ŠTÍTEK: Kanada

Hokejový expert Radek Ťoupal
Radek Ťoupal hrál hokej na světové úrovni. Poprvé se na brusle postavil v Milevsku. Na začátku osmdesátých let přešel do Motoru České Budějovice. S klubem vybojoval bronz v extralize , v reprezentaci pomohl národnímu týmu k bronzu na OH a na MS. Byl členem týmu československého a později českého výběru na olympiádách v Albertville (bronz) a Lillehammeru (5. místo) a na dvou MS v hokeji. S hokejem skončil v roce 2001.
8 fotografií

Z Milevska do Budějovic jako z Prahy do Kanady. Příběh Radka Ťoupala

Hokej
Fotbalový tým AAU v akci!
Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.
8 fotografií

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Fotbal
Stuart Percy
Pokud by se v Motoru vyhlašovala kategorie smolař sezony, kanadský obránce Stuart Percy (29 let) by byl jednoznačně největším aspirantem na její zisk. Zranil se totiž hned při prvním střídání letošního úvodního extraligového zápasu v Třinci a se zlomeným zápěstím byl více než tři měsíce mimo hru. Po svém návratu ale bleskově převzal roli klíčového beka týmu a především v ofenzivě odvádí mimořádně cenné služby.
42 fotografií

Kanaďan Percy o návratu do NHL nepřemýšlí. Užívám si hokej v Evropě, říká

Hokej
Stuart Percy
Pokud by se v Motoru vyhlašovala kategorie smolař sezony, kanadský obránce Stuart Percy (29 let) by byl jednoznačně největším aspirantem na její zisk. Zranil se totiž hned při prvním střídání letošního úvodního extraligového zápasu v Třinci a se zlomeným zápěstím byl více než tři měsíce mimo hru. Po svém návratu ale bleskově převzal roli klíčového beka týmu a především v ofenzivě odvádí mimořádně cenné služby.
42 fotografií

Smolař sezony Stuart Percy si drží jako obránce úctyhodný průměr bod na zápas

Hokej
Majitel Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem Luboš Blaha s velkými ametysty z Brazílie.
Návštěvníci z Nového Zélandu, Kanady, USA, řady zemí Evropy se už byli podívat na unikátní sbírku šesti tisíc minerálů a drahých kamenů v soukromé galerii ve Dvoře Králové nad Labem. Obdivují tam obří brazilské ametysty, araukarity z Madagaskaru, indické křišťály, kolekci vltavínů, českých achátů, 150 milionů let staré pískovcové koule objevené v Trutnově, nálezy z Obřího dolu, Žacléře, Malé Úpy či Radvanic, ale také další prehistorické kousky jako mamutí a žraločí zub nebo lebku z vyhynulého ještěra z Maroka starou 60 milionů let. Aktuální novinkou je unikátní kus přírodního zlata vytěžený v roce 1979 z kalifornského zlatého dolu Oriental Mine.
44 fotografií

Lepší než Národní muzeum. Návštěvníci obdivují brazilské ametysty i zub mamuta

Krkonoše
Radim Rulík si připsal na své konto další úspěch.
SPORTOVNÍ OSOBNOST/Stříbro nad zlato. Tak se dá nazvat pohádka s prvky sci fi z hokejové říše. Příběh napsali čeští junioři na mistrovství světa v kanadském Halifaxu. Ruce jim vedl Radim Rulík. Ostřílený trenér, který současně koučuje extraligové Pardubice, si však zásluhy ubírá. Stejně jako při předchozích třech úspěších, na kterých se aktivně podílel. Dávkuje si je po pěti až deseti letech: 2000 zlato z MS juniorů, 2005 zlato z MS dospělých, titul s Litvínovem 2015 a již zmíněné čerstvé stříbro z MS dvacítek. Vyčerpal svůj „kredit“ na několik let dopředu, nebo s Dynamem letos změní soukromé hokejové dějiny?
14 fotografií

Kouč stříbrné dvacítky Rulík radí čtyři P: pokora, píle, pracovitost, poctivost

Hokej
Radim Rulík si připsal na své konto další úspěch.
/SPORTOVNÍ OSOBNOST/ Stříbro nad zlato. Tak se dá nazvat pohádka s prvky sci fi z hokejové říše. Příběh napsali čeští junioři na mistrovství světa v kanadském Halifaxu. Ruce jim vedl Radim Rulík. Ostřílený trenér, který současně koučuje extraligové Pardubice, si však zásluhy ubírá. Stejně jako při předchozích třech úspěších, na kterých se aktivně podílel. Dávkuje si je po pěti až deseti letech: 2000 zlato z MS juniorů, 2005 zlato z MS dospělých, titul s Litvínovem 2015 a již zmíněné čerstvé stříbro z MS dvacítek. Vyčerpal svůj „kredit“ na několik let dopředu, nebo s Dynamem letos změní soukromé hokejové dějiny?
14 fotografií

Kouč stříbrné dvacítky Rulík radí čtyři P: pokora, píle, pracovitost, poctivost

Hokej
Lékárnice ukazuje dětský sirup Nurofen - Ilustrační foto
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes vyzval lidi, aby neskupovali léky, kterých bylo nebo stále je na trhu nedostatek. Sirupu na horečku pro malé děti se však podle něj do Česka dovezlo dostatečné množství na čtvrt roku. Na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že různých druhů antibiotik se v lednu a únoru přiveze téměř půl milionu balení. Podle náměstka Jakuba Dvořáčka by situace měla být stabilní na začátku března. Ministerstvo podporuje společný nákup některých léků v rámci EU, o kterém se bude jednat příští týden.

Neskupujte léky, vyzval Válek. Vláda objednala půl milionu balení antibiotik

Zdraví
Lékárník pacientovi kromě ústního vysvětlení obvykle napíše na krabičku nového léku název toho původního, který byl takto zaměněn.
V posledních týdnech loňského roku udeřily v plné síle různé virózy, chřipky i angíny, které v době covidové pandemie a hromadného nošení respirátorů takřka vymizely. „Nyní na ně reagujeme mnohem citlivěji,“ řekl Deníku náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí pracovní skupiny k řešení nedostatku některých léčiv Jakub Dvořáček. Tím se zvýšila spotřeba některých léků, které česká vláda nyní shání už i mimo Evropskou unii. Situace má být stabilnější na jaře. Do budoucna ministerstvo chystá opatření, od kterých si slibuje rychlejší řešení výpadků léků.

Léky pro ČR sháníme i mimo kontinent, Nurofen zmizel za pět dnů, říká náměstek

Zdraví
Vědecké studie v roce 2022 opět nezklamaly.
Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.
4 fotografie

Nejbizarnější studie roku 2022: Rybičky, které řídí auto i alergie na orgasmy

Věda a technika
Vedoucí Pardubice doma znovu nestačili na Spartu.
Domácí výprodej v soubojích Pardubic se Spartou pokračuje. Ani na potřetí se nepodařilo hostiteli zvítězit. V prvním měření sil kalendářního roku 2023 se rozhodovalo v prostřední části hry, kdy pražský tým dvakrát skóroval, aniž by inkasoval. Nakonec Kovář udržel čisté konto po celých šedesát minut. A při výhře Vítkovic v Plzni přišlo Dynamo o první příčku.

Kovář ukoval na klec mříž. Jeho spoluhráči třikrát roztavili pardubické železo

Hokej
Vedoucí Pardubice doma znovu nestačili na Spartu.
Sparta jede! Výhra s čistým kontem proti poslednímu týmu tabulky? Skvělý výsledek! Vzápětí výhra s čistým kontem na ledě extraligového lídra? To už je na poplácání se po ramenou… Hokejisté Sparty zvládli oboje. Po nedělní domácí výhře 4:0 nad Kladnem uspěli i včera večer v Pardubicích 3:0. Díky tomu jsou Pražané v tabulce už čtvrtí. „Pardubice mají dobrý a zkušený tým. Musíte tady odehrát šedesát minut naplno, aby se dalo vyhrát, což jsme splnili,“ řekl útočník Vladimír Sobotka, který se na výhře podílel gólem a asistencí. A při výhře Vítkovic v Plzni přišlo pardubické Dynamo o první příčku.

Kovář ukoval na klec mříž. Jeho spoluhráči třikrát roztavili pardubické železo

Hokej
Rytíři na Karlovy Vary nastoupili a po první třetině vedou 2:0. (11.2.2022). Obránce Jiří Ticháček
Na sedmnácti světových šampionátech vyšla česká hokejová dvacítka naprázdno, než se dočkala další medaile. Výběr talentovaných hráčů předváděl na mistrovství v Kanadě skvělé výkony a až v prodloužení finále nestačil na favorizovaný domácí tým. „Dokázali jsme si, že jsou to stejní kluci jako my. Povedlo se nám zastavit Bedarda, ale k vítězství to bohužel nevedlo,“ ohlíží se za turnajem kladenský bek Jiří Ticháček, který nastupoval v elitním obranném páru vedle největší hvězdy týmu Davida Jiříčka.
8 fotografií

Byli jsme jedna rodina, ohlíží se za MS Ticháček. Zklamání nahradila hrdost

Hokej
Adam Jiříček při své premiéře v extralize mužů na ledě Třince.
Sourozenci Jiříčkovi z Klatov, to jsou hokejové talenty k pohledání. Oba obránci, ale ofenzivně ladění. Devatenáctiletý David má bronz z mistrovství světa mužů, v Americe si za Columbus připsal první starty v NHL a jen nedávno se významně zasloužil o zisk světového stříbra českých juniorů. A o tři roky mladší Adam, věkem ještě dorostenec zase válí za Plzeň v extralize juniorů a v nedělním zápase Škodovky v Třinci si odbyl premiéru v nejvyšší soutěži chlapů.

Co mi před premiérou radil brácha? Ať nejsem nervózní, směje se Adam Jiříček

Hokej
Vloni na jaře si Matouš Menšík (ve žlutém) vyzkoušel baráž o extraligu v dresu mateřské Dukly Jihlava, na podzim již nejvyšší soutěže hraje za Olomouc. Nyní slaví zisk stříbrné medaile na mistrovství světa juniorů.
Napodruhé to vyšlo. Odchovanec Dukly Matouš Menšík prokazuje od začátku kariéry svůj ohromný talent. Už před dvěma lety měl nakročeno do zámořské juniorské soutěže QMJHL. Zkušenosti v dresu kanadského Charlottetown Islanders však nenasbíral. Angažmá mu zhatily covidové restrikce. Na začátku letošního roku se ale jihlavský rodák dočkal satisfakce. Na MSJ v Halifaxu se podílel na zisku stříbrné medaile pro českou reprezentaci.

Předloni si Menšík v Kanadě nezahrál. Letos se tam odškodnil stříbrnou medaili

Hokej
Josef Hasman odletěl reprezentovat na univerziádu
Už za pět dní startuje velký sportovní svátek pro všechny studenty. Dvanáctého ledna odstartuje v americkém Lake Placid zimní univerziáda. Příbramský sport budou reprezentovat zejména zástupci ledního hokeje. Z Baníku jich za Atlantik vyrazí hned tucet. V drtivé většině se bude jednat o ženy, kterých je hned jedenáct. Posledním členem je útočník mužského týmu Josef Hasman.

Hasman a ženská ekipa. Příbram posílá na univerziádu tucet zástupců

Hokej
Hradecký kouč Tomáš Hamara může být na svého syna patřičně hrdý.
/ROZHOVOR/ Nejdřív odkoučoval zápas na lavičce Hradce v Plzni a po zaslouženém vítězství 4:0 už se těšil na večerní finále hokejové dvacítky na světovém šampionátu, jenž bylo pro hradeckého asistenta trenéra Tomáše Hamaru hodně emotivní. Česko totiž na úspěšném turnaji reprezentoval jeho syn Tomáš, který patřil mezi klíčové beky výběru Radima Rulíka. Zlato sice těsně uniklo, když dvacítka s Kanadou padla 2:3 po prodloužení, ale i tak mohl být táta Tomáš na svého syna patřičně pyšný, po letech junioři dosáhli na velký úspěch. „Fandili jsme do poslední chvíle všichni společně. Věřili jsme ve zlato, které sice nedopadlo, ale i tak je to krásný,“ řekl spokojený Hamara starší.

Začal jsem to brát mnohem víc jako táta, říká po úspěchu syna kouč Hradce Hamara

Hokej
Alois Hadamczik.
/ROZHOVOR/ Češi se dotkli hokejového nebe. Dvacítka totiž prožila luxusní přelom roku. Svěřenci trenéra Radima Rulíka uchvátili svět, a to jak předvedenou hrou, tak výsledkem. Konečná stříbrná medaile má punc zlata. Upřímnou radost z tohoto úspěchu má prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. Byl to právě rodák z Kravař, který byl u toho coby hlavní trenér, když junioři brali naposledy na světovém šampionátu medaili, to se psal rok 2005.
10 fotografií

Hadamczik k úspěchu české dvacítky: Musíme být pyšní, kluky vidím i v nároďáku

Hokej
V Troubkách na Přerovsku fandily rodiny a jejich přátelé triu přerovských odchovanců Svozil, Ryšavý, Suchánek. Tátové na snímku v tomto pořadí tátové českých reprezentantů
V rodných Troubkách sledoval životní finále svého syna společně s dalšími rodiči přerovských odchovanců – Ryšavými a Suchánky. „Táta Svozil“ zařídil pro rodinu a přátele pro finále sledování finále světového šampionátu dvacítek přímo v troubecké sportovní hale. A na syna, kapitána českého výběru Stanislava Svozila, byl patřičně hrdý.
10 fotografií

Vychoval stříbrného kapitána. Koukal jsem, jak to Standovi jde, říká táta Svozil

Hokej
Alois Hadamczik.
/ROZHOVOR/ Češi se dotkli hokejového nebe. Dvacítka totiž prožila luxusní přelom roku. Svěřenci trenéra Radima Rulíka uchvátili svět, a to jak předvedenou hrou, tak výsledkem. Konečná stříbrná medaile má punc zlata. Upřímnou radost z tohoto úspěchu má prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. Byl to právě rodák z Kravař, který byl u toho coby hlavní trenér, když junioři brali naposledy na světovém šampionátu medaili, to se psal rok 2005.

Hadamczik k úspěchu české dvacítky: Musíme být pyšní, kluky vidím i v nároďáku

Hokej
V Troubkách na Přerovsku fandily rodiny a jejich přátelé triu přerovských odchovanců Svozil, Ryšavý, Suchánek. Tátové na snímku v tomto pořadí tátové českých reprezentantů.
/ROZHOVOR/ V rodných Troubkách si vychutnával životní finále svého syna společně s dalšími rodiči přerovských odchovanců – Ryšavými a Suchánky. „Táta Svozil“ zařídil pro rodinu a přátele sledování finále světového šampionátu dvacítek přímo v troubecké sportovní hale. A na syna, kapitána českého výběru Stanislava Svozila, byl po zisku stříbra patřičně hrdý.
10 fotografií

Sám jsem koukal, jak to Standovi jde, říká táta Svozil

Hokej
Česká hokejová euforie
Česká hokejová dvacítka veze z kanadského světového šampionátu cenné stříbro a národ je v euforii. Oprávněně, vždyť v této kategorii máme medaili po dlouhých osmnácti letech. Mladíci na ledě odvedli skvělou práci, klobouk smekám i před realizačním týmem. Když k placce juniorů přičteme ještě bronzové medaile reprezentačního áčka a žen, leckoho napadne, že se český hokej po době temna zvedá. Nemějme ale růžové brýle. 
13 fotografií

Komentář: Hokejové medaile nejsou jen produktem českého systému výchovy mládeže

Hokej
Česká hokejová euforie
Česká hokejová dvacítka veze z kanadského světového šampionátu cenné stříbro a národ je v euforii. Oprávněně, vždyť v této kategorii máme medaili po dlouhých osmnácti letech. Mladíci na ledě odvedli skvělou práci, klobouk smekám i před realizačním týmem. Když k placce juniorů přičteme ještě bronzové medaile reprezentačního áčka a žen, leckoho napadne, že se český hokej po době temna zvedá. Nemějme ale růžové brýle. 
13 fotografií

KOMENTÁŘ: Hokejové medaile nejsou jen produktem českého systému výchovy mládeže

Hokej
V Troubkách na Přerovsku fandily rodiny a jejich přátelé triu přerovských odchovanců Svozil, Suchánek, Ryšavý. Zleva manželé Suchánkovi, Svozilovi a Ryšaví.
Životní zápas svých synů nemohli sledovat jinak než společně. Manželé Svozilovi, Ryšaví a Suchánkovi se díky hokejovým úspěchům svých dětí stali nerozlučnou partou a ve čtvrtek večer se s rodinou a přáteli sešli ve sportovní hale v Troubkách. Důvod byl jasný – boj tria přerovských odchovanců a spolužáků o vysněnou zlatou medaili z juniorského mistrovství světa.
10 fotografií

VIDEO: Stříbrná euforie. Rodiny přerovských hrdinů fandily společně

Hokej
Jakub Brabenec patřil mezi opory stříbrného týmu na světovém šampionátu juniorů.
V posledních dnech prožíval pořádné napětí. Bývalý brněnský hokejový útočník Kamil Brabenec totiž horlivě fandil české juniorské reprezentaci na světovém šampionátu v Kanadě, jejíž důležitou součástí byl jeho syn Jakub. Národní tým do dvaceti let v noci na pátek prohrál ve finále s Kanadou 2:3 po prodloužení, přesto ukončil osmnáctileté čekání na medaili.
8 fotografií

Brabenec: Přesun do Kanady syna posunul, juniorská extraliga není tak kvalitní

Hokej
Jakub Brabenec patřil mezi opory stříbrného týmu na světovém šampionátu juniorů.
V posledních dnech prožíval pořádné napětí. Bývalý brněnský hokejový útočník Kamil Brabenec totiž horlivě fandil české juniorské reprezentaci na světovém šampionátu v Kanadě, jejíž důležitou součástí byl jeho syn Jakub. Národní tým do dvaceti let v noci na pátek prohrál ve finále s Kanadou 2:3 po prodloužení, přesto ukončil osmnáctileté čekání na medaili.
8 fotografií

Brabenec: Přesun do Kanady syna posunul, juniorská extraliga není tak kvalitní

Hokej
V Troubkách na Přerovsku fandily rodiny a jejich přátelé triu přerovských odchovanců Svozil, Suchánek, Ryšavý. Zleva manželé Suchánkovi, Svozilovi a Ryšaví.
/FOTO + VIDEO/ Životní zápas svých synů nemohli sledovat jinak než společně. Manželé Svozilovi, Ryšaví a Suchánkovi se díky hokejovým úspěchům svých dětí stali nerozlučnou partou a ve čtvrtek večer se s rodinou a přáteli sešli ve sportovní hale v Troubkách. Důvod byl jasný – boj tria přerovských odchovanců a spolužáků o vysněnou zlatou medaili z juniorského mistrovství světa.
10 fotografií

Rodiny přerovských hrdinů fandily společně. Podívejte se na stříbrnou euforii

Hokej
Finále MS juniorů v hokeji: Česko - Kanada 2:3 po prodloužení.
Je dobojováno. Jako jediní na letošním šampionátu hokejistů do 20 let, který hostila Kanada, čeští junioři neprohráli v základní hrací době. Přesto berou „jen“ stříbro. V nočním finálovém utkání proti domácím Javorovým listům sice svěřenci trenéra Radima Rulíka dokázali ve třetí třetině dotáhnout dvougólové manko, ale o mistrovském titulu favorizovaných Kanaďanů rozhodl v prodloužení Dylan Guenther. 
9 fotografií

VIDEO: Stříbro s cenou zlata a hrdý národ. Jiříček nejlepším obráncem šampionátu

Hokej
Hokejisté Kanady slaví obhajobu zlatých medailí na světovém šampionátu juniorů.
Bylo to blízko. Velice blízko. Čeští hokejisté vzdorovali ve finále mistrovství světa hráčů do dvaceti let favorizované Kanadě, se kterou dotáhli bitvu až do závěrečného prodloužení. V něm ale rozhodl po sedmi minutách hry Dylan Guenther a domácí velmoc tak slaví obhajobu zlatých medailí. Smutná porážka národního týmu 2:3 však i přesto znamená zisk prvního cenného kovu po osmnácti letech čekání.
13 fotografií

Čeští junioři ve finále MS bojovali. Zlato ale slaví Kanada

Hokej
Čeští hokejisté po vítězné trefě v posledních vteřinách prodloužení odšpuntovali neuvěřitelnou vlnu emocí.
/ROZHOVOR/ Dvacítka. Číslo, o kterém se momentálně nejvíce hovoří v českém sportu. Čeští juniorští hokejisté se totiž probojovali do finále mistrovství světa. V něm nastoupí třicet minut po půlnoci k utkání s Kanadou. U televizní obrazovky nebude chybět Otakar Janecký. Pardubická legenda, která si na juniorském šampionátu zahrála na přelomu roků 1979 a 1980. Tehdy nastoupil ve Finsku ke dvěma utkáním, ve kterých zaznamenal dva kanadské body. V pozdějším věku se objevil také v seniorské reprezentaci. A víte jaké nosil číslo? Ano, dvacítku…
6 fotografií

Bývalá dvacítka Janecký: Může se stát, že Kanadu porazíme dvakrát. Basta fidli

Hokej
Roman Čechmánek. Ilustrační foto.
/POHLED EXPERTA/ Na každé akci si více všímá práce gólmanů. Ještě aby ne, když ve své historii Roman Čechmánek třikrát dopomohl Česku k mistrovskému titulu a v roce 1998 k olympijskému zlatu. O sedm let dříve na MS dvacetiletých pak k bronzu. „Gólman Tomáš Suchánek nyní v Kanadě podává parádní výkony, které dávají spoluhráčům potřebný klid. I proto jsou Češi tam, kde jsou! Rozhodně to není náhoda,“ zdůraznil 51letý Čechmánek.
10 fotografií

Expert Čechmánek: Gólman Suchánek nepřehrává a dává týmu klid

Hokej
Radost českých hokejistů do 20 let z triumfu v semifinále MS
Po dlouhých osmnácti letech si opět česká juniorská reprezentace zahraje na mistrovství světa hráčů do dvaceti let o medaile. Rozhodla o tom semifinálová nervydrásající bitva se Švédskem, během které čeští hokejisté několikrát přežili klinickou smrt a nakonec po výhře 2:1 v prodloužení zamířili do bitvy o nejcennější kov, ve kterém se střetnou v pátek 6. ledna s Kanadou.
6 fotografií

U nás zafungoval faktor Suchánek, chválil si po dramatu se Švédskem Rulík

Hokej