ŠTÍTEK: festival

Bezva parta: Radost a láska nás nabíjí energií
V samotných počátcích ambiciózního projektu se sešla parta nadšenců, která chtěla připravovat zážitkové akce na míru. Tehdy jim byl největší odměnou úsměv a radost. Postupem času už litoměřická Bezva parta Adély Markové musela rozšířit nabídku akcí nejen pro školy či města, ale i pro firmy a širokou veřejnost napříč všemi generacemi. A v roce 2019 rozjeli i největší rodinný festival v Česku – Bezva Fest.
19 fotografií

Bezva parta umí bavit lidi. Pořádá festivaly i tábory pro babičky s vnoučaty

Příběhy a rozhovory
Diváci v Krumlově na festivalu Jeden svět uvidí i film Neviditelný národ o  prezidentce Tchej-wanu Cchaj Jing-wen.
Boj Tchaj-wanu za nezávislost na Číně, pohled do brutálního života v Severní Koreji, český dokument o jednom nápadu na vyřešení klimatické krize, izraelsko-palestinský konflikt nebo uprchlíci na polsko-běloruské hranici, to jsou témata, která otevře březnový festival Jeden svět, který se představí v krumlovském městském divadle a v divadelní kavárně Ántré. Začíná 21. března. 
4 fotografie

Festival Jeden svět v Krumlově představí sedm dokumentů a také jeden hraný film

Českokrumlovsko
Lughnasad 2022.
Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad letos již poosmnácté otevře brány oppida keltského skanzenu Země Keltů v Nasavrkách. Festival konající se tradičně na konci července, láká nejen na možnost seznámení se s životy dávných Keltů, Germánů a Římanů, ale současně i na bohatý kulturní program pro děti i dospělé.

Pozvánka: Odhalte příběhy slavných předků na festivalu Lughnasad

Čtenář reportér
Koncert kapely Kryštof. Ilustrační foto.
Letošní rok je významný pro Opavu. Uplynulo totiž 800 let od jejího založení. Pozdvižení mezi některými Opavany vyvolal dvoudenní festival Opava Slaví Fest 800, který má být třešničkou na dortu velkolepých oslav. Jeho součástí jsou koncerty hvězdných kapel z Česka i Slovenska. Lidé na vstupném zaplatí až 800 korun. Čím město zdůvodnilo své kroky? Na konci článku najdete celý program festivalu - placené i neplacené části.
76 fotografií

Osm set za osm set let. Opavané nechtějí platit vstupné na oslavy města

Opavsko
Malá návštěvnice Kadaňského pohádkového festivalu v roce 2023.
Kadaňské Kino Hvězda bude i v letošním roce hostit akci, která si získala pozornost nejednoho pohádkového nadšence. Od od 28. do 31. května 2024 se uskuteční třetí ročník Kadaňského pohádkového festivalu. Akce, která v loňském roce přilákala do kadaňského Kina Hvězda stovky pohádkových nadšenců, má ambice uspět a předčit očekávání i letos a nejen to.

Kadaň se potřetí promění v pohádkové království při oblíbeném festivalu

Čtenář reportér
Sean Paul. Foto: se souhlasem Colours of Ostrava
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po loňském jubilejním 20. ročníku největšího hudebního festivalu u nás, který potkaly menší komplikace kvůli odřeknutí účasti dvou z hlavních hvězd, se očekávalo, že organizátoři vytáhnou trumfy. Doplnění line-upu lze ještě očekávat, přesto už nyní slibuje promotérský tým hudbu z více než třiceti zemí a šesti světadílů. Dosavadní oznámené hvězdy Lennyho Kravitze, Jamese Blakea či Sama Smithe doplňuje třeba Sean Paul. Meltingpot letos zacílí také na umělou inteligenci.
38 fotografií

21. Colours of Ostrava slibují nejlepší sobotu vůbec. Kdo vystoupí a co novinky

Ostravsko
Film s názvem Hranice Evropy.
Chudoba, problémy spojené s ekologií, neutěšené pracovní podmínky. Nejen tato témata nabídne Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Diváky uvítá ve znojemském kině Svět od 19. do 22. března. Nabídne školní projekce, osm večerních snímků, několik diskuzí se speciálními hosty a také doprovodný program v nízkoprahovém zařízení Coolna nebo ve Staré pekárně.

Festival Jeden svět ve Znojmě. Zve na akce v kině, Coolně i Staré pekárně

Volný čas
Dvě dámy, které se starají o návrat filmového festivalu Jeden svět do Kladna - vpravo hlavní koordinátorka Sabina Škrabská a vedle ní Anežka Vlasáková.
/ROZHOVOR/ Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět, který poukazuje na situaci v mnoha koutech modré planety, už mezi Kladeňáky zavítal dvanáctkrát, ale v roce 2019 to bylo naposledy. Pauzu způsobil covid, nicméně netrvala věčně. Kvarteto mladých dívek a žen Michaela Diviš, Sabina Škrabská, Natálie Huptychová a Anežka Vlasáková se do pořádání akce vložilo veškerou svou silou a energií, a tak se bude ve dnech 18. - 20. dubna hrát. 

Do Kladna se vrací festival Jeden svět. Diváci se mohou těšit na osm snímků

Kladensko
Držitelkou Zlatého střevíčku je také herečka Zlata Adamovská. Převzala jej na Zlín Film Festivalu v roce 2023.
Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu hned dvěma známým filmovým osobnostem. Na zahajovacím ceremoniálu ji převezme režisér a scénárista Hynek Bočan. Závěrečný večer bude zase patřit českému herci a komikovi Bolku Polívkovi. Letošní 64. ročník filmového festivalu ve Zlíně se uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června.
15 fotografií

Zlatý střevíček na festivalu ve Zlíně letos obdrží Hynek Bočan a Bolek Polívka

Volný čas
Z festivalu Brod 1995.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Festival Brod 1995 přivítá v sobotu 17. srpna na dvou stageích dvanáct kapel a interpretů z Čech i Slovenska. Mezi headlinery patří zpěvačka Aneta Langerová, která vystupovala na svém prvním festivalu před 20 lety právě v Českém Brodě, písničkář Tomáš Klus, slovenské stálice No Name a Horkýže Slíže i crazy metalová kapela Trautenberk.
113 fotografií

Festival Brod 1995 má novinku. Ušetří fanoušci muziky, kteří dorazí ve skupině

Čtenář reportér
Ohlédnutí za 63. Zlín Film Festivalem.
Připravovaný ročník nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež na světě už má své pevné obrysy. 64. Zlín Film Festival opět nabídne program napříč generacemi, přinese seriály pro mladé, ale připomene také výročí známých filmových tvůrců. Zlatý střevíček si letos odvezou Hynek Bočan a Bolek Polívka. Festival se letos uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června.
29 fotografií

64. Zlín Film Festival ovládne centrum Zlína. Co všechno letos nabídne?

Volný čas
Knižní festival na Černé louce, ilustrační foto.
Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku si můžete zajít na Knižní festival konaný v areálu výstaviště na Černé louce společně s výstavou Dovolená 2024. S dětmi se pobavíte v Zoo Ostrava nebo na výstavě SvětLEGO kostek. A to zdaleka není vše. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje. Zde je naše nabídka.

Víkendové tipy: v Ostravě na Knižní festival, Svět lega, ochutnávku vína a hokej

Ostravsko
V plzeňských Černicích se uskuteční unikátní nožířská výstava, jaká se na západě Čech už dlouho nekonala.
V nabídce víkendových akcí v Plzeňském kraji je například unikátní výstava nožů v plzeňských Černicích, pivně-kulturní festival Brūstok v DEPO2015, cestovatelský festival v Měšťanské besedě, vyhánění zimy v plzeňské zoo, do Šeříkovky přijedou zahrát metalové legendy Citron a Metalinda, do Divadla Pod Lampou brněnská kapela Animé. Na své si přijdou i milovníci železničních modelů.

Tipy na víkend: Výstava nožů, pivní i cestovatelský festival a vyhánění zimy

Volný čas
22. ročník divadelní přehlídky Valašské křoví se uskuteční ve Slavičíně od 6. do 9. března 2024.
Začátek března mají příznivci divadla na Zlínsku neodmyslitelně spjatý s přehlídkou Valašské křoví. Od 6. března se slavičínská sokolovna na pět dní promění ve velké jeviště, na kterém se potkávají amatérští, poloprofesionální i profesionální umělci. Herci, dramaturgové, režiséři, scénografové, šéfové kamenných divadel, pedagogové z DAMU i JAMU, divadelní vědci, ale také malíři a hudebníci.
6 fotografií

Divadelní práce v malém městě, to není jako naplnit jednorázově O2 arénu

Volný čas
Krajský úřad Karlovarského kraje. Ilustrační foto.
Festival Maker Faire, respektive jeho pořadatel - společnost Make More, dostane od Karlovarského kraje individuální dotaci ve výši 200 tisíc korun. Akce, jež propojuje kutily, vynálezce, inovátory, kreativce a širokou veřejnost, se uskuteční v prostorách Spa Hotelu Thermal 23. března.

Karlovarský Maker Faire nabídne atraktivní program

Karlovarsko
Spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová bude mezi hosty Festivalu knihy v Ostravě.
Koreanistku Ninu Špitálníkovou, spisovatelky Halinu Pawlowskou, Alenu Mornštajnovou, Evu Tvrdou, Kamilu Hladkou, novinářku Petru Procházkovou, záhadologa Arnošta Vašíčka, slavného mořeplavce Richarda Konkolského či fotbalovou legendu Antonína Panenku a mnoho dalších známých osobností nabídne letos pátý ročník knižního festivalu Ostrava 2024. Ten se uskuteční 1. a 2. března na Černé louce. 
3 fotografie

Ostravské návraty Markéty Hejkalové: bude hostem na Knižním festivalu v Ostravě

Ostravsko
Aleš Brichta bude hlavní hvězdou festivalu Roc na Plumlově 2024
Nářez. Jízda, smršt. Prostě letní rockový festival jak má být. Rock na Plumlově 2024 už zná svůj přesný termín, konkrétně si ve vašem diáři zakřížkujte 8. června 2024. Svátek bude mít zrovna Medard. Snad se tedy nenaplní nejznámější pranostika vážící se k tomuto dni „Medardova kápě - čtyřicet dnů kape“ a naopak legendární festival se odehraje zalitý sluncem. Tak neváhejte a zajistěte si vstupenky v předprodeji za příznivé ceny. Právě nyní na jejich koupi probíhá „valentýnská“ akce.
11 fotografií

Nová adresa i energie, stejná vášeň pro hudbu. Rock na Plumlově mění scénu

Regiony
Aleš Brichta bude hlavní hvězdou festivalu Rock na Plumlově 2024
Nářez. Jízda, smršt. Prostě letní rockový festival jak má být. Rock na Plumlově 2024 už zná svůj přesný termín, konkrétně si ve vašem diáři zakřížkujte 8. června 2024. Svátek bude mít zrovna Medard. Snad se tedy nenaplní nejznámější pranostika vážící se k tomuto dni „Medardova kápě - čtyřicet dnů kape“ a naopak legendární festival se odehraje zalitý sluncem. Tak neváhejte a zajistěte si vstupenky v předprodeji za příznivé ceny. Právě nyní na jejich koupi probíhá „valentýnská“ akce.
11 fotografií

Rock na Plumlově mění scénu: nová adresa, nová energie, stejná vášeň pro hudbu

Prostějovsko