ŠTÍTEK: jed

Detail velké rozzlobené samice křižáka pruhovaného na zelených stéblech trávy.
Exotický pavouk, kterého jste dříve mohli potkat spíš na dovolené, na vás dnes může vyskočit i z bylinkového záhonku. Svým zbarvením se podobá vose a nezastavitelně se šíří Českou republikou. Jmenuje se křižák pruhovaný a jeho kusadla jsou vybavena jedem, kterým usmrcuje svou kořist. Co se ale stane, když kousne tento pavouk člověka? Pro zdravého jedince nepředstavuje výrazné nebezpečí. Na rozdíl třeba od zápřednice jedovaté, která coby náš nejjedovatější pavouk dokáže kůži člověka prokousnout a způsobit mu tak intenzivní bolest, otok či zvýšené pocení.
6 fotografií

Pruhovaný pavouk budí strach už i v Česku. Narazit na něj můžete i v našem kraji

Zvířecí deník a chovatelství
Detail velké rozzlobené samice křižáka pruhovaného na zelených stéblech trávy.
Exotický pavouk, kterého jste dříve mohli potkat spíš na dovolené, na vás dnes může vyskočit i z bylinkového záhonku. Svým zbarvením se podobá vose a nezastavitelně se šíří Českou republikou. Jmenuje se křižák pruhovaný a jeho kusadla jsou vybavena jedem, kterým usmrcuje svou kořist. Co se ale stane, když kousne tento pavouk člověka? Pro zdravého jedince nepředstavuje výrazné nebezpečí. Na rozdíl třeba od zápřednice jedovaté, která coby náš nejjedovatější pavouk dokáže kůži člověka prokousnout a způsobit mu tak intenzivní bolest, otok či zvýšené pocení.
6 fotografií

Pruhovaný pavouk budí strach už i v Česku. Narazit na něj můžete kdekoliv

Zvířecí deník a chovatelství
Vosy si svůj jídelníček rády zpestřují u lidí. V bytě jsou ale nevítanou návštěvou.
Není nic protivnějšího, než když nám do poklidného letního posezení vtrhne vosa. Ačkoliv jde o hmyz užitečný, jeho štípnutí je bolestivé a pro alergiky dokonce nebezpečné. Na to, jak se zbavit vos, existuje několik metod, ale pokud se vám příčí sledovat jak se topí v pivu nebo cukrovém sirupu, zkuste je odpudit prostřednictvím vůní, které nesnášejí. Většina z těch, které vosám páchnou, lidem naopak voní, takže jde vlastně o metodu velmi příjemnou.

Jak odpudit protivné vosy? Nesnášejí něco, co vy budete milovat

Domácnost
Lahve na pití provázejí děti od narození. Od kojeneckých lahviček po svačinové pití ve škole. Ilustrační foto
Podle studií se z plastových lahví na pití pro děti uvolňují nebezpečná chemická změkčovadla - ftaláty. Objevují se také v sortimentu, který mohou rodiče koupit v Česku. Podle odborníků jejich koncentraci v pití zvyšuje i špatná údržba lahví – například mytí v myčce. Radí vyhnout se nákupu lahví na levných on-line tržištích a také opakovanému používání obalových materiálů, které se vyrábějí jako jednorázové. Nejsou pro další použití testované, a proto se nedá vyloučit riziko, že budou uvolňovat jedovaté látky.

Dětské lahve mohou uvolňovat jedy. Riziko zvýší špatná údržba i nákup on-line

Česko
Schopnost tvořit komplexní pavučiny a efektivně lovit kořist je u křižáka obecného obdivuhodná.
Zlověstný kříž na zadní části těla tohoto tvora vyvolává často obavu, že může být lidem nebezpečný, že je jedovatý. Navíc na české poměry nejde o žádného drobečka, a tak právem budí respekt. Zvláště v tomto období je v přírodě hojně k vidění, kdy na sebe upoutává pozornost i rozměrnou sítí. Ta je jeho velmi účinným prostředkem na získání potravy. Řeč je o známém pavoukovi jménem křižák obecný.
5 fotografií

Pavouk křižák teď číhá skoro na každém rohu. Poznejte pravdu o síle jeho jedu

Zvířecí deník a chovatelství
V Chorvatsku můžete narazit i na štíra.
Při toulkách přírodou, popřípadě při ranním vstávání v kempu, můžete v Chorvatsku narazit na nezvaného návštěvníka v podobě štíra, známého také jako škorpion. Dobrou zprávou je, že i když jsou chorvatští štíři jedovatí, nepředstavují nebezpečí pro život a zdraví. Mají slabý jed, přesto jejich kousnutí může způsobit bolest, pálení, zarudnutí, otok a svědění.

V Chorvatsku si lidé musí dát pozor i na štíry. Často se schovávají v botách

Státy EU
Lucrezie Borgiová bývá považována za jednu z nejvýraznějších ženských postav renesance. Proslula svou krásou. Předpokládá se, že malíř Bartolomeo Veneto zachytil na svém portrétu z roku 1520 právě tehdy již zesnulou Lucrezii.
Vzniklo o ní nespočet knih a filmů, inspirovala velikány výtvarného umění k vytvoření slavných portrétů. Šlechtična a dcera papeže Lucrezie Borgiová z mocného italského rodu je jednou z nejslavnějších postav renesance. Pověstná se stala nejen svou krásou a třemi manželstvími, ale především údajnou účastí na několika vraždách - prý byla zapálenou travičkou, která dokonce vyvinula svůj vlastní jed. Jenže ze zločinů je tato žena možná osočována neprávem a zvěsti o její zákeřnosti jsou mýtus. 
13 fotografií

Zákeřná travička, či očerňovaná oběť? S Lucrezií Borgiovou bylo možná vše jinak

Historie
Velké množství vody vypité najednou může způsobit kóma i smrt.
Voda není jen tekutina, bez které se neobejdeme, ale také vcelku účinný jed. Myslíte, že je to nesmysl? Pravdivost tohoto tvrzení potvrzuje hned několik studií a institucí. Vypije-li člověk naráz příliš velké množství vody, může to skutečně způsobit svalové křeče, otok mozku, kóma a v nejhorším případě i smrt.

Jaké množství vody vás může zabít? Překvapivě je to docela málo

Zdraví
Černá vdova je jedním z nejjedovatějších pavouků světa.
Chorvatsko, známé svou bohatou historií, překrásnou přírodou a nádhernými plážemi, je také domovem rozmanité fauny a flóry, včetně pavouků. Většina z nich je pro člověka neškodná, avšak vyskytují se tu i druhy, které mohou lidem dovolenou znepříjemnit. Mezi nejznámější patří snovačka jedovatá alias černá vdova, slíďák či zápřednice jedovatá. Deník radí, jak je poznat a co dělat v případě kousnutí.

Černá vdova i slíďák. Toto jsou pavouci, kterým je lepší se v Chorvatsku vyhnout

Státy EU
Nebezpečná ryba čtverzubec stříbropásý
Dovolená v Chorvatsku může přinést nečekaná rizika. Biologové nyní varují před jednou z nejjedovatějších ryb na světě čtverzubcem stříbropásým, která byla spatřena u ostrova Ceja nedaleko Istrijského poloostrova. Tento druh jedné z nejnebezpečnějších ryb, původem z teplejších vod, produkuje smrtelný jed tetrodotoxin a jeho konzumace může mít fatální následky.
4 fotografie

Nejnebezpečnější ryba světa se objevila u Chorvatska. Hrozbou je ale na souši

Státy EU
Slíďák tatarský umí poměrně dobře splynout s okolím.
Největší český a vlastně i evropský pavouk. To je slíďák tatarský, kterému se může klidně říkat česká tarantule. Právě na jaře samice vytvoří velký kulovitý kokon, který může obsahovat až 500 vajíček s budoucími mláďaty. S tímto kokonem samice vychází ve slunečných dnech ze svého obydlí a vyhřívá se. Jde o celkem mimořádnou podívanou, spatřit tohoto impozantního tvora je poměrně vzácné. Ale o to více zajímavé a svým způsobem i adrenalinové.
5 fotografií

Největší český pavouk začíná vylézat z nor. Chová se jako vlk

Zvířecí deník a chovatelství
Protože krtci jsou hrabaví hmyzožravci, umějí být na zahradě i užiteční.
Když se na trávníku a záhonech začnou objevovat povědomé černé kopečky hlíny, je situace jasná: máme na zahradě krtka. Malé zvířátko v černém kožíšku je sice milovaným hrdinou dětských příběhů a umí být i velmi užitečné, ale ani tak jeho přítomnost nikoho nepotěší. I když návodů, jak vyhnat krtka ze zahrádky, je nespočet, boj s ním bývá těžký a nevděčný. Důležité však je, že to jde i bez použití jedu a násilí. 

9 způsobů, jak vypudit krtka ze zahrady. Bez jedů a násilí

Zahrada
Zmije obecná
Kdo by tu průpovídku neznal. Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři. Svátek oslaví všichni Jiříci a Jirkové až příští středu, 24. dubna. Plazi ale kalendáři nerozumí a jsou už dávno venku, ze zimního spánku je totiž už před týdny probralo teplé počasí. Není však třeba se bát. Hadi to teď nemají jednoduché. Roste totiž tlak predátorů i rozpínavost lidí, která jim bere místa k žití.

Sezona zmijí a užovek už začala. Po kousnutí nepijte alkohol či kávu

Zvířecí deník a chovatelství
Majka obecná a majka fialová patří mezi nejznámější druhy majek u nás. Vyznačují se výrazně velkým zadečkem zčásti překrytým zkrácenými krovkami. Dospělá majka dosahuje velikosti 10-40 mm. Samičky bývají větší než samečci a zadeček mají buclatější.
Pozor, máme tu jedovatého brouka, který může dětem způsobit smrt! Sociální sítě se plní příspěvky, kde lidé upozorňují teď na jaře na hojnější výskyt brouka majky fialové (Meloe violaceus). Ačkoli je na jejich sdělení přece jen něco pravdy, riziko toxicity se zbytečně přehání. Podle odborníků není třeba panikařit. Aby se člověk otrávil, musel by vyvinout opravdu velké úsilí. Jed, který majka obsahuje, se v minulosti používal pro výrobu nápojů na povzbuzení sexuální vášně a s dávkováním to milovníci leckdy přeháněli.
8 fotografií

Česko děsí jedovatý brouk. Pozor by si měli dávat především alergici

Česko
Palovčík jedovatý patří mezi nejjedovatější pavouky na světě, u mužů jeho kousnutí způsobuje několikahodinovou erekci.
Strachem z pavouků trpí po celém světě mnoho lidí. Ve většině případů k tomu v našich končinách není důvod, ale existuje i pavouk, se kterým se setkat skutečně nechcete. Co se stane, když vás palovčík jedovatý kousne? Účinky jeho jedu poznají především muži velmi jednoduše. Způsobuje totiž několikahodinovou bolestivou erekci. Kde se s ním lze setkat? A můžete jedovatého pavouka potkat i u nás?
7 fotografií

Máte strach z pavouků? Jed jednoho z nich způsobuje dlouhou erekci. Má to háček

Zdraví
Když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek může ptákům zachránit i život
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
11 fotografií

Co dát v mrazech ptákům do krmítka? Pomáhejte opatrně, některé krmení zabíjí

Zvířecí deník a chovatelství
Fenykl a čaj z fenyklových semen pomáhají s trávením a hubnutím.
Rozhýbat sebe i zpomalený metabolismus po vánočních svátcích a zbavit se nadbytečných kil patří k novoročním předsevzetím mnoha z nás. Pokud dáváte před drahými přípravky slibujícími zázraky přednost přírodní cestě a bylinkám, zkuste vsadit na fenykl. Tahle zelenina totiž dokáže mnoho. Semena fenyklu jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů a minerálů, které jsou důležité pro spalování tuků. Fenykl pomáhá při nadýmání, potížích s trávením, ale i při kašli, průduškových problémech a astmatu.
8 fotografií

Nakopne metabolismus a reguluje tuk v krvi. Pomůže i s trávením a hubnutím

Zdraví
Distribuce a prodej drog, policejní případy, Karviná, podzim 2023.
Čtyři ženy a jedenáct mužů obvinili karvinští kriminalisté ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Předcházelo tomu několikaměsíčním prověřování, důkladná operativní činnost a stovky hodin strávených při vyhodnocování všech dostupných indicií. V neposlední řadě měla na odhalení nelegální činnosti výrazný podíl místní znalost a plné pracovní nasazení všech zainteresovaných od policistů obvodních oddělení, oddělení hlídkové služby až po kriminalisty.
8 fotografií

FOTO: Karvinští kriminalisté obvinili patnáct osob. Za výrobu a prodej drog

Zločiny a soudy
Na staveništi školy.
Jihočeská a bavorská obec chtějí rozšířit vzájemné kontakty. Jak, to probralo setkání starostů obou měst, Petra Šimáka a Kristiny Rovinové s doprovodem a vedení euregia Dunaj-Vltava, v Horní Plané. Prohlédli si mj. návrh nové turistické mapy území Třístoličníku a lipenské přehrady.

Od sousedů: Horní Planá a Neureichenau plánují společně

Z okolí
Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.
Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.
6 fotografií

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Zdraví
Velké trávicí potíže mohou způsobit i jednlé houby, pokud se nedostatečně tepelně upraví.
Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?

Které mýty o houbách lžou? Možná vás překvapí, že otrávit vás mohou i ty jedlé

Hobby
Nealkoholovým ztukovatěním jater trpí 25 – 30 % lidí na celém světě.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
8 fotografií

Jak zachránit tukem zvětšená játra? Lékaři radí, jaká samoléčba doma pomůže

Zdraví
V Jaderském moři se objevila jedovatá exotická ryba zvaná perutýn.
Na začátku srpna se v některých chorvatských destinacích, hlavně na ostrově Rab, místní potýkali s přemnoženou snovačkou jedovatou, známou pod jménem černá vdova. Teď se v Jaderském moři objevila neméně jedovatá tropická ryba zvaná perutýn. Na její přítomnost upozornily i chorvatské úřady, když se jeden exemplář tohoto invazivního druhu vyskytl u ostrova Korčula.

Hrozba v moři. Po černých vdovách se Chorvatsko potýká s jedovatou rybou

Státy EU
Vedoucí tajného programu CIA MK-Ultra Sidney Gottlieb a jeho advokát Terry Lepsing
Jednou z největších poskvrn v dějinách americké zpravodajské služby CIA je takzvaný program MK-Ultra. Jeho cílem bylo ovládat lidskou mysl. Zvolené prostředky ale šly daleko za hranu zákona. Hlava programu, chemik Sidney Gottlieb, který se narodil právě před 105 lety, nechal kvůli testování zavléct do USA drogu LSD a podporoval také mučení.

Šílený vědec jako z filmu. Chemik Sidney Gottlieb pro CIA mučil stovky lidí

Svět
Zápřednice jedovatá
Čirá hrůza na osmi nohách, vybavená ostrými kusadly plnými jedu. Tak někteří čtenáři vnímají stále rozšířenější druh pavouka, zápřednici jedovatou. Vlastně není divu - je poměrně velká, dokáže prokousnout lidskou kůži a zvěsti o následcích útoku se mezi lidmi šíří rychlostí blesku. Přečtěte si, co je zápřednice jedovatá vlastně zač.
20 fotografií

Zápřednice jedovatá děsí na zahradách i v obydlích. Takto ji bezpečně poznáte

Zvířecí deník a chovatelství
Brouk majka z kolenních jamek vypouští jed kantaridin, který může na pokožce způsobit puchýře. Osoblažsko, duben 2023
/FOTOGALERIE A VIDEO/ „Nejnebezpečnější český brouk“ nebo „Jedovatý hmyz se rozšířil v Česku.“ I to hlásají některé novinové titulky nebo televizní reportáže. Majka je pořádně jedovatý brouk, kvůli kterému v Německu letos preventivně zavřeli několik hřišť. Média nabízejí spoustu fotek majky obecné i majky fialové. Chybí ale mezi nimi snímky podrážděné majky, jak vypouští ze svých hmyzích kolen jed kantaridin. Fotky ani videa puchýřů, které způsobil majčí jed, také nejsou běžně dostupné. Pro redaktora Deníku to byla výzva! Musel to zkusit doslova na vlastní kůži!
10 fotografií

Majka. Jedovatý brouk žije i u nás. Redaktor Deníku zkusil, jak působí jeho jed

Bruntálsko
Fotopasti umožňují ochráncům přírody sledování plachých šelem, například rysa Luďka (na snímku).
53letý rakouský zemědělec, stíhaný za pokus o vraždu svého otce krysím jedem (podrobnosti Od sousedů: 700 převaděčů…), byl v pátek obžaloby zproštěn. Soud v St. Pöltenu ho uznal vinným ublížením na zdraví a útiskem, protože poškozeného bil a vymhrožoval mu.

Od sousedů: Zproštěn obžaloby z otravy krysím jedem

Z okolí