ŠTÍTEK: Google Chrome

Ilustrační snímek
Češi mířící na návštěvu k západním sousedům už nebudou muset při vstupu do země prokazovat bezinfekčnost na nemoc covid-19 pomocí certifikátu o očkování, prodělání nemoci či negativního testu. Kromě toho Německo spouští největší experiment ve veřejné dopravě s názvem 9-Euro-Ticket. Jak je z názvu patrné, jedná se o zavedení lístku na cestování veřejnou dopravu v hodnotě 9 euro, což v přepočtu činí necelých zhruba 220 korun.

PŘEHLEDNĚ: Po Německu za devět euro. Jak funguje jízdenka, kterou využijí i Češi

Do světa
Staronový objev. "Ztracené“ album Homegrown je vzpomínkou na Youngovu zlatou éru
Desku, která spatřila světlo světa teprve letos, dokončil kanadský písničkář Neil Young už v roce 1975. Přestože byl tenkrát na vrcholu slávy, vzniklou nahrávku odmítl vydat a místo ní nabídl fandům jiné dnes už kultovní LP Tonight’s The Night. Z alba Homegrown se stala nikdy neslyšená legenda. To však nyní padá.
3 fotografie

Homegrown: mytické album Neila Younga, které leželo 45 let u ledu

Hudba
Retro koupelny se poslední dobou těší velké oblibě, a tak dodavatelé koupelnového vybavení do své nabídky zařazují čím dál více výrobků imitujících prvky využívané v minulých dobách. Existují dokonce i obchody, které se na retro koupelny přímo specializují. Přesto nemůžeme jen tak nakoupit všechno možné, co nese označení "retro", a doufat, že se to sladí dohromady nějak samo.
13 fotografií

Koupelna v retro stylu může být prostá i noblesní

Domácnost
Před lety jsme se houfně zbavovali hliníkového nádobí, protože se říkalo, že hliník způsobuje Alzheimerovu chorobu. v současné době se pro změnu bojíme rakovinotvorných účinků teflonu. V čem tedy máme vařit, abychom si neničili zdraví?
6 fotografií

Pravdy a mýty o škodlivosti nádobí

Domácnost
Terakotová armáda
Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin v sobě ukrývá více než 8000 terakotových válečníků. Každý z nich je detailně provedeným unikátem, žádné dvě sochy nejsou stejné. Každá má navíc vlastní výstroj a výzbroj. Skvěle dochované bronzové části zbraní budily doposud mezi vědci diskuse. Používali snad dávní Číňané jakousi chemickou ochranu, kterou dokázali zabránit korozi? Vědcům se nyní podařilo tuto rozšířenou teorii vyvrátit. K zachování artefaktů podle nich přispělo jednoduše příznivé prostředí.
13 fotografií

Mýtus o terakotové armádě vyvrácen. Zbraně válečníků neměly ochranu proti korozi

Věda a technika
Ilustrační foto
Kladensko - Pro začátek roku už jde o tradici: středočeští radní počátkem ledna schvalují peníze na podporu monitoringu kvality ovzduší na Kladensku a v Mladé Boleslavi. Letošní rok není výjimkou: v pondělí rada kraje odsouhlasila smlouvy o krytí provozních nákladů měřicích stanic pro letošní rok s dosavadními partnery: Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem a Českým hydrometeorologickým ústavem.

Informace o tom, co lidé dýchají, zajistí tři čtvrtě milionu korun

Kladensko
Ilustrační foto
Mladá Boleslav - Pro začátek roku už jde o tradici: středočeští radní počátkem ledna schvalují peníze na podporu monitoringu kvality ovzduší v Mladé Boleslavi a na Kladensku. Letošní rok není výjimkou: v pondělí rada kraje odsouhlasila smlouvy o krytí provozních nákladů měřicích stanic pro letošní rok s dosavadními partnery: Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem a Českým hydrometeorologickým ústavem.

Informace o tom, co lidé dýchají, zajistí tři čtvrtě milionu korun

Boleslavsko
Jaroslav Bednář na tréninku královéhradeckých hokejistů.
Hradec Králové - V minulé sezoně to byla parádní hradecká disciplína, hlavní zbraň. V letošním ročníku hokejové extraligy tolik hradecké přesilovky „nepíšou“. „Pořád nejsou takové, jak bychom chtěli,“ přiznal v rozhovoru pro klubový web trenér Tomáš Martinec.

Přesilovky léčí také šaman Bednář

Hokej
Praha 10 nechala přeložit část svého webu do znakového jazyka.
Městská část Praha 10 se jako jeden z prvních úřadů v republice rozhodla, že přeloží část svého webu do znakového jazyka.  Jedná se o informace typu jak vyřídit nové doklady, či zažádat o obecní byt. Zároveň je přeložena i část sociálního portálu, který městská část provozuje a kde se řeší témata jako násilí, problémy s dětmi či nemocnými rodiči.

Přelomový krok: Praha 10 si nechala část svého webu přeložit do znakového jazyka

Praha
Odebírání vzorků vody. Ilustrační foto.
V sedimentech pražských potoků nejsou těžké kovy, zjistili na konci minulého roku odborníci z ekologického spolku Arnika. Odebrali vzorky ze čtyř míst, především z těch, která mají v okolí spalovnu nebo skládku. Ve všech byly hodnoty těžkých kovů podlimitní. Přestože výsledky nelze vztáhnout na všechny vodní plochy v Praze, považují je ekologové za dobrou zprávu.
4 fotografie

V pražských potocích nejsou těžké kovy, zjistila analýza

Praha
Osvětlené pneumatiky Goodyear.
Jestli vám současné ambientní osvětlení interiérů, u něhož lze často nastavit několik barevných kombinací i jas nebo třeba promítaní loga automobilky ze dveří na zem připadají jako úžasně stylové záležitosti, tento zapomenutý nápad by se vám měl líbit. V USA na přelomu 50. a 60. let totiž výrobci a designéři mysleli na zcela jiné úrovni. Svítit měly i pneumatiky.
11 fotografií

Osvětlené pneumatiky měly být vrcholem stylu. I přes obří zájem skončily fiaskem

Automagazín
vývoj objemu internetové reklamy v ČR
Praha - Podíl internetové reklamy zobrazené na českých mobilních telefonech v loňském roce vzrostl na čtvrtinu. Je to o 6,5 procentního bodu více než v roce 2015. Rozšíření chytrých telefonů s platformou Android mělo přitom třikrát větší zastoupení než Apple.

Více internetové reklamy. I v mobilech

Ekonomika
Ilustrační foto.
Frýdek-Místek - Regionálnímu pracovišti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve Frýdku-Místku připadlo 15 565 kusů padělků kovových ložisek, které propadly státu z trestné činnosti dle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě.

Úřad zlikvidoval padělaná ložiska

Zločiny a soudy