ŠTÍTEK: Kanada

Kanadský mafián Rocco Perri na policejním identifikačním snímku, pořízeném po jeho zadržení v roce 1920
Nejenom Chicago, ale i kanadské město Hamilton mělo v dobách prohibice svého prominentního gangstera, který je oproti legendárnímu Al Caponeovi zajímavý navíc tím, že před 80 lety dodnes nevysvětleným způsobem zmizel. Dodnes se spekuluje o tom, že sešel ze světa mafiánskou popravou – vhozením do zálivu s nohama zalitýma v betonovém krunýři. Důkaz ale chybí, Perriho tělo se nikdy nenašlo.
12 fotografií

Kanadský Al Capone jménem Rocco Perri prý skončil s nohama v betonu. A možná ne

Historie
Brankářka Klára Peslarová
Jediný gól rozhodl o tom, že si české hokejistky znovu zahrají o medaile na mistrovství světa. V americké Utice jej německým soupeřkám vstřelila v 53. minutě Daniela Pejšová. Podruhé na turnaji nepustila za svá záda ani jeden puk brankářka Klára Peslarová. O postup do finále se svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové utkají v noci na neděli s Kanadou, která ve čtvrtfinále porazila Švédsko 5:1. 

Šance na obhajobu žije. České hokejistky porazily Německo a zahrají si o medaile

Hokej
Čtvrtý zápas semifinále play off Litvínov versus Pardubice.
FOTO, VIDEO/Jsme ve finále, jsme ve finále! Pamatujete na větu sportovního komentátora Petra Vichnara po utkání s Kanadou na olympijských hrách v Naganu. Tak přesně tu si mohou celou noc opakovat slavící pardubičtí fanoušci. Dynamo ve čtvrtém semifinále ztrácelo po první třetině v Litvínově dvě branky. Jenže pak Vervě nasázelo pět gólů v kuse a domácí se zmohli jen na snížení. Pardubičtí hokejisté dodrželi svoji klasiku a nakonec poosmé z devíti zápasů v play off vyhráli o jediný gól. Do soubojů o zlato se probili po dlouhých dvanácti letech čekání. 
30 fotografií

Dynamo po brutálním obratu odpálilo finálový dynamit. Po dvanácti letech čekání

Hokej
Snowboardcrossař Radek Houser vybojoval v Kanadě senzační bronzovou medaili v závodě Světového poháru.
Patnáct let. Tak dlouho čekali čeští snowboardcrossaři na medailový úspěch ze závodu Světového poháru. Na zlato Michala Novotného z roku 2009 navázal až letos v kanadském Mont-Sainte-Anne bronzovou medailí Radek Houser. Pro třebíčského rodáka se pochopitelně jednalo o první stupně vítězů v kariéře. „Byl to skvělý zážitek,“ netajil po návratu domů sedmadvacetiletý český reprezentant v původním rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Bronzový šok. Úspěch zaplatil Houser novou hlavou, nyní už se těší na fotbal

Ostatní sporty
Snowboardcrossař Radek Houser vybojoval v Kanadě senzační bronzovou medaili v závodě Světového poháru.
Patnáct let. Tak dlouho čekali čeští snowboardcrossaři na medailový úspěch ze závodu Světového poháru. Na zlato Michala Novotného z roku 2009 navázal až letos v kanadském Mont-Sainte-Anne bronzovou medailí Radek Houser. Pro třebíčského rodáka se pochopitelně jednalo o první stupně vítězů v kariéře. „Byl to skvělý zážitek,“ netajil po návratu domů sedmadvacetiletý český reprezentant v původním rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Bronzový šok. Úspěch zaplatil Houser novou hlavou, nyní už se těší na fotbal

Zimní sporty
Kino Hvězda.
Do kina Hvězda v Uherském Hradišti se vrací projekční pásmo krátkometrážních filmů studentů a studentek ateliéru Audiovizuální tvorby z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně s názvem U TeBe v kině. Ve středu 27. března od 18.30 nabídne čtyři úspěšné snímky, které zaujaly diváky v České republice, ale také v Kanadě nebo v Polsku.

Hradišťské kino Hvězda uvede úspěšné studentské filmy ze Zlína

Volný čas
Pavel Žufan
Jsme ochotni platit, ale nikoliv spotřební daň. S takovým argumentem chodí už déle než rok za politiky tuzemští vinaři. Od začátku roku spustili kampaň „Pozor! Křehké“, která upozorňuje na to, že při zavedení spotřební daně by Česko bylo jedinou zemí v regionu, v níž by taková povinnost existovala. Zákazníkům by litr domácího tichého vína podražil až o 30 korun a dovoz levných vín by pokračoval.

Minimální cena za alkohol by omezila nejlevnější dovozy, říká ekonom Žufan

Příběhy a rozhovory
V chodítku má dítě nepřirozenou polohu, která zatěžuje páteř i kyčle.
Interaktivní chodítka, chodítka 3v1, s hudbou i s hrami. Trh s dětskými chodítky je bohatý. Podle odborníků mají ale „chodítkové“ děti pomalejší vývoj. V budoucnu jim hrozí bolesti páteře i kyčlí. A nejen to. Proč je lepší děti do chodítka nedávat? Podle webu Harvardské univerzity skončilo jen ve Spojených státech amerických mezi lety 1990 a 2014 na pohotovosti přes 230 tisíc dětí se zraněním z chodítka. Jaké chodítko je nejlepší? Odborníci se shodují: nejlepší chodítko je žádné chodítko.

Nepoužíváte ji? Pomůcka rodiče láká, v nemocnici kvůli ní skončily tisíce dětí

Rady, tipy
Michal Hubert Zrůst v pozadí s Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Procházka lesem je příjemná pro každého. Ať už vyrazíte na houby nebo jen na procházku. Lesní mysl však umí energii lesa propojit i s naší psychikou. Koncept, který se zrodil ve Finsku, ukazuje, že les může účinně pomáhat nejen našemu fyzickému zdraví, ale právě i psychice. Michal Hubert Zrůst z Vysočiny nám tento zajímavý koncept představil. V lese více než pět let pobývá pracovně a věnuje si při tom prozkoumávání a praktikování Lesní mysli. Dnes předává své poznatky mnoha lidem a setkat se s ním můžete i vy, když bude les slavit v březnu svůj mezinárodní den.
6 fotografií

Příroda umí léčit. Lesní mysl jako cesta, kdy po vyhoření najdete opět sami sebe

Zdravý život
Zack Kassian ve Spartě skončil.
Kanadský hokejista Zack Kassian předčasně ukončil angažmá v extraligové Spartě. Z klubu, který bojuje v probíhajícím čtvrtfinále proti Liberci, odešel třiatřicetiletý útočník s bohatými zkušenostmi z NHL po vzájemné dohodě. Podle Pražanů se tak rozhodl z osobních důvodů. V tuzemské nejvyšší soutěži stihl odehrát jen osm utkání.

Posila z NHL? Kassian skončil ve Spartě po dvou měsících, z osobních důvodů

Hokej
Spisovatelka Petra Martíšková přijela na zámek do Trmic představit dětem své knížky.
/FOTO/ Obecně se tvrdí, že děti málo čtou, poctivé babičky se přesto snaží, původní české pohádky už ale netáhnou. Televize nabízí dětské zahraniční seriály, kde malý človíček bojuje s vesmírnými potvorami, počítačové hry zaměstnávají mozky těch nejmenších, chytrý telefon porazil v cílové rovince Hurvínka i kouzelníka. Taková je doba. V pátek 1. března přijela na zámek do Trmic mladá spisovatelka Petra Martíšková z Kadaně, aby prvňáčky prověřila a nabídla vlastní příběh.
4 fotografie

Spisovatelka Petra Martíšková přijela do Trmic na zámek s pochvalou

Ústecko
Marián Hossa na Zápase legend v pražské O2 areně
Před 20 lety zažil Marián Hossa skvělou jízdu mistrovstvím světa, když jeho Slovensko v Ostravě jedinkrát neprohrálo. V Praze Slováci sice porazili ve čtvrtfinále Švýcary, ale v semifinále nevyzráli na silnou Kanadu. To Hossu i po letech mrzí. “Mám dvě čtvrtá místa, i z olympiády. Ale život jde dál,” lituje Hossa. Nyní by se rád do Ostravy vrátil alespoň jako divák. 

Chci zažít atmosféru skoro domácího mistrovství, těší se Marián Hossa

Hokej