ŠTÍTEK: Kanada

Revalidace Geoparku Český ráj proběhla i v roce 2021.
Od pátku 26. do úterý 30. července kontrolují komisaři vyslaní sekretariátem Globálních geoparků UNESCO v Paříži John Calder z Kanady a Alberto Gil Toja ze Španělska činnost Geoparku UNESCO Český ráj, který jako jediný z jedenácti geoparků v České republice získal už v roce 2015 prestižní značku.

Komisaři z Kanady a Španělska kontrolují Geopark Český ráj

Čtenář reportér
Revalidace značky Globální geopark UNESCO Český ráj
Ve dnech 26. 7. až 30. 7. 2024 zavítají do Geoparku UNESCO Český ráj komisaři vyslaní sekretariátem Globálních geoparků UNESCO v Paříži, pánové John Calder z Kanady a Alberto Gil Toja ze Španělska, aby vykonali revalidační misi v Geoparku Český ráj, který jako jediný z jedenácti geoparků v České republice získal už v roce 2015 značku Globální geopark UNESCO. 
3 fotografie

Český ráj pod lupou. Experti z UNESCO prověří jedinečný geopark v Česku

Jičínsko
Berani před měsícem a půl získali kanadského útočníka Shawna Boudriase.
Přiletěl v neděli, od nového týdne už polyká tréninkové dávky. Ve druhé polovině července se k hokejovým Beranům připojil útočník Shawn Boudrias, jenž drtivou většinu suché přípravy absolvoval v rodné domovině. „Kluci ke mně byli velice milí, všichni jsou hodní. I díky tomu je pro nového hráče velice jednoduché sem přijít,“ nemůže si vynachválit první dny v klubu.

Český hokej? Nebudu lhát, moc toho nevím, směje se novic Boudrias

Hokej
Počasí v letošní zimní sezoně by mohl ovlivnit polární vír. Podle meteorologů totiž první data naznačují, že by mohl být slabší než normálně, což by do Evropy přineslo příliv chladnějšího počasí.
Kdo by se uprostřed úmorných letních veder staral o zimní počasí? Ale ano, jsou takoví lidé. Například správce lyžařských areálů či majitele horských hotelů nebo zanícené lyžaře určitě zajímá, jak to v následující sezoně bude se sněhem a mrazem. A meteorologové už zkoumají, jaké indicie jim příroda a klima dávají k předpovědi počasí pro letošní zimu. O tom, jaká bude, se totiž už rozhoduje. A zdá se, že by mohla být zasněženější a mrazivější než ty uplynulé.

Příroda už dává indicie k zimě: Polární vír zeslábne, pošle nám sníh a mráz

Věda
David Svozil pomáhal také inline hokejovému Přerovu v extralize mužů
Přeci jen se vydal po stopách bráchy Stanislava, i když si svou cestu do nejslavnější ligy světa chce vydláždit sám. Osmnáctiletý hokejový obránce David Svozil sice neprošel letošním draftem NHL, šanci ale chce chytit za pačesy příští rok a i proto se z Finska, kam zamířil přímo z rodného Přerova, vydá brzy do Kanady a okusí stejně jako bratr juniorskou soutěž. „Brácha mi poradil, ale snažím se hrát spíš sám na sebe,“ má jasno člen hokejového rodu z Troubek.

David Svozil jde do Kanady s jasným cílem: Draft a NHL

Hokej
Představení vzdělávacího projektu Nemusíš se dotknout, stačí se jen přiblížit… na webu elektrickyoblouk.cz. Na snímku Simona Riedlová, známá také z neziskových projektů Bolíto a Burn Fighters.
Že dotýkat se drátů, třeba i na zem spadlých, je nerozum, ví kdekdo; i leckteré malé dítě. Méně je známo, že k tomu, aby se stal malér, se stačí jen dostat do blízkosti vedení. Přispět k tomu, aby se o tom, co dokáže elektrický oblouk, vědělo všeobecně, a zejména v ohrožené skupině žáků a studentů hledajících rozmanitá dobrodružství, se snaží Simona Riedlová. Učitelka, jež se angažuje v neziskových projektech Bolíto a Burn Fighters, který dokonce spoluzakládala.
25 fotografií

Neudělejte stejnou pitomost jako já, varuje popálená učitelka Simona

Praha
Představení vzdělávacího projektu Nemusíš se dotknout, stačí se jen přiblížit… na webu elektrickyoblouk.cz. Na snímku Simona Riedlová, známá také z neziskových projektů Bolíto a Burn Fighters
Že je nerozum dotýkat se drátů, ví kdekdo, i leckteré malé dítě. Už méně se však ví, že k tomu, aby došlo k maléru, se stačí dostat jen do blízkosti elektrického vedení. Učitelka Simona Riedlová se snaží rozšířit povědomí o tom, co dokáže elektrický oblouk. Angažuje se proto v neziskových projektech Bolíto a Burn Fighters, které dokonce spoluzakládala. 
25 fotografií

Žena přežila zásah vysokým napětím. Neudělejte stejnou pitomost jako já, varuje

Regiony
Bronzoví Kladeňáci: zleva Filip Jedelský, Jiří Rod, trenér Jaroslav Procházka starší a Vojtěch Šimůnek.
Ondřej Pražák sahal na světovém šampionátu hokejbalistů po zlaté medaili, nakonec ale kladenský borec stejně jako jeho spoluhráči padli po skvělém výkonu ve finále s Kanadou 2:3 po nájezdech. To mladí Češi do 18 let Kanaďany na svém šampionátu porazili, přesto berou „jen“ bronz. Asistent trenéra Jaroslav Procházka přesto tuhle medaili bere jako velký úspěch, na němž se podíleli i další Kladeňáci: Filip Jedelský, Jiří Rod a Vojtěch Šimůnek.

Kvarteto Kladeňáků oslavilo na Slovensku světový bronz

Ostatní sporty
Výjimečný šachový festival se hrál v Českých Budějovicích
Šachový festival v Českých Budějovicích přilákal hráče z celého světa, včetně Japonska a Bangladéše. Ředitel turnaje Jiří Havlíček zdůrazňuje, že akce patří mezi nejlepší v regionu, s účastí šachových velmistrů a mistrovských hráčů. Renomované servery přenášely partie živě, což umožnilo sledovat turnaj až 200 milionům šachistů.
14 fotografií

Hrajete šachy? V Jihočeském kraji skončil světový turnaj

Ostatní sporty
Další z hokejového klanu Svozilů míří do Kanady. David Svozil podepsal v týmu Oshawa Generals
V loňském roce si ho vyhlídli na juniorském CHL Import draftu, letos spolu podepsali kontrakt. Osmnáctiletý hokejový obránce a přerovský odchovanec David Svozil míří po vzoru bratra Stanislava do Kanady. Z finského Ilves Tampere se přesouvá do celku Oshawa Generals působícího v Ontario Hockey League.

Další Svozil do Kanady! David míří za trojkou draftu i týmem Lindrose

Hokej
Ilustrační foto - Dny lidí dobré vůle na Velehradě v roce 2023
Už 25. ročník Dnů lidí dobré vůle se na Velehradě uskuteční ve čtvrtek 4. a v pátek 5. července. Tradiční cyrilometodějské oslavy, kterých se každoročně účastní desítky tisíc lidí, nabídnou i letos pestrý program.

Začínají 25. Dny lidí dobré vůle na Velehradě

Slovácko
Nejhlasitější auto soutěže - Chevrolet. Foto: Soňa Hrnčířová
Na premiérový sraz amerických vozidel se o víkendu na letiště v Krásně přišlo podívat i přes panující vedra zhruba 1400 nadšenců. Bouráků zde bylo vystaveno 234 a k nim ještě musíme připočíst americké obytné přívěsy a limitované edice amerických aut. Sraz nadšenců měl i charitativní podtext. Pořadatelé akce se totiž rozhodli pomoci nemocným dětem.
22 fotografií

Krásno se proměnilo v malou Ameriku. Sraz aut pomohl nemocným dětem

Sokolovsko
Mumie pravěkého vlka nalezeného v permafrostu v Jakutsku.
Vědci provedli autopsii dobře zachovalých ostatků vlka, při níž nalezli i poslední potravu tohoto predátora. Desítky tisíc let staré tělo zvířete dříve nalezené v dlouhodobě zmrzlé půdě v ruském Jakutsku pomůže paleontologům k odhalení života savce a jeho genetické spojitosti s vyhynulými i současnými příbuznými druhy. Rovněž pomůže pochopit biodiverzitu v době ledové. V kostech zachovalé bakterie pak výzkumníkům mohou odhalit někdejší nemoci.
5 fotografií

Život v době ledové: Pitva pravěkého vlka ze Sibiře odhalí tajemství z minulosti

Věda
Hokejový mistr světa Tomáš Kundrátek se na náměstí T. G. Masaryka v Přerově potkal s fanoušky, ukázal poháry a rozdával autogramy.
/FOTO + VIDEO/ Poděkování ze strany zástupců města i jednatele přerovského hokejového klubu, přivítání od desítek možná stovek fanoušků a pak maraton podpisů a fotografování. Hokejový mistr světa Tomáš Kundrátek přijal i se svou manželkou a syny pozvání a dorazil ve čtvrtek odpoledne na přerovskou radnici a poté i na pódium na náměstí T. G. Masaryka.
77 fotografií

Stovky podpisů a selfíčka. Kundrátek byl na roztrhání: Užívám si to

Hokej
Vratimov bude hostit Mezinárodní mistrovství České republiky německých ovčáků 2024.
/FOTOGALERIE/ Vratimovem se v tomto týdnu o víkendu opět ponese ve velkém štěkot, po dvou letech se do obce vrací vrcholná kynologická akce. Po mistrovství světa kníračů bude především areál místního divizního fotbalového klubu hostit od čtvrtka do neděle mezinárodní mistrovství České republiky německého ovčáka. „Předloňský šampionát byl úspěšný, proto jsme byli požádáni, abychom akci zopakovali, byť nejde o mistrovství světa. Moc rádi jsme to přijali,“ vysvětluje Deníku ředitelka akce Veronika Staniová z Kynologického klubu Ostrava-Kunčice, který akci pořádá.
12 fotografií

Pocit nebezpečnosti i spolupráce s člověkem. Fotbal vystřídají ve Vratimově psi

Ostatní sporty
Ondřej Pražák v reprezentačním dresu
Už v pátek vypukne ve švýcarském Vispu mistrovství světa hokejbalistů, kde bude mít tradičně silné zastoupení také Kladno, byť tentokrát jsou v nominaci jen dva jeho kmenoví borci Ondřej Pražák a Zdeněk Král. V mužstvu kouče Jiřího Mašíka, které bude obhajovat stříbro z MS v Kanadě, je ovšem řada dalších hráčů, kteří v této nebo i v minulých sezonách kladenský dres oblékala.

Hokejbalový světový šampionát startuje s řadou Kladeňáků, bývalých i současných

Hokej
Šestatřicet let pracuje u státní policie, což je náročné skloubit s tréninky.
Díky karate navštívil policista a zapálený karatista Jiří Matouš ze Sokolova mnoho míst po celém světě, včetně japonské Okinawy, kde se karate zrodilo. Okinawa je sídlem jeho japonské organizace karate a místem, kde trénuje jeho mistr Hanshi Meitatsu Yagi, 10. Dan. Navštěvuje semináře a turnaje po celé Evropě a ve světě, včetně Kanady a Japonska
8 fotografií

Z paneláku na Okinawu aneb cesta českého mistra karate

Ostatní sporty
Soud projednává odvolání Jiřího Dvořáka - Vrchní soud v Praze.
Muž, který si pořád stěžoval a chybu nikdy neviděl u sebe. Tak popisují Deníkem oslovení svědci Jiřího Dvořáka, který si za vraždu a dva pokusy o ni odpykává za mřížemi doživotní trest. Právě lidem, kteří k němu měli blízko a dokáží tak přiblížit jeho životní příběh, se věnuje třetí díl nového seriálu Příběhy zla Jiřího Nováčka.
37 fotografií

V Kanadě vyvíjel Boeingy, v ČR vraždil. Jak na Dvořáka vzpomíná rodina a přátelé

Krimi
Čtyři bratři Šánkovi v jednom týmu: Horní řada: Pavel Šánek první zleva, Martin třetí zprava. Dolní řada: Jakub druhý zleva, David třetí zleva.
Dva bratři v jednom týmu, to není žádný unikát. Zvláště v nižších soutěžích. Pokud se potkají tři, to už je spíše rarita. V Návojné, účastníkovi zlínského okresního přeboru, však v předposledním kole spolu hráli hned čtyři! Tradiční trio Pavel, David a Martin v neděli na domácím pažitu doplnil posledně jmenovaný Jakub.

Čtyři bratři dresu Návojné: nápad vzešel od táty, realizaci stvrdil Jakub

Okresy