ŠTÍTEK: jaderná hlavice

Podvodní výbuch zkušební hlavice podvodního jaderného dronu během testu zbraně u východního pobřeží KLDR na snímku severokorejské agentury KCNA
Severní Korea v tomto týdnu otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést jadernou hlavici, jež může vyvolat „radioaktivní cunami“. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informuje agentura Reuters, podle níž na další z řady testů zbraní v posledních týdnech dohlížel i vůdce izolované země Kim Čong-un.
5 fotografií

KLDR otestovala podvodní dron. Může vyvolat radioaktivní cunami

Svět
Bývalý atomový sklad v Červeném Újezdu na Teplicku..
Byť je to už hluboká minulost, stát na tomto utajovaném místě Teplicka vyvolává s ohledem na aktuální dění na Ukrajině okamžitou husinu po celém těle. V dobách studené války tu sovětská armáda skladovala jaderné hlavice. Vytáhnout z díry a použít se daly kdykoliv. Dovnitř tajného skladu ukrytého v hlubokých lesích Teplicka tehdy nikdo z Čechů nesměl. Po roce 1968 se tu střídaly jen prověřené skupiny sovětských vojáků. 
20 fotografií

Tajný sklad jaderných hlavic na Teplicku. Rusové ho do poslední chvíle tajili

Teplicko
Likvidace sovětské rakety X-22, která je schopná nést jadernou hlavici.
Rusko je připraveno na rok zmrazit počet svých jaderných hlavic, pokud Spojené státy učiní totéž. Uvedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Mělo by jít o součást ročního prodloužení stávající vzájemné odzbrojovací dohody, jejíž platnost vyprší v únoru. Washington ruské vyjádření přivítal a hlásí ochotu okamžitě začít jednat o dokončení úmluvy.
26 fotografií

Rusko je připraveno zmrazit počet jaderných hlavic, uvedla Moskva

Svět
Ruský bombardér Tupolev Tu-160
Do Venezuely vyrazila dvojice ruských bombardérů Tupolev Tu-160, schopných nést střely vybavené jadernými hlavicemi s dosahem až 5,5 tisíce kilometrů. Letouny v pondělí přistály na letišti Maiquetía nedaleko hlavního města Caracasu. Západní země v čele s USA přitom tamního prezidenta Madura viní z potlačování demokracie a upevňování moci a uvalily na něj sankce.
6 fotografií

Napětí mezi USA a Ruskem roste. Moskva vyslala do Venezuely bombardéry

Svět
Ilustrační foto.
Čína údajně provedla test nové verze své mezikontinentální balistické střely, která je schopna nést deset hlavic, z nichž každá může být individuálně naváděna. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS s odvoláním na čínská média. Podle agentury TASS se jednalo o střelu Tung-feng 5C (Dong Feng 5C) a zkouška se uskutečnila v lednu

Peking prý otestoval mezikontinentální raketu s deseti hlavicemi

Svět
Ilustrační foto
Jeruzalém - Izrael chce koupit od Německa další tři moderní ponorky v celkové hodnotě 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč), které lze vybavit jadernými střelami. Informují o tom dnes izraelská média. Země již dříve uzavřela smlouvu s Německem na celkem šest ponorek. Pět z nich již Izrael obdržel, zatím poslední zakoupená loď má dorazit příští rok.

Izrael chce koupit od Německa další ponorky

Svět
Ilustrační foto
Moskva/Vilnius/Varšava - Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo přesun raketových systémů Iskander, schopných nést jaderné hlavice, do Kaliningradské oblasti. Mluvčí ministerstva podle agentury TASS uvedl, že nejde o nic neobvyklého; Iskandery se v minulosti do této části Ruska přesouvaly a dál budou přesouvat v rámci bojové přípravy. Sousední Litva vyjádřila obavy z toho, že Rusko provádí v oblasti vojenské cvičení, Varšava označila počínání Ruska za alarmující.

Rusko přesunulo rakety Iskander do Kaliningradské oblasti

Svět
Kim Čong Un s vedením severokorejské armády
Londýn/Pchjongjang – Severokorejský jaderný program zůstává zdrojem hlubokého znepokojení pro mezinárodní společenství. Navzdory mnoha snahám zastavit severokorejské jaderné snahy Pchjongjang tvrdí, že už provedl pět jaderných testů, z nichž ten pátý byl údajně zatím nejsilnější.

Jak pokročilý je severokorejský jaderný program?

Svět
Kim Čong-Un. Ilustrační foto.
Pchjongjang/Soul - Severní Korea dnes provedla svůj pátý jaderný test. Tamní státní televize informovala, že armáda uskutečnila úspěšný pokusný výbuch jaderné hlavice, který byl odpovědí na nepřátelské postoje Spojených států. Podle zahraničních expertů jde o zatím nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna. Jihokorejská prezidentka test odsoudila jako čin "fanatické nezodpovědnosti".

KLDR potvrdila pátý jaderný test

Svět
Ilustrační foto.
Pchjongjang, Soul - Severní Korea dnes oznámila, že její zkušební odpálení balistických raket simulovalo útoky na jihokorejské přístavy a letiště, které využívá americká armáda. Informovala o tom agentura Reuters, podle které jde nejspíš o narážku na úterní raketový test KLDR.

KLDR tvrdí, že vyzkoušela raketový útok na jihokorejské objekty

Svět
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Soul/Pchjongjang – Severní Korea údajně vyvinula vyspělý vícehlavňový raketometný systém s raketami velké ráže, který by ještě letos mohla použít proti Jižní Koreji. Oznámilo to ve středu jihokorejské ministerstvo obrany. O den dříve Soul uvedl, že KLDR je podle expertů nyní schopná nasadit jadernou hlavici na balistické rakety středního doletu.

KLDR vyvinula nový raketomet a miniaturizovala jadernou nálož

Svět
Zachycené podminování kroměřížského železničního mostu v padesátých letech německými jednotkami.
Holešov – Informace o tom, že letiště v Holešově bylo za studené války na seznamu cílů americké armády, zaujala v minulých týdnech nejen historiky z regionu. Důvodem, proč v padesátých letech mířily jaderné hlavice i na městečko v podhůří Hostýnských vrchů, je podle odborníků fakt, že letiště bylo v té době využíváno i vojensky, a bylo tudíž strategickým místem.

Jaderné hlavice mířily na Holešov kvůli letišti i vojákům

Kroměřížsko
Severokorejský vůdce Kim Čong Un
Pchjongjang – Severní Korea chystá pokusný výbuch jaderné hlavice a test balistické střely schopné tuto hlavici nést. Podle severokorejské agentury KCNA to dnes oznámil vůdce země Kim Čong-un, který v posledních týdnech stupňuje hrozby zvláště vůči Jižní Koreji a Spojeným státům. Jihokorejská prezidentka v reakci na jeho slova varovala Pchjongjang, že se vydává na cestu sebezničení.

Kim Čong-un: Severní Korea chystá další jaderný test

Svět
Ilustrační foto.
Tokio/Pchjongjang – Severní Korea možná chystá další test balistické střely dlouhého doletu už na příští týden. Uvedla to japojská agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný japonský vládní zdroj. Podle něho o možné přípravě odpalu svědčí satelitní snímky. Mezinárodní společenství nyní řeší případné nové sankce proti KLDR po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.

Severní Korea chystá další test balistické rakety

Svět
Americká armáda omylem poničila mezikontinentální raketu s jadernou hlavicí, která byla uskladněna v jaderném silu v Coloradu.
Washington – Americká armáda omylem poničila mezikontinentální raketu s jadernou hlavicí, která byla uskladněna v jaderném silu v Coloradu. Jednu z přibližně 450 raket Minuteman III v americkém jaderném arzenálu poškodili techničtí pracovníci během její údržby. Podle agentury AP došlo k incidentu již předloni, americké letectvo jej však veřejně přiznalo až v pátek.

Americká armáda omylem poničila jadernou střelu

Svět
Ilustrační foto
Teherán – Írán odhalil nové podzemní silo pro balistické rakety typu Emad, jejichž výrobu a zkoušky ostře kritizuje mezinárodní společenství. Podle agentury Reuters slavnostní inauguraci zařízení vedl předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

Írán odhalil druhé podzemní silo balistických raket Emad

Svět
Zasedání Rady bezpečnosti OSN.
New York - Raketa Emad, jejíž test provedl Írán letos 10. října, byla balistickou raketou schopnou nést jadernou hlavici. Znamená to, že Teherán porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Uvádějí to experti ve své nové zprávě zaslané členům výboru Rady bezpečnosti OSN, který řeší sankce vůči Íránu. USA nevylučují odvetné kroky proti Íránu.

Test íránské rakety byl porušením rezoluce OSN, uvedli experti

Svět
Ilustrační foto
Islámábád – Pákistán dnes uskutečnil úspěšný test balistické rakety středního doletu, která je schopna nést jadernou hlavici a má dosah 2750 kilometrů. Informovala o tom agentura AP s tím, že střela by dokázala zasáhnout cíle na celém území Indie, na Blízkém východě i na dalších místech.

Pákistán úspěšně otestoval balistickou raketu středního doletu

Svět
Oleksandr Turčynov mezi vojáky u Slavjansku.
Kyjev/Moskva – Ukrajina by prý měla uvažovat o rozmístění prvků protiraketové obrany na svém území, aby se uchránila před případným jaderným úderem z Ruska. Uvedl to tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. Podle něj jde o reakci na rozmísťování nosičů ruských jaderných zbraní na anektovaném Krymu. Kreml, který přítomnost svých jaderných prostředků na Krymu oficiálně nepotvrdil, vzápětí pohrozil Kyjevu odvetnými opatřeními, pokud by se Ukrajina zapojila do amerického protiraketové­ho štítu.

Turčynov: Ukrajina potřebuje protiraketový štít proti Rusku

Svět
Palebné postavení oddílu 122. raketové brigády Sovětské armády – Západ – Přáslavice.
Libavá – Měli Sověti na Libavé jaderné hlavice, nebo ne? Odpověď možná přijde brzy. Historikovi Martinu Vaňourkovi, který se řadu let zabývá působením 122. sovětské raketové brigády na Moravě a „jadernou" minulostí Libavé, se nyní podařilo získat souhlas ruské strany se zpřístupněním archivu brigády. Zároveň dostal příslib setkání s jejím někdejším velitelem Vjačeslavem Granovskim v Moskvě.
13 fotografií

Jaderné zbraně na Libavé? Odpověď je možná blízko, Moskva otevřela archiv

Z okolí
Palebné postavení oddílu 122. raketové brigády Sovětské armády – Západ – Přáslavice.
Libavá – Měli Sověti na Libavé jaderné hlavice, nebo ne? Odpověď možná přijde brzy. Historikovi Martinu Vaňourkovi, který se řadu let zabývá působením 122. sovětské raketové brigády na Moravě a „jadernou" minulostí Libavé, se nyní podařilo získat souhlas ruské strany se zpřístupněním archivu brigády. Zároveň dostal příslib setkání s jejím někdejším velitelem Vjačeslavem Granovskim v Moskvě.
13 fotografií

Jaderné zbraně na Libavé? Odpověď je možná blízko, Moskva otevřela archiv

Česko
Palebné postavení oddílu 122. raketové brigády Sovětské armády – Západ – Přáslavice.
Libavá – Měli Sověti na Libavé jaderné hlavice, nebo ne? Odpověď možná přijde brzy. Historikovi Martinu Vaňourkovi, který se řadu let zabývá působením 122. sovětské raketové brigády na Moravě a „jadernou" minulostí Libavé, se nyní podařilo získat souhlas ruské strany se zpřístupněním archivu brigády. Zároveň dostal příslib setkání s jejím někdejším velitelem Vjačeslavem Granovskim v Moskvě.
13 fotografií

Jaderné zbraně na Libavé? Odpověď je možná blízko, Moskva otevřela archiv

Olomoucko
Na palubě ruských strategických bombardérů Tu-95, jejichž přelet přes Lamanšský průliv minulý týden vyvolal napětí mezi Londýnem a Moskvou, nebyly žádné rakety s jadernými hlavicemi. Ilustrační foto.
Moskva – Na palubě ruských strategických bombardérů Tu-95, jejichž přelet přes Lamanšský průliv minulý týden vyvolal napětí mezi Londýnem a Moskvou, nebyly žádné rakety s jadernými hlavicemi. Agentuře Interfax to dnes řekl mluvčí ruského ministerstva obrany. Letadla nebyla vyzbrojena nejen jadernými, ale ani žádnými jinými zbraněmi, uvedl mluvčí.

Ruské letouny údajně operovaly v Lamanšském průlivu beze zbraní

Svět
Ilustrační foto.
Soul – Jihokorejské ministerstvo obrany předpokládá, že se komunistická KLDR výrazně přiblížila výrobě rakety s jadernou hlavicí. Zmenšit jadernou nálož tak, aby ji unesla střela delšího doletu, trvá podle expertů Soulu zpravidla dva až sedm roků. Svou první jadernou zkoušku Severní Korea provedla před osmi lety, a mohla by tedy tuto technologii podle jihokorejského ministerstva již ovládat.

KLDR zmenšila jadernou hlavici. Unese ji i raketa dlouhého doletu, varuje Soul

Svět
Ilustrační foto.
Moskva – Rusko poprvé v 21. století dohnalo Spojené státy v počtu všech nosičů strategických jaderných zbraní a v počtu jaderných hlavic na rozmístěných nosičích (tedy na strategických bombardérech, ponorkách a raketách v bojové pohotovosti). Napsal to dnes ruský list Vedomosti s odvoláním na údaje amerického ministerstva zahraničí. Výměnu těchto informací předpokládá odzbrojovací smlouva mezi oběma velmocemi, uzavřená roku 2010 v Praze.

Rusko dostihlo Spojené státy v počtu nosičů jaderných zbraní

Svět
Ilustrační foto.
Moskva – Nová ruská jaderná ponorka Vladimir Monomach dnes úspěšně vyzkoušela mezikontinentální raketu Bulava. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Raketa odstartovala z ponorky plující pod hladinou Bílého moře u severních břehů evropské části Ruska a dopadla na opačném konci země. „Bojové hlavice úspěšně zasáhly polygon Kura na Kamčatce," citovasla agentura Interfax generála Igora Konašenkova.

Rusové zkušebně odpálili mezikontinentální raketu z jaderné ponorky

Svět
Ilustrační foto
Pchjongjang – Severní Korea pohrozila jaderným útokem na Bílý dům a Pentagon. Agentura AFP uvedla, že výhrůžku pronesl vysoký představitel armády ve svém nedělním projevu na velké slavnostní přehlídce v Pchjongjangu, která se konala u příležitosti výročí uzavření příměří, jímž skončila Korejská válka z let 1950–1953. Experti se ale shodují, že Severní Korea zatím není schopna vyvinout raketu s jadernou hlavicí, která by dokázala ohrozit pevninské území USA.

KLDR pohrozila jaderným útokem na Bílý dům a Pentagon

Svět