivaly, pochody, drakiády, vinné košty, ale třeba i na sraz historických vozidel, kde se bude závodit na šlapacích autíčkách, seznámení se sportem spojujícím golf a házecí disky nebo na lanovou dráhu se spoustou překážek při zemi i blízko nebi. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
135 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam o víkendu? Babí léto nabízí ve středních Čechách spoustu akcí

Cestujeme
Z 30. ročníku Drakiády na letišti v Rakovníku.
/FOTO, VIDEO/ Další víkend časného podzimu je před námi. Zůstanete doma, nebo vyrazíte za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky  tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na jarmarky, festivaly, pochody, drakiády, vinné košty, ale třeba i na sraz historických vozidel, kde se bude závodit na šlapacích autíčkách, seznámení se sportem spojujícím golf a házecí disky nebo na lanovou dráhu se spoustou překážek při zemi i blízko nebi. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
100 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam o víkendu? Babí léto nabízí ve středních Čechách spoustu akcí

Cestujeme
Z podzimního srazu veteránů na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou.
/FOTO, VIDEO/ Další víkend časného podzimu je před námi. Zůstanete doma, nebo vyrazíte za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky  tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na jarmarky, festivaly, pochody, drakiády, vinné košty, ale třeba i na sraz historických vozidel, kde se bude závodit na šlapacích autíčkách, seznámení se sportem spojujícím golf a házecí disky nebo na lanovou dráhu se spoustou překážek při zemi i blízko nebi. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
32 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam o víkendu? Babí léto nabízí ve středních Čechách spoustu akcí

Cestujeme
Burza na letišti ve Velké Dobré přilákala přes tři tisíce sběratelů.
/FOTO, VIDEO/ Další víkend časného podzimu je před námi. Zůstanete doma, nebo vyrazíte za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky  tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na jarmarky, festivaly, pochody, drakiády, vinné košty, ale třeba i na sraz historických vozidel, kde se bude závodit na šlapacích autíčkách, seznámení se sportem spojujícím golf a házecí disky nebo na lanovou dráhu se spoustou překážek při zemi i blízko nebi. Stačí si vybrat - a vyrazit.  
17 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam o víkendu? Babí léto nabízí ve středních Čechách spoustu akcí

Cestujeme
V Trutnově začal 42. ročník mezinárodního hudebního festivalu
Pět koncertů, tedy pět výjimečných večerů, tvoří program letošního 42. ročníku Trutnovského podzimu. Původně se festival zaměřoval na komorní hudbu, jako už pravidelně v posledních letech ale znovu nabídne širší žánrové rozkročení. V úterý večer začal vystoupením tria Kateřina Englichová (harfa), Alžběta Poláčková (soprán), Vilém Veverka (hoboj).
26 fotografií

FOTO: V Trutnově začal 42. ročník mezinárodního hudebního festivalu

Volný čas