ŠTÍTEK: festival

Anifilm 2024
Nevšední vizuální zážitek přinese Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Liberci. Letos se zaměří na propojení výtvarného umění s animací a specifický žánr voděných loutek ve filmu. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní snímky, která překlenují hranice mezi oběma světy a představují nový rozměr animovaného filmu.

VIDEO: Anifilm 2024: Známe filmové skvosty, které festival nabídne

Liberecko
Mathias Kirschnereit
Ve středu 1. května zazní první z koncertů 19. ročníku festivalu Za poklady Broumovska. Během festivalové předehry, která začne v 18 hodin v Opatských sálech broumovského kláštera, se představí rezidenční umělec festivalu, německý klavírista Matthias Kirschnereit. Hlavní program festivalu, který potrvá až do konce srpna, láká posluchače na koncert s hudbou amerického kultovního snímku The Blues Brothers, vystoupení klavíristů Ivo Kahánka a Miroslava Sekery, recitál Malý princ s Janem Cinou, koncerty Filharmonie Hradec Králové a Jihočeské komorní filharmonie se sólistkou Zuzanou Rzounkovou a mnoho dalšího. Rezidenční skladatelkou festivalu je Sylvie Bodorová, festival tak představí v rámci léta průřez její tvorbou.
4 fotografie

Festival Za poklady Broumovska přichází s prvomájovou předehrou

Náchodsko
Na nebi v Plasích se při Dni ve vzduchu opět objeví i stíhačky Jas 39 Gripen vzdušných sil armády ČR.
Řadu hojně navštěvovaných akcí nabízí víkendový program na Plzeňsku. Koná se Den ve vzduchu v Plasích, poběží se Půlmaraton Plzeňského kraje, na dobré plzeňské i bavorské pivo bude možná zajít do Depa na Treffpunkt, milovníci vína zamíří do centra Plzně na jarní vinařský festival a ti, co se rádi zakousnou do burgeru nejspíš nevynechají třídenní Burger Street Festival v Prazdroji. Až do neděle pak potrvají Dny dobrovolnictví.

Tipy na víkend: Den ve vzduchu, půlmaraton, Treffpunkt a festival vína

Volný čas
Prodaná nevěsta.
Jihočeské divadlo připravilo v rámci projektu České Budějovice Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028) již na tento rok několik divadelních představení pod širým nebem nebo na neobvyklých scénách v rámci festivalu Jižní Svéráz a do budoucna má s tímto žánrem další plány. Festival Jižní Svéráz, na němž se podílí kromě Jihočeského divadla také Divadlo Continuo nebo REZI.DANCE Komařice, je podle ředitelky Jihočeského divadla Martiny Schlegelové jednou z hlavních linek EHMK 2028 pro tento rok.
13 fotografií

Netradiční místa, kurz pěvců, Kroj Pride. Divadlo se chystá na EHMK 2028

Českobudějovicko
Country festival Starý dobrý western, Bystřička u Vsetína, srpen 2023
Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by letos rozhodně neměli uniknout milovníkům muziky na Valašsku. Těšit se můžou na metalový nářez ve Staré Vsi, pohodu v Krnově a dračí lodě na Slezské Hartě.
77 fotografií

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Valašsku

Volný čas
Dny města Kladna.
Letní festivalová sezona se nezadržitelně blíží i na Kladensku a milovníci hudebních akcí už teď nakupují vstupenky v předprodejích. Některá hudební setkání pod širým nebem jsou i zdarma, jinde je vstupné dobrovolné s přispěním na dobrou věc. Stačí si vybrat. Podle toho kdo na co sází, ať je to rock, popík, metal, folk, country nebo třeba dechovka.
74 fotografií

Letní festivalová sezona nabídne jubilejní Valník i nadupané Dny města Kladna

Volný čas
Duhový pochod v ulicích Brna.
/VIDEO/ Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.
39 fotografií

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

Brněnsko
Duhový pochod v ulicích Brna
Do brněnských ulic se letos vrátí duhový průvod Pride na podporu sexuálních menšin. Naposledy se ve městě konal před čtrnácti lety, kdy se jej snažilo narušit asi sto padesát neonacistů. Ti mimo jiné házeli po účastnících průvodu vajíčka a dlažební kostky a pokusili se spálit duhovou vlajku. Ještě vyhrocenější byl průvod v roce 2008, kdy neonacisté útočili slzným plynem, pěstmi i zápalnými láhvemi.
39 fotografií

Létala na ně dlažba, zápalné lahve. Duhový průvod Pride v Brně bude s ochrankou

Regiony
Přehrady Fest na Seči mají velmi lákavý program.
K nadcházejícím měsícům patří slunce, dobrá nálada a festivaly. Deník přináší přehled těch největších letních akcí na Chrudimsku. Například na Seči se v srpnu opět rozběhne PŘEHRADY FEST a tentokrát diváky potěší Divokej Bill, stálice festivalu Jelen a dále kapely UDG, Poletíme? nebo Pokáče a Sofiana Medjmedje.

Výběr Deníku: TOP letní festivaly na Chrudimsku. Na který zavítáte?

Chrudimsko
Festival FM CITY FEST v areálu textilky Slezan, 24. června 2023, Frýdek-Místek.
Jaro a léto patří hudební festivalům. Redaktoři Deníku si roztáhli festivalovou mapu Česka a vybrali pro čtenáře trojici akcí, které by neměli milovníkům muziky na Frýdecko-Místecku uniknout. Těšit se můžou na jeden z největších tuzemských hudebních festivalů ve Frýdku-Místku, roztančenou atmosféru na Čeladné a také na originální dramaturgii frýdeckých umělců a patriotů.
88 fotografií

Výběr Deníku: TOP 3 hudební festivaly na Frýdecko-Místecku

Volný čas
Třídenní Svatovavřinecké hody v Přerově začaly v pátek odpoledne koncerty na náměstí T. G. Masaryka. K největším tahákům programu patřilo vystoupení vizovické skupiny Fleret, která na pódiu oslavila své čtyřicátiny staršími a téměř zapomenutými skladbami,
Petiční archy s podpisy více než jedenácti set lidí, kteří požadují změnu místa konání obřího festivalu Velká Morava fest, předali na pondělním jednání zastupitelstva organizátoři protestu vedení radnice. Pod petici se podepsalo na 1121 lidí, další ji podpořili on-line. Zatímco stěžovatelé chtějí chránit „rodinné stříbro“ Přerova, radní jsou přesvědčeni o tom, že festival pro klidnou lokalitu v sousedství Národní přírodní rezervace Žebračka a lagun nepředstavuje hrozbu. Akce se má uskutečnit 13. července a vystoupí na ní třeba Ewa Farna, kapela No Name nebo Michal Hrůza.
22 fotografií

Petice proti festivalu vzbudila rozruch. Změna místa se zatím neplánuje

Přerovsko