ŠTÍTEK: Jerevan

Luděk Mikloško, sportovní ředitel Baníku Ostrava.
/ROZHOVOR/ Když přicházel k hloučku novinářů v útrobách Městského stadionu ve Vítkovicích, bylo na něm znát, že si oddechl. Podobně jako před dvěma měsíci při výhře 6:0 nad Slováckem. Sportovní šéf fotbalového Baníku Ostrava Luděk Mikloško byl nadšený ve 2. předkole Konferenční ligy z vítězství 5:1 nad arménským Urartu. „Gólů ale mohlo být víc,“ upozornil, přičemž euforii a vyhlížení Kodaně brzdil. „Ještě máme odvetu,“ poukázal Mikloško nad duel v Jerevanu a vyjádřil se také k sobotnímu rozhodnutí VAR na Bohemians nebo k eventuálnímu příchodu Michala Kohúta ze Slovácka.
54 fotografií

Mikloško o Baníku v Evropě i VARu v Ďolíčku: Vyhodnotil to špatně. Přijde Kohút?

Chance Liga
Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Konferenční ligy: Baník Ostrava - FC Urartu (Arm.), 25. července 2024, Městský stadion, Ostrava. (střed) Jiří Boula.
/FOTOGALERIE/ Byla od toho velká očekávání, domácí upozorňovali na nečitelnost soupeře, ale nakonec stačilo 26 minut, aby bylo prakticky hotovo. Rázně se fotbalisté Baníku Ostrava vrátili po čtrnácti letech do pohárové Evropy, když ve čtvrtečním úvodním duelu 2. předkola Konferenční ligy porazili před třinácti tisíci diváky arménské FC Urartu 5:1. Na kanonádě měl hlavní podíl Ewerton, jenž gól dal a na dvě nahrál, svou prvníbranku vstřelila i letní posila Erik Prekop. Odveta za týden v Jerevanu by tak měla být jen formalitou a jako soupeř v další fázi se podle očekávání rýsuje FC Kodaň.
54 fotografií

„Bílé ostravské peklo“ uvařilo Urartu! Baník míří za postupem, rýsuje se Kodaň

Chance Liga
Fotbalisté Baníku Ostrava (v modrém) v přípravném utkání v Polsku proti skotskému Dundee FC.
Čtvrtek 1. srpna. To je dlouhodobě známé datum, kdy fotbalisté Baníku Ostrava mají odehrát odvetu 2. předkola Konferenční ligy na půdě soupeře. Postup arménského FC Urartu však do toho na chvíli vlil mírnou nejistotu. Hrozilo totiž, že by se hrálo už ve středu. V pátek odpoledne však UEFA potvrdila ostravskému klubu stávající termín. Oproti původním plánům se tak nic nemění.
11 fotografií

Konec spekulací! UEFA potvrdila Baníku termín odvety předkola KL v Jerevanu

Chance Liga
Baník se střetne s Urartu FC.
Prvním soupeřem fotbalistů Baníku Ostrava na evropské půdě po čtrnácti letech bude FC Urartu. Arménský celek potvrdil v 1. předkole Konferenční ligy proti estonskému Kalevu roli favorita, když po výhře v Tallinnu (2:1) ovládl po gólech Mikayela Mirzoyana v poměru 2:0 i čtvrteční druhý duel a postupuje. Baník začne dvojzápas doma příští čtvrtek (25. července), odveta se odehraje v Jerevanu o týden později (1. srpna).
11 fotografií

Bývalý hráč do Ostravy nepřijede, Baník začne boj o Konferenční ligu s Armény

Chance Liga
Zápas Tallinna Kalev - FC Urartu.
Fotbalisté Baníku Ostrava mají o něco jasněji o tom, na koho za dva týdny narazí ve svých prvních bojích v kvalifikaci Konferenční ligy. V úvodním zápase 1. předkola sice arménské FC Urartu prohrávalo na půdě estonského Tallinna Kalev, ale góly Edgara Movsesyana skóre otočilo a zvítězilo 2:1. Jméno soka se Slezané dozvědí definitivně za týden po odvetě v Jerevanu.

Soupeř Baníku v Konferenční lize? Přiblížil se Jerevan, Urartu uspělo v Estonsku

Chance Liga
Z návštěvy prastaré čtvrti Kond v arménském Jerevanu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přijměte pozvání do Jerevanu, hlavního města Arménie, nazývaného „Paříž Kavkazu“. Nebude to však procházka moderním velkoměstem se širokými bulváry, okružními třídami a impozantními vládními budovami, ale místem, kterému se běžní turisté vyhnou obloukem. Ne tak Havlíčkovi z Čáslavi, na které takovéto lokality naopak působí jako magnet.
95 fotografií

Z Čáslavi do prastaré čtvrti Kond v Jerevanu. Turisté se místu vyhnou obloukem

Čtenář reportér
Boje o Náhorní Karabach. Ilustrační snímek
Ázerbájdžán za jediný den splnil zadání své operace v Náhorním Karabachu a obnovil tam svou svrchovanost, prohlásil ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev podle tiskových agentur. V projevu k národu také uvedl, že ázerbájdžánská vojska zničila většinu sil a výzbroje arménských separatistů, kteří horskou enklávu po desítky let ovládali. Arménské jednotky již skládají zbraně, dodal Alijev.
5 fotografií

Cíl splněn. Obnovili jsme svou svrchovanost nad Karabachem, tvrdí Ázerbájdžán

Svět
Arménští policisté hlídají vchod do vládní budovy během střetů s demonstranty v centru Jerevanu. Protestující vyzývajícími arménského premiéra k rezignaci
Úřady Náhorního Karabachu oznámily, že přistoupily na ruský návrh příměří, které má ukončit boje s Ázerbájdžánem. Ten v úterý zahájil v regionu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu, přičemž podle místních úřadů zemřely desítky lidí a stovky jich byly zraněny. Baku dohodu, která hovoří také o odzbrojení karabašské armády, následně potvrdilo. Boje měly utichnout ve 13:00 místního času (11:00 SELČ), informovala média. Ve čtvrtek mají zástupci obou stran jednat o budoucnosti Náhorního Karabachu a etnických Arménů, kteří tam žijí.
5 fotografií

Náhorní Karabach přistoupil na návrh příměří. Souhlasil i se svým odzbrojením

Svět
Trosky sestřeleného letadla USAF C-130
Dnes je tento incident skoro zapomenutý, ale ve své době představoval prakticky nejmedializovanější konfrontaci mezi sovětskými a americkými vojenskými posádkami během studené války. 2. září před 65 lety zaútočily čtyři sovětské stíhačky MiG-17 na neozbrojený americký průzkumný letoun, který vletěl do sovětského arménského vzdušného prostoru. Jeho následné sestřelení si vyžádalo 17 lidských životů.
4 fotografie

Čtyři migy proti lockheedu. Zapomenutý incident studené války vyvolal skandál

Svět
Na snímku z YouTube, který zveřejnilo arménské ministerstvo obrany, jsou vidět vojáci Ázerbájdžánu, jak překračují hranici s Arménií 13. září 2022
Arménie a Ázerbájdžán se v noci na čtvrtek dohodly na příměří, které má ukončit dvoudenní boje. Informoval o tom tajemník arménské rady bezpečnosti Armen Grigorjan. Klid zbraní měl začít platit ve středu ve 20:00 místního času (18:00 SELČ), podle Jerevanu je zatím dodržován. Ministerstvo obrany v Baku dnes oznámilo, že při střetech zemřelo 71 ázerbájdžánských vojáků, Jerevan hlásí přes sto padlých.

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří. Zatím se dodržuje

Svět
Poprvé vystavuje Ašot Arakeljan své obrazy v Dolním Němčí
Bezmála sedm desítek návštěvníků dorazilo v neděli 13. března po poledni do knihovny v Dolním Němčí na vernisáž výstavy malíře Ašota Arakeljana, původem z Arménie, který už tři desítky let žije a tvoří v Horním Němčí. Až do pátku 18. března tam je k vidění jeho 25 obrazů převážně ze současnosti, menší část z toho tvoří průřez jeho starší tvorbou.
27 fotografií

Ašot Arakeljan poprvé vystavuje v Dolním Němčí

Slovácko
Ukrajinský velvyslanec v Arménii, Denys Avtonomov.
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ V hlavním městě Arménie, v Jerevanu, přišly vyjádřit podporu Ukrajincům stovky lidí. V této malé zakavkazské zemi, která je tradičním vazalem Ruska, většina lidí sleduje ruská média. Místní však mají v živé paměti konflikt o Náhorní Karabach, který se rozhořel znovu před dvěma lety a válku povětšinou odmítají. O postoji a situaci v bývalé sovětské republice hovořil Deník přímo v arménské metropoli s ukrajinským velvyslancem v Arménii, Denysem Avtonomovem.
4 fotografie

Ukrajinský velvyslanec v Arménii Denys Avtonomov: Vážíme si české podpory

Z okolí
Ukrajinský velvyslanec v Arménii, Denys Avtonomov.
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ V hlavním městě Arménie, v Jerevanu, přišly vyjádřit podporu Ukrajincům stovky lidí. V této malé zakavkazské zemi, která je tradičním vazalem Ruska, většina lidí sleduje ruská média. Místní však mají v živé paměti konflikt o Náhorní Karabach, který se rozhořel znovu před dvěma lety a válku povětšinou odmítají. O postoji a situaci v bývalé sovětské republice hovořil Deník přímo v arménské metropoli s ukrajinským velvyslancem v Arménii, Denisem Avtonomovem.
4 fotografie

Ukrajinský velvyslanec v Arménii Denys Avtonomov: Vážíme si české podpory

Státy mimo EU
Joel Kayamba z Viktorie Plzeň přeloboval brankáře Brestu Stěpanova a po tomto nádherném fotbalovém okamžiku doletěl míč do sítě běloruského klubu.  
Svoji šanci vyřešil excelentně. Záložník Viktorie Plzeň Joel Kayamba se ve 12. minutě čtvrteční odvety 2. předkola Konferenční ligy s Dynamem Brest v Jerevanu řítil sám na brankáře Stěpanova. Běloruský gólman Kayambovi zmenšil střelecký úhel, ale konžský fotbalista brankáře přeloboval a balon doletěl do sítě Brestu.

Kayamba slavil s kustodem. Je můj takový šamánek, řekl záložník Viktorie

Fotbal
Plzeňská Viktoria vyhrála nad běloruským Dynamem Brest 2:1
Opět 2:1. Plzeňská Viktoria vyhrála nad běloruským Dynamem Brest 2:1 i v odvetě 2. předkola Konferenční ligy. Po stejném výsledku z prvního zápasu hraném minulý týden v Plzni zpečetila postup do dalšího předkola soutěže čtvrtečním vítězstvím na neutrálním hřišti v arménském Jerevanu.
13 fotografií

Viktoria veze z odvety s Brestem výhru a postup

Fotbal