ŠTÍTEK: Lenka Radová

Ilustrační fotografie.
Rakovník - Sraz vozů bude se bude konat v chatové osadě Višňová. V sobotu se pak kolona aut vydá na Husovo náměstí v Rakovníku.

Sraz vozů Mini Cooper

Volný čas
Ilustrační foto
Most - Středeční svátek Romů je plný paradoxů. Někteří se cítí Cikány. Romské děti neumí romsky. Hledají své kořeny. V Mostě jim má pomoci výstava Zaniklý svět, kde z obrazovky pozdravila Romy ministryně zahraniči USA.

Výstava Zaniklý svět posiluje romskou kulturu

Umění
Ilustrační foto
Zlínsko - Za hlídání dětí v jeslích na Zlínsku mohou rodiče zaplatit i šest tisíc korun měsíčně. Financují je totiž obce, které od státu nedostávají na jejich provoz žádný příspěvek. Přesto jsou kapacity v odděleních od jednoho do tří let jsou převážně plné.

Hlídání v jeslích? Stojí i šest tisíc

Zlínsko
Rodný dům hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta v Salcburku.
Potěhy/ Hned na dvě zahraniční cesty se měli možnost v letošním květnovém měsíci vypravit žáci Základní školy Potěhy. Nejprve v termínu od 19. do 23. května navštívili Londýn a okolí, aby si zopakovali nejen zeměpis, dějepis, ale především si procvičili anglický jazyk při domluvě v rodinách, kde byli ubytováni.

Děti z Potěh absolvovaly cesty za poznáním

Kutnohorsko
Pacienti upoutaní na nemocniční lůžko jsou pokaždé v ohrožení, že je někdo okrade, jak jen zamhouří oko.
Kladno, Slaný - Nárůst krádeží na nemocničních odděleních v Kladně i Slaném je nebývalý. Zdravotnický personál kromě toho, aby se věnoval náročné a zodpovědné práci, musí řešit desítky případů drobných krádeží.

Zloději nepohrdnou ani použitou zubní protézou

Česko
Ilustrační snímek.
Kladno - Každý rok je v České republice nalezeno kolem pěti mrtvých novorozenců. Na skládce, v popelnici, v lese. Babybox je jedinou možností jak je zachránit.

Babybox bude asi i v Kladně

Kladensko
Ilustrační foto.
ROKYCANY - Šestnáctý ročník běžeckého závodu Rokycanská desítka pořádá v sobotu na Masarykově náměstí AC Falcon. Start závodu je v patnáct hodin před radnicí, registrace sportovců je naplánována od 14.30 hodin v Zeleném domě a potrvá šedesát minut.

Rokycanská desítka se běží v sobotu

Ostatní sporty
Přemysl Švarc (uprostřed) si  běží pro účast  na mistrovství  Evropy.
PLZEŇ - Splnil svůj cíl. Přemysl Švarc si vybojoval účast na seniorském mistrovství Evropy v triatlonu, když v netradičním nominačním klání v Pardubicích skončil dvaadvacetiletý Plzeňan druhý hned za ostříleným Martinem Krňávkem.

Triatlonista Švarc zvládl boj o Evropu

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Kadaň - Do garantovaného programu kadaňské radnice se přihlásil pouze jeden projekt. Ten má šanci získat celou částku dvě stě tisíc korun.Možnost získat část peněz z dvousettisícové podpory, kterou město nabídlo na projekty zaměřené na kadaňskou mládež, využilo pouze jedno sdružení – Světlo.

O sociální granty se přihlásil jediný subjekt

Chomutovsko
Účastníci orientačního běhu Schengen.
Nový Vojířov, Haugschlag - Minulou sobotu zmizela dlouholetá hranice mezi Českou republikou a Rakouskem i pro příznivce orientačního běhu. V ranních hodinách se setkali vyznavači tohoto sportu u Lesního hotelu Peršlák, který leží jen sto metrů od státní hranice, a vyzkoušeli si výhody „bezhraniční“ přírody.

První schengenský orientační běh v okolí Peršláku

Ostatní sporty
Lenka Zemanová
PLZEŇ - Galeje, dřina, drill. Hodně silnými slovy provázela média vstup fotbalistů do zimní přípravy. Na dočerpání formy je v nejvyšší domácí soutěži vyhrazeno šest týdnů. Na úvod hráči honí fyzičku. Běhají, trápí těla v posilovně i na běžkách, a na začátku prošli kondičními testy. Pro Plzeňanku Lenku Zemanovou běžná záležitost.

Triatlonistka testovala fotbalisty

Ostatní sporty
V plaveckém bazénu se ve středu uskutečnily plavecké závody "O perníkového kapříka"
PRACHATICE - Plavecké závody "O perníkového kapříka" se ve středu odpoledne uskutečnily v plaveckém bazénu v Prachaticích. Slovo dostaly děti ve věku od čtyř do deseti let, které navštěvují kroužky plavání při Domu dětí a mládeže v Prachaticích. A atmosféra panovala výborná.
25 fotografií

Děti lovily z bazénu perníkového kapra

Prachaticko
Ilustrační obrázek
OLOMOUC -Bez elektřiny sedopoledne muselo obejít téměř 75tisíc lidí zOlomoucka. Olomoucká sídliště a okrajové části a několik okolních vesnic se bez proudu ocitly kvůli výpadku tranformátoru vrozvodně Olomouc-Holice. Energetici obnovili dodávky až po čtyřech hodinách.

Pondělí ráno: tma v domácnostech i na křižovatkách

Olomoucko
Ilustrační foto
VESELÍ NAD MORAVOU - Místo, kde se mohou scházet maminky s malými dětmi, dospívají, ale i starší lidé budou mít ve Veselí nad Moravou. Centrum pro rodinu zahájí totiž brzy svůj provoz.

Veselané budou mít nové centrum

Hodonínsko
Vanessa Fernandesová, 22letá Potrugalka, co už vyhrála 17 závodů Světového poháru i evropský titul v triatlonu.
HAMBURG - Dívka s rovnátky v zubech, kšiltem dozadu a očima polozavřenýma vypětím potvrdila pozici jedničky světového triatlonu. Titul mistryně světa jí ještě ve sbírce chyběl, ale už po pár set metrech závěrečného běhu bylo jasné, že k němu zbývá pár kilometrů.

Triatlonu vládne královna Vanessa

Ostatní sporty
Kateřina Vašková
OLOMOUC - Novou posilu má pro nadcházející sezonu interligy házenkářek DHK Zora Olomouc. Na Hanou přichází zkušená reprezentační spojka Kateřina Vašková (*1978). V celku by měla zaplnit mezeru vzniklou odchodem nejlepší střelkyně Kateřiny Růžičkové do druhé německé ligy.

Střelkyně Kateřina Vašková posílí Zoru

Ostatní sporty
Na tartanový ovál vběhl jako první Havelka (vpředu), ale v samotném závěru měl více sil turnovský Dědeček a vyhrál.
NYMBURK - V hlavní kategorii mužů a žen v běhu na 10 kilometrů na 12. ročníku Běhu Lipovou alejí se závodilo jak o nejlepší umístění v celkovém pořadí, tak také o titul nejlepšího běžce Středočeského kraje v silničním běhu.

Lipovou alej vyhrál dvacetiletý Dědeček

Ostatní sporty