ŠTÍTEK: festival

Od pátku do neděle se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostila oblíbený Čokoládový festival
Čokoláda s příchutí slaniny, sladké svatební kytice, čokovíno, čokopivo, bonbóny všech barev a náplní, pralinky a makronky, orientální sladkosti nebo horká čokoláda různých příchutí. Od pátku 9. února do neděle 11. února se stala rájem milovníků všeho sladkého plzeňská Olympie, která hostí další ročník oblíbeného Čokoládového festivalu. Ve vstupní hale tam nabízí své speciality u svých stánků více než padesátka vystavovatelů.
55 fotografií

Stovky lidí mlsaly v Plzni čokoládu. Konal se tu Čokoládový festival

Plzeňsko
Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.
Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Volný čas
Ilustrační foto
Premiéra hudebního festivalu Velká Morava fest, na kterém mají 13. července v Přerově vystoupit například Ewa Farna, zpěvák Michal Hrůza nebo kapela No Name, budí emoce. Iniciátoři petice, která v těchto dnech koluje po městě, požadují změnu místa konání - festival se má totiž uskutečnit ve vyhlášeném přerovském parku Michalov.

Petice proti obřímu festivalu v parku. Velká Morava fest budí emoce

Olomoucko
Miloslav Dohnal, Pomáháme městu - ODS a nezávislé osobnosti
/ANKETA/ Přerovem v těchto dnech koluje petice, která usiluje o to, aby se nultý ročník letního festivalu Velká Morava fest nekonal v parku Michalov. Obavy petentů, kteří nechtějí, aby chloubu města během festivalu poničili vandalové, radní vyvracejí. Podle náměstka primátora Miloslava Dohnala (Pomáháme městu - ODS) je festival organizačně zajištěn tak, aby k devastaci městského majetku nemohlo dojít.
120 fotografií

Miloslav Dohnal: Festival v Michalově oživí kulturu v Přerově

Přerovsko
Na hudební festival Velká Morava fest v Přerově přijede koncertovat i česká slavice roku 2023 Ewa Farna.
/ANKETA/ Obří hudební festival Velká Morava fest, na kterém mají 13. července v Přerově vystoupit například vítězka ankety Český slavík Ewa Farna, zpěvák Michal Hrůza nebo kapela No Name, budí emoce. Iniciátoři petice, která v těchto dnech koluje po městě, požadují změnu místa konání - festival se má totiž uskutečnit ve vyhlášeném přerovském parku Michalov.

Přerované brojí peticí proti obřímu festivalu v parku Michalov. Hlasujte

Přerovsko
Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.
Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.
54 fotografií

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Liberecko
Fifty. Soutěžní představení Dejvického divadla bylo v Pardubicích vyprodané za dvě minuty.
Soutěžní přehlídka nejlepších divadelních komedií začíná v pondělí 22. ledna ve Východočeském divadle Pardubice (VČD). Diváci mohou během Grand festivalu smíchu navštívit sedm nejlepších komedií, které vybrala dramaturgyně Jana Uherová. Akce se tak vrací do svého tradičního termínu na přelomu ledna a února. Loni se kvůli obavám z toho, aby ho nenarušila covidová pandemie jako v předchozích letech, konal festival až v dubnu.
7 fotografií

V Pardubicích začíná festival smíchu. Na Trojana bylo vyprodáno za dvě minuty

Volný čas
Do 23. ledna se v plzeňském DEPO2015 bude konat festival zábavy pro nejmenší děti KUK.
Naplno se rozjela plesová sezona, v kraji se tak chystá řada bálů, ať už je pořádají město, městys či zájmové spolky. Pro nejmenší pokračuje dál festival KUK v plzeňském Depu, turisté mohou vyrazit na Kašperk či zámek Zbiroh, pro chovatele je připravena výstava v Želčanech a v bazénu v Rokycanech budou o nejlepší snímek pod hladinou soutěžit fotografové. V plzeňské Šeříkovce oslaví 20 let kapela Abba Stars, svoji novinku představí v Divadle Pod lampou metalový Llyr, rockery možná naláká Hromfest v Hromnici a ve Stříbře zazpívá Jan Bendig.

Tipy na víkend: Nejmenší zabaví festival KUK, pro velké se chystají plesy

Volný čas
Ilustrační foto
Město Jičín je nyní držitelem všech práv a licencí k festivalu Jičín – město pohádky. Zajistí pořádání letošního ročníku. Zároveň hledá nejlepší, dlouhodobě udržitelnou právní formu jeho fungování a organizování. Doposud festival fungoval na základě nadačního fondu, který ovšem na podzim 2023 odevzdal veškerá práva a licence právě městu.

Jičín hodlá zajistit dlouhodobé fungování pohádkového festivalu

Jičínsko
Koláž, Mirai Navrátil a Gevorg Avetisjan.
Marlenka se stěhuje. Také FM City Fest se stěhuje. Obojí na jedno místo. Hudební festival dříve a dočasně, výrobce medových dortů později a natrvalo. Majitel Marlenky Gevorg Avetisjan proto poskytl svůj nově vydražený areál zakladateli festivalu a frontmanovi známé kapely Mirai Navrátilovi, aby v něm dva roky akci pořádal. Chtěl za to jediné – zahrát při „otevíračce“ nového sídla své firmy. Nepochodil. Jaké jsou podle obou stran důvody?
30 fotografií

Marlenka poskytla areál pro FM City Fest. Koncert kapely Mirai nedostane. Proč?

Frýdecko-Místecko
Skutečský festival se blíží
Už jen 2,5 měsíce zbývá do zahájení 19. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Vstupenky jsou v prodeji a sedm různých koncertních prostor, (vedle Skutče festival hostuje také v Chrasti, Luži, Proseči a na Rychmburku v Předhradí) se pomalu zaplňuje.

Skutečský festival 2024 se blíží

Čtenář reportér
V dobách největší slávy v minulém století působilo ve městě na třicet školních a spolkových divadel. Nejvýznamnějším se stalo loutkové divadlo Vladimíra Matouška Radost.
/FOTOGALERIE/ Publikum bavili v Praze i rakouské Vídni, kde v dobách největší slávy pravidelně hostovali. Ještě v minulém století ve městě působilo na třicet školních a spolkových divadel. Až nyní, po více jak sto letech, se úspěšní břeclavští loutkáři dočkají vlastní expozice v místním kině. V plánu je i víkendový podzimní loutkářský festival.
46 fotografií

Břeclav uctívali jako mekku loutkového divadla. Dočká se expozice i festivalu

Břeclavsko
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.
Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Ostatní